Poti gresi atunci cand iti iei glicemia
Trebuie sa stiti ca exista mai multe probleme ce pot influenta valoarea glicemiei, fara sa realizati puteti face cateva erori ce pot influenta valoarea pe care o cititi pe glucometru. Acest fapt nu este doar frustrant, dar si periculos – pentru ca trebuie sa fiti siguri ca va injectati un numar corect de unitati de insulina pentru a va regla glicemia, bineinteles in cazul in care urmati tratament cu insulina. Deasemenea vreti sa stiti cu siguranta ca stiti valoarea corecta a glicemiei pentru a o nota in carnet si a o comunica medicului diabetolog. Reglarea glicemiei este primul pas pentru a preveni complicatiile diabetului.
Asigurati-va ca evitati aceste probleme comune, inainte de a va intepa degetul:
1. Tehnica de testare
S-ar putea sa nu va testati corect. S-ar putea sa nu extrageti o cantitate suficienta de sange. Deasemenea s-ar putea sa folositi acelasi deget pentru testare. Exista foarte multi pasi gresiti pe care ii puteti face atunci cand va testati glicemia. Daca nu stiti cum sa folositi glucometrul, daca nu stiti sa va luati glicemia, vorbiti cu medicul diabetolog, acesta este singurul in masura sa va explice cum sa utilizati glucometrul.
2. Zona de testare este murdara
Aveti degetele putin lipicioase dupa ce ati mancat? Daca ati mancat o portocala si v-ati murdarit pe degete, glucometrul va adauga continutul bogat in zahar de la portocala in sangele pe care il testati, asta va face ca glicemia sa fie mai mare decat este in realitate. Mancare ramasa pe degete, crema sau diferite lichide (inclusiv apa) de pe mainile dumneavoastra pot provoca citiri gresite. Asigurati-va ca va spalati pe maini cu apa calda si sapun (nu va lingeti degetele, nu le stergeti cu alcool), apoi uscati-va bine mainile inainte de testare.
3. Mediul
Mediul inconjurator va poate afecta citirea glicemiei. Altitudinea, umiditatea, temperatura camerei in care va testati glicemia va poate afecta fie corpul, fie testele de glicemie pe care le utilizati, fie ambele. Unele glucometre vin cu instructiuni, acestea va arata cum sa obtineti rezultate corecte in medii extreme. Daca glucemetrul dumneavoastra nu include aceasta informatie, intrebati medicul diabetolog, el va ajuta sa inlaturati factorii de mediu ce pot influenta citirea glicemiei.
4. Teste de glicemie expirate
Asigurati-va ca testele dumneavoastra de glucemie nu au expirat, verificand data expirarii cat mai des.
5. Teste de glicemie incompatibile
Multe teste de glicemie sunt compatibile numai cu un anumit tip de glucometru. Glucometrul si testele de glicemie pot fi incompatibile, in cazul in care cumparati teste de glicemie ce sunt produse de o companie diferita de cea care a produs glucometrul. Asigurati-va ca ati cumparat tipul potrivit de teste de glicemie pentru glucometrul dumneavoastra. Daca nu sunteti siguri ca testul de glicemie cumparat este compatibil cu glucometrul dumneavoastra, puteti suna la compania producatoare pentru a verifica.
6. Glucometru murdar
Glucometrul dumneavoastra poate fi murdar, asa ca este foarte posibil ca glicemia ce o arata sa nu fie cea adevarata. Aveti grija ca va tineti glucometrul curat.
Sursa: Diabetic Connect