Riscul de cancer asociat cu diabetul zaharat tip 1

O echipa multinationala de cercetatori a publicat rezultatele unui studiu ce a dorit sa arate legatura dintre anumite tipuri de cancer si diabetul zaharat tip 1.

Studiile anterioare pe aceiasi tema nu au reusit sa ofere rezultate concrete despre legatura dintre tipurile de cancer si diabetul zaharat. Unul din motivele pentru care studiile anterioare nu au reusit sa traga o concluzie clara, a fost includerea in studiu a pacientilor cu orice forma de diabet. Ca rezultat, aceste studii au avut ca participanti pacienti cu diabet zaharat tip 2 in procent de 90-95% si mai putin de 10% pacienti cu diabet zaharat tip 1.

In studiul de fata, cercetatorii au folosit cinci registre nationale de diabet din Australia, Danemarca, Finlanda, Scotia si Suedia. Rata cancerului la pacientii cu diabet zaharat tip 1 inscrisi in aceste registre au fost comparate cu ratele cancerului din populatia generala din registrele nationale de cancer din aceleasi tari.

Cancer in diabetDin datele culese de la pacientii cu diabet zaharat tip 1, 9149 de cancere au fost identificate. Media de varsta la diagnostic a fost de 51 de ani.

Riscul de cancer general a fost de 1% la barbatii cu diabet zaharat tip 1 si 7% la femeile cu diabet zaharat tip 1.

REZULTATELE CUMULATE ALE TIPURILOR SPECIFICE DE CANCER

Rezultatele au aratat cam asa:

Tipul de cancer Rata la femei Rata la barbati
Toate tipurile cu 7% mai mare cu 1% mai mare
Stomac cu 78% mai mare cu 23% mai mare
Ficat cu 55% mai mare cu 100% mai mare
Pancreas cu 25% mai mare cu 53% mai mare
Rinichi cu 47% mai mare cu 30% mai mare
Endometru cu 42% mai mare
San cu 10% mai mic
Prostata cu 46% mai mic

Cercetatorii au observat ca ratele relative de cancer au scazut in general odata cu cresterea duratei de evolutie a diabetului.

In cadrul discutiilor studiului, cercetatorii au o glicemie mai mare decat cea normala poate explica de ce persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 1 au un risc mai mare pentru anumite tipuri de cancer, ei au spus ca: „Hiperglicemia poate fi o explicatie plauzibila, avand in vedere ca existe o legatura suficient de stransa intre nivelul hemoglobinei glicate si anumite tipuri de cancer.”

Studiul a aparut in jurnalul Diabetologia, numarul din martie 2016.

Sursa: Diabetes Community

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *