Proteinele si diabetul

Proteinele ne ajuta corpul in producerea de noi celule.

Proteinele reprezinta unul din cele trei macronutriente ce produc energie, alaturi de carbohidrati si grasimi. Proteinele ajuta corpul sa dea nastere unui tesut nou. Proteinele ajuta la constructia muschilor si repara tesutul deteriorat.

Proteinele reprezinta parte a fiecarei celule din corp si constituie aproximativ a sasea parte din greutatea corporala.

Proteinele si diabetulPROTEINELE SI GLICEMIA

Pe langa contributia la dezvoltarea noilor tesuturi, proteinele pot fi deasemenea descompuse de corp in glucoza si utilizate pentru energie (proces numit gluconeogeneza).

Proteinele pot fi descompuse de corp in glucoza, iar efectele sunt mai evidente in cazul in care consumati mese cu mai putini carbohidrati.

Proteinele sunt descompuse mai putin eficient in glucoza, decat carbohidratii si, ca rezultat, orice efect al proteinelor asupra glicemiei tinde sa apara de la cateva ore pana la mai multe ore dupa masa.

Persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 1 sau diabet zaharat tip 2 insulinonecesitant, trebuie sa ia in considerare efectele proteinelor, in cazul in care consuma o masa bazata pe proteine. Este bine sa stiti cum reactioneaza glicemia la astfel de mese pentru a putea calcula corect necesarul de insulina.

CATE PROTEINE AR TREBUI SA MANCAM?

Va prezentam mai jos consumul necesar de proteine pe grupe de varsta:

  • de la 1 la 3 ani: 15 grame;
  • de la 4 la 6 ani: 20 grame;
  • de la 7 la 10 ani: 28 de grame;
  • de la 11 la 14 ani: 42 de grame;
  • de la 15 la 18 ani: 55 de grame;
  • de la 19 la 50 de ani: 55 de grame;
  • peste 50 de ani: 53 de grame.

Proteinele si diabetulPOT SA IMI FACA RAU PROTEINELE?

Un numar de studii au gasit o legatura intre ingestia de carne rosie si aparitia diabetului zaharat tip 2, dar si aparitia cancerului (inclusiv cancer pulmonar, cancer hepatic si mai ales cancer de colon).

Studiile au relatat ca la persoanele ce consuma carne rosie procesata riscurile de a dezvolta bolile de mai sus sunt mult mai ridicate.

O cantitate crescuta de proteine in dieta, mai ales in combinatie cu alcool, pot duce la probleme de sanatate printre care mentionam guta.

Cu toate ca un consum de carne rosie a fost legat de mai multe probleme de sanatate, cresterea riscurilor nu este suficient de mare, incat oamenii sa fie sfatuiti sa nu mai consume carne rosie.

Insa, va recomandam sa consumati carne rosie proaspata, de buna calitate, mai degraba decat carne procesata.

PROTEINELE SI PROBLEMELE RENALE

Boala renala (nefropatia diabetica) reprezinta o complicatie ce poate afecta pana la 40% din persoanele ce sufera de diabet. Boala renala in diabet poate fi diagnosticata prin testarea proteinuriei – prezenta de proteine in urina pacientilor.

Proteinele si diabetulPersoanele ce sufera de diabet care au deja sau sunt suspecti de boala renala, pot fi sfatuiti sa reduca la un anumit nivel consumul de proteine.

CARE SUNT ALIMENTELE CU PROTEINE BUNE?

Pestele gras si carnea slaba, cum ar fi puiul fara piele si curcanul, sunt adesea recomandate in dieta unui diabetic.

Asa cum am spus mai sus, in legatura cu carnea rosie, va sfatuim sa cumparati si sa consumati carne proaspata si neprocesata. Alta sursa buna de proteine se poate gasi in legume, in special in fasole, dar si in alte legume. Nucile reprezinta deasemenea o sursa buna de proteine.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *