Sfecla rosie si diabetul zaharat

Articolul de azi vorbeste despre sfecla rosie si modul in care aceasta va poate afecta glicemia in cazul in care suferiti de diabet zaharat.

Majoritatea legumelor sunt minunate pentru diabetici si sunt recomandate pentru a fi consumate fara cantar. Cu toate acestea, cateva legume radacinoase au un continut mare de zahar natural si tocmai din aceasta cauza consumul lor este redus.

SFECLA ROSIE SI DIABETUL ZAHARAT

Sfecla de zahar are radacina de culoare deschisa si frunzele mari verzi.

Sfecla rosie are radacina de culoare rosu inchis, are un continut mare de antioxidanti, dar si alti nutrienti ce au fost legati de o gama larga de beneficii pentru sanatate.

Spre exemplu sfecla rosie este plina de fitochimicale. Fitochimicalele si-au dovedit rolul in scaderea glicemiei, dar si in reglarea secretiei de insulina.

Se pare ca o jumatate de cana de suc de sfecla pe zi poate ajuta la reducerea glicemiei post-prandiale. Antioxidantii prezenti in sfecla ajuta la preventia bolilor grave prin lupta impotriva radicalilor liberi ce pot distruge celulele.

Distrugerea celulara din cauza radicalilor liberi poarta numele de stres oxidativ. Stresul oxidativ a fost asociat cu bolile grave precum:

  • cancerul;
  • bolile de inima;
  • diabetul.

CUM NE AJUTA SFECLA ROSIE?

Sfecla rosie contine circa 1,7 milioane de antioxidanti pe 100 grame.

Diabetul distruge vasele de sange, odata cu distrugerea vaselor de sange pot aparea diferite complicatii printre care complicatii la nivelul:

  • ochilor;
  • al rinichilor;
  • al picioarelor;
  • al inimii.

Cercetarile arata ca antioxidantii prezenti in sfecla scad riscul de complicatii ale diabetului precum retinopatia, boala cronica de rinichi, boala cardiovasculara, dar si neuropatia.

Sfecla ajuta pacientii cu diabet prin:

  • scaderea tensiunii arteriale;
  • reducerea distructiei nervoase;
  • continutul bogat in potasiu.

Sfecla cruda are un index glicemic 30, zaharul natural din sfecla nu se transforma rapid in glucoza, tocmai de aceea nu vor exista curbe rapide de crestere a glicemiei.

Sucul de sfecla creste functia cognitiva la diabetici. Conform celor mai recente studii sfecla ajuta la scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului, dar si la scaderea insulino-rezistentei din diabetul zaharat tip 2.

Persoanele cu diabet zaharat au de foarte multe ori ca afectiune asociata hipertensiunea arteriala, se pare ca sfecla ajuta in mod natural la scaderea tensiunii arteriale, datorita continutului crescut de nitrati. Nitratii imbunatatesc circulatia sanguina si ajuta la dilatarea vaselor. Se pare ca se observa o scadere a tensiunii arteriale daca se consuma un pahar de suc de sfecla pe zi.

Sfecla rosie contine acid alfa-lipoic. Acidul alfa-lipoic este un antioxidant ce ajuta la scaderea distructiei nervoase la diabetici sau mai exact combate eficient neuropatia diabetica.

Neuropatia diabetica se manifesta prin amorteala si durere la nivelul picioarelor si al mainilor. Unele studii au aratat ca acidul lipoic din sfecla a ajutat la prevenirea imbatranirii celulare.

Stim deja ca exercitiul fizic regulat este benefic in diabet si nu numai. Sfecla ajuta si in acest sens, ea creste capacitatea musculara de a consuma oxigen in timpul exercitiului fizic si imbunatateste toleranta la efort fizic.

Ca un rezumat sfecla contine 43 de calorii pe 100 de grame, are un index glicemic de 30, este bogata in antioxidanti care indeparteaza radicalii liberi, este bogata in fitonutrienti care ajuta la reducerea inflamatiei, nu contine colesterol si este bogata in nitrati. Nitratii sub benefici pentru vasele de sange, dar si pentru sanatatea nervilor.

CUM PUTETI CONSUMA SFECLA ROSIE?

Cel mai bine este sa o consumati fie cruda, fie sub forma de suc, fie data pe razatoare in salata. Puteti combina sucul de sfecla rosie cu sucul de morcovi, mere, cocos, capsune, afine, telina, ghimbir si ananas.

Trebuie sa stiti ca in stare cruda sfecla rosie are un index glicemic de 30, iar coapta indexul glicemic se dubleaza ajungand la 64.

Chiar daca sfecla rosie este plina de beneficii pentru sanatate ea are un index glicemic crescut in cazul in care o consumati coapta, tocmai de aceea se recomanda sa o consumati cruda.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Va invitam sa vizionati tutorialele despre diabet gratuit pe canalul nostru de YouTube: Dr. Daniela Petrache

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati: Clinica Virtuala Dr. Petrache.

Va recomandam sa cititi si articolul nostru: Barbatii si diabetul zaharat.

Avem un blog partener pe care va invitam sa il vizitati: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Blogul nostru culinar va asteapta cu retete fel de fel aici: Retete pentru diabetici.

Avem un grup de sprijin si suport unde va asteptam: Despre diabet si nutritie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *