Pompa de insulina si dozele de insulina

Pompa de insulina ofera o flexibilitate crescuta daca vorbim despre dozele de insulina.

Pompa de insulina utilizeaza doar un tip de insulina, de obicei insulina rapida. Pompa de insulina furnizeaza doua doze de insulina: o doza bazala si un bolus de insulina.

Pompa de insulina ii permite utilizatorului sa seteze diferite rate bazale pentru diferite momente ale zilei. Deasemenea pompa de insulina ofera un numar de bolusuri diferite ce pot fi administrate la mese.

Pompa de insulina si dozele de insulinaCE INSEAMNA RATA BAZALA?

Rata bazala actioneaza ca o insulina de fundal. Pompa de insulina livreaza o rata constanta de insulina. Ceea ce se doreste este mimarea actiunii pancreasului, care livreaza o doza de insulina la intervale regulate pentru a mentine glicemia constanta.

Aceasta doza fixa si continua de insulina este necesara pentru a contracara continua productie de glucoza hepatica pe parcursul unei zile intregi.

SETAREA RATELOR BAZALE PE POMPA DE INSULINA

Majoritatea pompelor de pe piata va permit sa setati mai multe rate diferite de administrare a insulinei. Majoritatea pompelor moderne va permit sa specificati o rata bazala pentru orice insulina in momente diferite ale zilei.Pompa de insulina si dozele de insulinaSetarea ratelor bazale poate lua ceva timp. Medicul diabetolog este cel ce va sfatuieste in acest sens.

Este foarte important ca hipoglicemiile sa fie evitate. In mod sigur medicul diabetolog va incepe cu doze bazale mai mici pentru a evita hipoglicemiile, urmand ca apoi doza de insulina sa creasca gradual pentru a reduce la minim frecventa hipo si hiperglicemiilor.

Ratele bazale pot fi schimbate pe termen scurt, lung sau permanent. Ratele bazale pot fi chiar oprite atunci cand faceti sport spre exemplu. Ratele bazale este posibil sa aiba nevoie sa fie modificate in functie de anotimp, dar si pe timpul perioadelor de boala.

Medicul diabetolog este cel care va sfatuieste cand si daca este nevoie sa va modificati rata bazala de insulina.

CE REPREZINTA O DOZA BOLUS?

Doza bolus de insulina reprezinta priza de insulina care se administreaza in mod obisnuit la masa pentru a regla cresterea glicemica ce apare dupa masa. O doza bolus este introdusa pentru a mima eliberarea de insulina a pancreasului ce apare la persoanele ce nu sufera de diabet.

SETAREA DOZELOR BOLUS LA O POMPA

Pompa de insulina si dozele de insulinaPompa de insulina face administrarea dozelor bolus mai usoara decat injectiile de insulina. Cu ajutorul pompei de insulina, fiecare bolus de insulina va ia doar cateva apasari de butoane.

In plus, pompele moderne de insulina pot sa livreze o gama larga de bolusuri diferite, de la bolusuri standard (similare cu injectiile din-naintea mesei) la bolusuri avansate care presupun administrarea insulinei in mod continuu pentru o perioada de cateva ore pentru a face fata meselor ce contin carbohidrati cu absorbtie mai lenta.

BOLUSURILE NORMALE SAU STANDARD

Pompa de insulina - bolus standardAcest bolus este cel mai aproape de bolusul injectabil din-naintea mesei. Reprezinta o singura doza livrata pe o perioada scurta de timp, de obicei in cateva minute.

Un bolus standard este util pentru a reduce cresterea rapida a glicemiei, asa cum se intampla in cazul meselor bogate in carbohidrati si cu cantitati relativ mici de grasimi.

BOLUSURILE AVANSATE

Bolusurile avansate sunt detaliate mai jos. Acestea ofera o sansa de a modifica modul in care bolusul de insulina este administrat. Aceste doze pot fi utile in cazul meselor in care glicemia este in continua scadere multe ore dupa masa.

Utilizarea acestor bolusuri avansate este foarte utila. In acest mod scapati de grija corectiilor legate de acest tip de mese, ce cresc glicemia mai usor, dar pe o perioada mai lunga. Cu ajutorul lor nu trebuie sa va mai faceti griji legate de modul in care va creste glicemia ca urmare a mesei ce tocmai ati avut-o.

De obicei este normal sa incepeti sa folositi acest tip de doze abia atunci cand ati devenit un utilizator experimentat al pompei de insulina. Deasemenea este bine sa aveti intotdeauna in vedere modul in care reactioneaza organismul dupa fiecare masa si continutul acesteia.

Este bine sa incepeti cu grija atunci cand utilizati aceste doze si mai ales cand puteti avea acces la medicul diabetolog. Atunci cand va testati un nou model de bolus, aveti grija in primul rand la administrarea unei doze prea mari, ce va poate duce in hipoglicemie.

BOLUS PRELUNGIT / BOLUS CU FORMA PATRATA

Pompa de insulina si dozele de insulinaSpre deosebire de un bolus standard care reprezinta o doza unica de insulina, administrata imediat, bolusul prelungit reprezinta o doza de insulina care este administrata pe o perioada prestabilita de timp. Aceasta perioada variaza in general intre 15 si 30 de minute pana la cateva ore, daca este nevoie.

In cazul unui bolus extins, doza de insulina este administrata in mod continuu cu aceiasi rata pe o anumita perioada data de timp.

Un bolus extins poate fi util in cazul in care consumati mese sarace in carbohidrati, dar bogate in grasimi sau proteine (friptura sau branza din conopida).

BOLUSUL COMBO / BOLUSUL DUBLU / BOLUSUL MULTIPLU

Aceste denumiri descriu un mod mai complex de administrare a insulinei. In cazul acestui tip de bolus primiti o doza initiala de insulina, apoi un bolus prelungit de insulina ce il urmeaza pe primul.

Aceste tipuri de bolusuri pot fi utile pentru mese ce contin pizza si paste care pot creste glicemia dupa mai multe ore de la masa.

BOLUSURILE DE CORECTIE

Pompele de insulinaUn bolus de corectie nu este foarte diferit de un bolus standard. Acesta se bazeaza pe calculatorul de bolus al pompei pentru a determina cata insulina mai exista in organism si de cata insulina mai este nevoie pentru a corecta hiperglicemia.

Bolusurile de corectie pot fi utile, mai ales atunci cand matematic se determina insulina ramasa inca activa in organism.

Insulina activa mai poarta denumirea si de „insulin on board” (IOB) sau „bolus on board” (BOB) in termenii folositi de pompa de insulina.

BOLUSUL USOR / AUDIO BOLUS

Un bolus usor nu este diferit de un bolus standard in ceea ce priveste modul de livrare al pompei. Acest tip de bolus ii permite utilizatorului sa introduca mai repede si sa trimita mai repede numarul de unitati de insulina ce trebuiesc administrate.

Cu alte cuvinte, acesta permite utilizatorului sa isi administreze insulina cu mai putine apasari de buton.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *