Scapa repede de hipoglicemie
Controlul glicemie joaca un rol vital in viata cu diabet. Bineinteles, chiar si cu cele mai mari eforturi, aderenta la medicatie si un plan perfect de alimentatie si exercitiu fizic, este posibil cateodata sa experimentati hipoglicemie. Hipoglicemia, adica un nivel scazut al zaharului in sange, este de obicei resimtita la valori de sub 70 mg/dl si necesita tratament imediat.
Semnele de hipoglicemie pot aparea rapid si pot include tremuraturi, anxietate, nerabdare, batai rapide ale inimii, ameteli, dureri de cap, nervozitate, tristete si vedere incetosata. Simptomele de hipoglicemie pot fi si altele, deasemenea starea bolnavului poate ajunge pana la convulsii si pierderea constientei daca hipoglicemia este ignorata.
La primele semne de hipoglicemie, trebuie sa va verificati glicemia, pentru a sti cum sa actionati. Daca nu aveti aparatul de glicemie la dumneavoastra, presupuneti ca simptomele va arata hipoglicemie si actionati in consecinta.
Daca va testati glicemia si gasiti un nivel foarte scazut al glucozei, nu stati pe ganduri si actionati cat mai repede.
Cum sa actionati in caz de hipoglicemie?
Primul pas pe care trebuie sa il faceti in caz de hipoglicemie este sa mancati sau sa beti 15 grame de carbohidrati rapizi. Aveti la indemana mai multe optiuni: daca aveti cu dumneavoastra tablete cu glucoza sau gel, in general trei sau patru tablete sau un tub cu gel sunt extrem de utile si in general suficiente. Altfel, puteti manca patru – sase bucati de bomboane tari, jumatate de pahar cu suc de fructe sau cola sau un pahar de lapte dulce. Puteti desemenea sa va mancati zahar sau sa va puneti o lingurita de miere sub limba.
Dupa ce consumati cele 15 grame de carbohidrati, asteptati 15 minute. Acesta este un moment bun in care sa va asezati si sa nu incercati sa faceti orice fel de activitate. Iar daca sunteti chiar in mijlocul unei actiuni, anuntati-i pe ceilalti ca aveti hipoglicemie si luati o pauza.
Dupa ce au trecut cele 15 minute, masurati-va din nou glicemia. Daca tot este mica, mancati sau beti inca 15 mg de carbohidrati rapizi si asteptati inca 15 minute. Deasemenea nu ar fi rau sa va contactati medicul diabetolog pentru a-i cere sfatul asupra modului in care trebuie sa actionati. Tineti minte ca hipoglicemia poate fi extrem de serioasa. Odata ce zaharul din sange isi revine la o valoare normala, luati o gustare.
Exista multe motive care ar putea sa determine hipoglicemie, incepand cu exercitiul fizic pana la post sau doza de insulina. Exista multe modalitati in care medicul diabetolog va poate ajuta pentru a preveni episoadele de hipoglicemie, asadar va sfatuim sa discutati cu medicul diabetolog pentru a gasi un plan de terapie cat mai apropiat de nevoile dumneavoastra.
Sursa: Diabetes Connect