Proteinele – clasificare

PROTEINELE – CLASIFICARE

Proteinele sunt macromolecule complexe, alcatuite din lanturi lungi de aminoacizi.


In functie de continutul in aminoacizi esentiali, digestibilitate si biodisponibilitatea aminoacizilor proteinele se impart in:

  • Proteinele de calitatea I
    • cu valoarea biologica cea mai mare – contin toti aminoacizii esentiali in cantitate optima pentru organism;
    • surse: proteine de origine animala.
  • Proteine de calitatea a II-a
    • cu valoare biologica medie;
    • contin toti aminoacizii esentiali, dar nu in raport optim pentru organismul uman;
    • surse: leguminoase, fructe oleaginoase.
  • Proteine de calitatea a III-a
    • cu valoare biologica mica;
    • nu contin toti aminoacizii esentiali;
    • surse: cereale.

Valoarea biologica inseamna cat de eficient sunt utilizate proteinele de catre organism.

Ratia recomandata conform ADA 2018:

  • adulti 15-20% din totalul caloric sau 1 – 1,5 g/kgcp;
  • necesarul poate creste in caz de convalescenta, activitate fizica intensa, boli consumptive.

Surse de proteine:

  • calitate superioara:
    • carne, peste, derivatele lor, lapte;
    • bogate in metionina, lizina;
    • sarace in leucina, izoleucina, valina.
  • oul:
    • cel mai echilibrat continut in aminoacizi;
    • ovovitelina in galbenus;
    • ovalbumina in albus;
    • reprezinta standardul de aur in materie de proteine.
  • legumele si fructele:
    • sarace in proteine;
    • cu exceptia leguminoaselor si fructelor oleaginoase.
  • cereale:
    • proteinele din secara au o valoare biologica mai mare decat cele din grau;
  • soia – proteina intermediara intre cele de animale si cele vegetale.
  • exemple:
    • piept de pui: 23% proteine;
    • somon: 17% proteine;
    • ou: 14% proteine;
    • iaurt: 3% proteine;
    • orez alb fiert: 2,7% proteine;
    • ciuperci: 2% proteine.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *