Senzorul de glicemie

Senzorul de glicemie permite un control glicemic continuu. Cu ajutorul glucometrului va testati glicemia intepandu-va in deget, pe cand in cazul senzorul de glicemie controlul glicemic se realizeaza in mod continuu.

Senzorul de glicemie mai poarta si denumirea de monitorizare glicemica continua sau „CGM” (continous glucose monitoring). Senzorul de glicemie nu va testeaza glicemia de la nivelul capilarelor (de la nivelul sangelui) pentru ca el nu este plasat in circuitul sanguin.

Senzorul de glicemie va testeaza glicemia in lichidul interstitial – lichidul din interiorul si din exteriorul celulelor.

Relatia dintre concentratia de glucoza de la nivelul lichidului interstitial si concentratia de glucoza din circuitul sanguin a generat un extraordinar interes datorita posibilitatii de a detecta o glicemie de 288 mg/dl fara sa trebuiasca ca pacientul sa se intepe in deget.

Senzorul de glicemieSENZORUL DE GLICEMIE ESTE MAI PUTIN INVAZIV

Senzorul de glicemie este un mod mai putin invaziv de testare a glicemiei. Senzorul de glicemie poate fi folosit fie daca purtati o pompa de insulina, fie daca va injectati insulina utilizand seringi sau pen-uri de orice tip. Senzorul de glicemie functioneaza 24 de ore pe zi si poate include alarme care va alerteaza atunci cand nivelul glicemiei este prea mare sau prea mic.

CUM INTRU IN POSESIA UNUI SENZOR DE GLICEMIE?

In unele tari senzorul de glicemie este subventionat de stat partial sau total, in Romania senzorul de glicemie nu este inca subventionat de stat, asadar va trebui sa il achizitionati din buzunarul propriu.

In orice caz daca ar fi fost subventionat de stat, senzorul de glicemie ar fi fost recomandat conform ghidurilor persoanelor suferinde de diabet zaharat tip 1 care prezinta hipoglicemie severa cu pierderea starii de constienta sau care nu mai simt prezenta hipoglicemiei (pericol de moarte subita) sau celor care prezinta mai mult de o hipoglicemie severa pe an aparuta fara o cauza evidenta.

In cazul copiilor ghidurile recomanda cam acelasi lucru si anume senzorul de glicemie poate fi oferit copiilor cu diabet zaharat tip 1 ce prezinta frecvente episoade de hipoglicemie si care au probleme semnificative legate de aceste episoade, deasemenea copiii care nu simt hipoglicemia prezinta indicatia purtarii unui senzor de glicemie.

Deasemenea echipa medicala trebuie sa fie informata asupra modului de utilizarea a senzorului de glicemie, iar senzorul de glicemie apare pe piata numai in cazul in care exista cerere pentru el.

Senzorul de glicemieDIFERITE TIPURI DE SENZORI DE GLICEMIE

Senzorul de glicemie devine din ce in ce mai cautat, mai ales de catre diabeticii ce urmeaza tratament invaziv cu insulina si care trebuie sa isi testeze glicemia prin intepaturi la nivelul degetelor de peste 5 ori pe zi. Pentru moment senzorul de glicemie este cel mai raspandit in America de Nord.

Va prezentam mai jos o lista a catorva senzori de glicemie, urmand ca in articolele viitoare sa detaliem fiecare senzor in parte:

FREESTYLE LIBRE

Freestyle Libre produs de Abbott reprezinta un sistem de monitorizare continua a glicemiei ce este undeva intre un glucometru (ce recolteaza sange pentru testare) si un senzor de glicemie.

FREESTYLE NAVIGATOR

Freestyle Navigator de la Abbott Diabetes Care s-a detasat cu mult fata de alte aparate de monitorizare continua a glicemiei, la momentul in care a fost lansat, cu un senzor existent in interiorul corpului si cu un transmitator catre un receptor aflat in afara corpului.

FREESTYLE NAVIGATOR II

Freestyle Navigator II prezinta un transmitator (partea pe care o purtati sub piele) care are putin peste 3/3 cm si 1 cm adancime.

DEXCOM G4 PLATINUM CGM

Dexcom G4 Platinum CGM prezinta un design deosebit care nu va arata niciodata nelalocul sau langa cel mai nou MP3 player sau smartphone.

DEXCOM SEVEN PLUS CGM

Dexcom Seven Plus CGM vine cu un software ce poarta denumirea de Dexcom Data Manager 3 si care utilizeaza tehnologia GPS.

MEDTRONIC ENLITE SENSOR

Medtronic Enlite Sensor ofera sansa de va testa glicemia in mod continuu prin intermediul pompelor de insulina Medtronic dotate cu senzor de glicemie.

MEDTRONIC GUARDIAN REAL-TIME

Sistemul Medtronic Guardian Real-Time reprezinta un senzor de glicemie destinat persoanelor ce urmeaza o terapie cu insulina ce implica multiple injectii zilnice.

SENZORUL DE GLICEMIE TESTEAZA GLICEMIA LA NIVEL SANGUIN?

Multi diabetici considera ca senzorul de glicemie testeaza exact ca si glucometrul, glicemia sanguina, insa lucrurile nu stau intocmai asa. Senzorul de glicemie este inserat in spatiul interstitial, in corp, el nu este inserat in circulatia sanguina.

Atunci cand va testati glicemia cu un glucometru, utilizati sangele. Cu un senzor de glicemie masurati glicemia de la nivelul lichidului interstitial, nu de la nivelul sangelui.

Sistemul de monitorizare continua a glicemiei poate fi folosit fie daca utilizati o pompa de insulina, fie daca utilizati injectii de insulina.

CUM MA AJUTA SENZORUL DE GLICEMIE IN CONTROLUL DIABETULUI?

Senzorul de glicemie va ajuta foarte mult in managementul diabetului, acesta inregistreaza nenumarate glicemii pe zi (uneori chiar sute de glicemii). In acest fel va veti putea vedea clar evolutia, veti putea observa cand aveti tendinta de hiperglicemie sau de hipoglicemie.

Senzorul de glicemieUn senzor de glicemie va ofera posibilitatea de a testa de mult mai multe ori glicemia pe zi, in mod sigur nu va intepati de peste 50 de ori pe zi in deget pentru a va testa glicemia.

In cazul in care va testati glicemia cu ajutorul glucometrului, intepandu-va in deget, nu puteti stii cu certitudine daca nu cumva pe parcursul noptii ati facut hipoglicemie. Senzorul de glicemie va testeaza glicemia si pe timpul noptii, iar citind valorile inregistrate in dimineata urmatoare aflati daca ati facut hipoglicemie pe parcursul noptii.

MONITORIZAREA PE PARCURSUL SOMNULUI

Monitorizarea continua a glicemiei are avantajul de a va oferi valori ale glicemiei si pe parcursul noptii.

Valorile glicemice oferite de senzorul de glicemie impreuna cu un jurnal detaliat al alimentatiei si al exercitiului fizic, va ajuta in managementul diabetului. In functie de valorile glicemice va puteti ajusta dozele, carbohidratii fiecarei mese, dar si activitatea fizica.

Senzorul de glicemie este la mare cerere in randul mamelor cu diabet gestational mai ales pentru ca un diabet zaharat bine controlat este vital pentru dezvoltarea armonioasa a fatului.

ESTE SENZORUL DE GLICEMIE LA FEL DE EXACT CA SI GLUCOMETRUL?

Nivelul glicemiei din lichidul interstitial reactioneaza mult mai greu la modificarea glicemiei, in comparatie cu sangele.

Asadar, utilizatorii unui senzor de glicemie ar trebui sa stie ca exista o intarziere de 10 minute intre oscilatiile glicemiei, in comparatie cu sangele.

Persoanele ce utilizeaza un sistem de monitorizare glicemica trebuiesc sfatuitE sa isi testeze glicemia in modul standard, utilizand un glucometru pentru a se asigura ca senzorul de glicemie le ofera rezultatul corect. Asadar va sfatuim ca inainte de a lua masurile de corectie a hipoglicemiei sau hiperglicemiei sa va testati glicemia cu un glucometru.

Va rugam sa retineti ca acest site, nu comercializeaza niciun fel de produs si nu are nicio legatura financiara cu produsele de mai sus. Articolele acestui site au rolul de a informa, gratuit si fara niciun fel de beneficiu financiar, bolnavii de diabet si apartinatorii acestora.

Dupa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *