Pot consuma cartofi in diabet?
Articolul de astazi raspunde la o intrebare venita de la voi si anume: Pot consuma cartofi in diabet?
CLINICA VIRTUALA
POT CONSUMA CARTOFI IN DIABET?
Ca orice aliment ce contine carbohidrati, cartofii cresc glicemia.
Atunci cand mancam cartofi, organismul descompune carbohidratii in glucoza, ducand la cresterea glicemiei. Observand cresterea glicemiei, pancreasul incepe secretia de insulina, pentru a ajuta la intrarea glucozei din sange in celule, unde va fi utilizata pentru energie.
In cazul persoanelor cu diabet zaharat, acest proces nu este eficient. In loc sa intre in celule, glucoza ramane in sange, mentinand glicemia crescuta pentru mai mult timp. In concluzie consumul unor portii mari de alimente bogate in carbohidrati poate fi nociva pentru persoanele cu diabet zaharat.
Cartofii sunt alimente considerate bogate in glucide, insa continutul de glucide depinde foarte mult si de modul in care acestia sunt preparati. Spre exemplu cartoful fiert are 20 de grame de glucide, iar cel prajit in baie de ulei are 40 de grame de glucide. Daca ne referim la indexul glicemic, cartofii au un index glicemic mediu spre mare.
PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT
In diabet se pot consuma circa 150 grame de cartof pe zi, in varianta fiarta sau coapta, nu prajita in baie de ulei. Cheia unui control glicemic bun o reprezinta atat metoda de preparare, cat si respectarea cantitatii recomandate de glucide.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.
Ne gasiti si pe Twitter: AICI.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache:
Colegii de la Retete pentru diabetici v-au pregatit pentru astazi reteta: MilkShake de ciocolata pentru diabetici.