Pompa de insulina – Pro si Contra
Pompa de insulina prezinta avantajele, dar si dezavantajele sale. Este bine sa cantariti partile pozitive si partile negative inainte de a incepe utilizarea unei pompe de insulina.
Pompa de insulina a devenit din ce in ce mai cautata de persoanele ce sufera de diabet, mai ales de persoanele care sufera de diabet zaharat tip 1. Utilizand o pompa de insulina pacientii cu diabet zaharat tip 1 nu mai trebuie sa se intepe de nenumarate ori pe zi pentru a-si administra insulina. Pompa de insulina reuseste sa ofere deasemenea un control glicemic mai bun.
Cu toate acestea pompele de insulina nu sunt pentru toata lumea si exista un numar de dezavantaje care trebuiesc luate in considerare atunci cand trebuie sa decideti daca pompa de insulina reprezinta alegerea potrivita pentru dumneavoastra.
AVANTAJELE POMPELOR DE INSULINA
Pompele de insulina au cateva caracteristici ce ii ajuta pe pacientii cu diabet sa isi controleze mai bine diabetul, dar in acelasi timp sa isi imbunatateasca viata, reusind intr-un final sa scape de multiplele injectii zilnice.
MAI PUTINE INJECTII
Pompele de insulina necesita implantarea unui cateter (tub lung, subtire si flexibil, folosit pentru administrarea substantelor medicamentoase) la fiecare 2 sau 3 zile. In acest fel scapati de injectiile numeroase pe care trebuia sa le faceti zilnic, cu ajutorul pompei va veti intepa doar o data la 2 sau 3 zile. Deasemenea nu trebuie sa asociati fiecare masa cu un ac, asa cum in mod sigur ati inceput sa o faceti de ceva timp.
INSULINA ESTE ADMINISTRATA CAND SI UNDE ESTE NEVOIE
Datorita canulei ce ramane implantata, administrarea insulinei este mai usoara si mai putin dureroasa, deasemenea pompa de insulina administreaza insulina atunci cand este nevoie. Nu mai trebuie sa treceti prin stresul injectarii, apasati cateva butoane si ati terminat.
AVETI RATE BAZALE DIFERITE LA ORE DIFERITE
Un mare avantaj al pompei de insulina este ca puteti programa pompa sa administreze rate diferite de insulina bazala la diferite ore din zi. Asadar, in cazul in care stiti ca faceti hipoglicemie noaptea, insa aceasta situatie nu apare de regula in timpul zilei, datorita pompei va puteti ajusta doza de insulina bazala de noapte si doza de insulina bazala de zi. Deasemenea in acest fel puteti sa combateti fenomenul „dawn” (cresterea brusca a glicemiei dupa o hipoglicemie).
FLEXIBILITATE ALIMENTARA
Deoarece administrarea insulinei nu mai este atat de solicitanta datorita pompei, veti avea o flexibilitate mai mare legata de mese. Sa spunem ca va decideti sa luati un desert, o puteti face fara sa va ganditi daca merita sau nu sa va intepati din nou.
FLEXIBILITATEA EFORTULUI FIZIC
Daca luati hotararea sa mergeti la dans sau sa mergeti cu bicicleta la plimbare, va puteti reduce instant doza de insulina bazala, reducand in acest fel pericolul de a face hipoglicemie in urma unui exercitiu fizic. Daca ati fi fost pe injectii de insulina si v-ati fi decis sa faceti un efort fizic pe care nu il aveati in plan, singura dumneavoastra sansa era sa consumati carbohidrati si sa va asigurati ca faceti efortul fizic corect pentru a contrabalansa consumul de carbohidrati.
CONTROL GLICEMIC IMBUNATATIT
Toata aceasta flexibilitate are ca rezultat un control glicemic mai bun, iar studiile arata ca terapia cu pompe de insulina este in general legata de un control glicemic mai bun.
NICE a chestionat 18 adulti de varste diferite incadrati in studii diferite si in fiecare studiu, terapia cu pompa de insulina a aratat o reducere a valorilor hemoglobinei glicozilate (HbA1c sau media glicemiilor pe ultimele trei luni). In studiile in care au fost inclusi adolescenti si tineri, 20 din 23 de studii au aratat o hemoglobina glicata imbunatatita dupa inceperea terapiei cu pompa de insulina.
REDUCEREA EPISOADELOR DE HIPOGLICEMIE SEVERA
Avand in vedere ca pompa de insulina are nevoie de mai putina grija, spre deosebire de injectii, riscul de a face hipoglicemii severe este mult redus.
NICE a revizuit 10 studii in care a investigat adultii de varste diferite si a descoperit ca 80% din aceste studii au aratat o reducere a incidentei hipoglicemiei severe. Din 11 studii cu adolescenti si copii, toti au avut un risc scazut de hipoglicemie.
REDUCEREA RISCULUI DE COMPLICATII
Riscul de complicatii se reduce odata cu imbunatatirea controlului glicemic si cu scaderea HbA1c.
DEZAVANTAJELE POMPELOR DE INSULINA
Exista nenumarate beneficii atunci cand urmezi tratamentul cu insulina utilizand o pompa de insulina, insa exista deasemenea si cateva dezavantaje ce pot aparea.
DIFICULTATI IN ACHIZITIONAREA UNEI POMPE PRIN CASA DE ASIGURARI
Cateodata achizitionarea unei pompe de insulina prin casa de asigurari poate fi extrem de usoara. Cu toate acestea, se intampla foarte des ca cererea pentru o pompa de insulina sa fie dezaprobata. Sentimentul de nesiguranta este adesea extrem de neplacut pentru cei care asteapta aprobarea unei pompe de insulina.
COSTUL: DACA TREBUIE SA O CUMPARATI SINGURI
Daca nu primiti aprobarea pentru pompa de insulina de la casa de asigurari, atunci va trebui sa cumparati pompa singuri. Avand in vedere ca atat pompa, cat si consumabilele pentru pompa de insulina nu sunt ieftine, va trebui sa va pregatiti cu o suma destul de mare de bani.
INVATAREA MANEVRARII APARATULUI
Va trebui cu siguranta sa invatati foarte multe atunci cand treceti de la injectiile de insulina la pompa de insulina pentru prima data, cel putin in primele saptamani. Va trebui sa va obisnuiti sa schimbati rata de infuzie a insulinei, sa ajustati doza de insulina bazala, deasemenea trebuie sa invatati sa evitati problemele, cum ar fi bulele de aer existente pe furtunul de administrare a insulinei.
TESTAREA GLICEMIEI CAT MAI FRECVENT
Pompa de insulina va ofera oportunitatea de a va controla diabetul, vorbind in general, insa trebuie sa va testati glicemia de cel putin patru ori pe zi. Insa sa nu uitam ca fara pompa de insulina, va testati la fel de mult glicemia si trebuia sa va administrati si insulina.
SCHIMBAREA CATETERULUI DE INFUZIE ESTE MAI DIFICILA DECAT INJECTAREA
Cateterul se schimba in mod normal la 2 sau 3 zile, insa partea neplacuta este schimbarea cateterului si mai ales pozitionarea comfortabila a acestuia nu este asa de usoara.
RISCUL DE CETOACIDOZA
Pompa de insulina este in general asociata cu un control mai bun al diabetului, insa in cazul in care apar probleme ca prezenta aerului in tub sau infundarea canulei, este posibil sa nu primiti suficienta insulina. In aceasta situatie nivelul corpilor cetonici din sange va creste, iar acumularea de corpi cetonici duce la o situatie extrem de grava, amenintatoare de viata, ce poarta denumirea de cetoacidoza diabetica.
INFECTII LA NIVELUL PIELII
Avand in vedere ca pompa de insulina presupune prezenta unui cateter implantat sub piele pentru mai multe zile, exista riscul aparitiei infectiilor. Atata timp cat urmati o procedura de aplicare corecta, infectiile de la nivelul pielii ar trebui sa fie rare, insa ele pot fi neplacute si periculoase in cazul in care apar.
TUBULATURA POMPEI DE INSULINA SE AGATA DE DIVERSE OBIECTE
Acesta reprezinta un dezavantaj important al pompei de insulina, mai ales daca folositi tuburi mai lungi. Prinderea tubulaturii de manerul usilor sau de alte obiecte se poate intampla din cand in cand, si da, de obicei doare si poate face ca locul de infuzie sa fie dureros pentru o perioada de timp. De mentionat ca exista si pompe de insulina ce nu necesita tubulatura.
Dupa: Diabetes UK