Statine: Risc versus beneficiu

La sfarsitul anului 2014 Societatea Americana pentru Diabet (ADA) a recomandat utilizarea medicamentelor pentru scaderea colesterolului (statine) la toti pacientii cu diabet. Recomandarile ADA includ statine de intensitate moderata pentru persoanele cu varsta de sub 40 de ani cu diabet. Statine de intensitate moderata sunt deasemenea recomandate si pacientilor cu varste intre 40 si 75 de ani fara factori de risc cardio-vasculari. Factorii de risc cardio-vasculari includ LDL colesterol crescut, hipertensiune arteriala, fumat si obezitate.

Exemple de statine de intensitate moderata sunt atorvastatina (Sortis) la doze de 10-20 mg, rosuvastatina (Crestor) la doze de 5 – 10 mg si simvastatina (Zocor) la doze de 20 – 40 mg. Pacientii cu diabet care au deasemenea o boala cardio-vasculara trebuie sa primeasca statine de intensitate crescuta, conform ghidului ADA. Pacientii cu varste cuprinse intre 45 si 75 de ani care au factori de risc cardio-vasculari ar trebui deasemenea sa primeasca statine de intensitate crescuta. Exemplele de statine de intensitate crescuta includ atorvastatina la doze de 40 – 80 mg sau rosuvastatina la doze de 20 – 40 mg.

Cu toate acestea studii recente au inclus implicarea statinele ca un risc potential de a dezvolta diabet la pacientii cu predispozitie. Un rezumat al rezultatelor pentru cateva studii a inclus:

  • statinele cresc moderat nivelul glicemiei;
  • mai multi pacienti care urmau tratament cu statine au fost diagnosticati cu diabet (27%) fata de pacientii ce nu urmau terapie cu statine.

Concluzia acestor studii nu inseamna insa ca neaparat 27% din pacientii aflati in tratament cu statine vor dezvolta diabet zaharat. Multi pacientii ce au primit tratament cu placebo au dezvoltat deasemenea diabet. Cu toate acestea, rezultatele studiilor recente nu au aratat ca  diabetul zaharat nou diagnosticat este mai frecvent la pacientii care au primit tratament cu statine.

StatineleAvand in vedere beneficiile cardio-vasculare, pacientii ce urmeaza tratament cu statine prezinta o scadere importanta a evenimentelor cardiovasculare: un risc cu 54% mai mic de infarct miocardic si un risc cu 48% mai mic de accident vascular cerebral.

Cu toate ca diabetul zaharat reprezinta o boala extrem de serioasa, riscurile si beneficiile trebuie luate in considerare in acelasi timp. In plus, recomandarile ADA evalueaza dozele de statine recomandate bazate pe profilul de risc al pacientului si mai putin pe nivelul LDL colesterolului. Asadar, cu toate ca riscul de a creste glicemia este mai mare la pacientii aflati in tratament cu statine, aceasta clasa de medicamente aduce beneficii cardio-vasculare la pacientii cu un risc cardio-vascular dovedit, dar si la cei ce au deja o boala cardio-vasculara. Mai mult, factorii de risc cu cea mai mare predictie pentru un diabet zaharat viitor  (indiferent ca urmeaza sau nu terapie cu statine) sunt reprezentati de: varsta inaintata, cresterea in greutate, glicemie ridicata inaintea tratamentului cu statine. Statinele pot eventual sa demascheze un diabet zaharat (diabet mellitus) care ar fi aparut oricum din cauza altor factori de risc mult mai importanti.

Efectul statinelor asupra glicemiei este mic si este nevoie de combinarea mai multor studii care includ mii de pacienti pentru a detecta diferenta la nivel clinic. Exacerbarea diabetului zaharat (diabetului mellitus) este relativ mica in comparatie cu protectia cardio-vasculara oferita de tratamentul cu statine.

Implicatiile pe termen lung ale hiperglicemiei induse de statine sunt inca necunoscute si vor deveni mai clare pe timp ce diversi pacienti vor fi urmariti in trial-urile cu terapie cu statine pe o perioada mai lunga de timp. Desi este clar ca statinele previn bolile cardio-vasculare la pacientii cu risc crescut sau cu o boala cardio-vasculara instalata deja, utilizarea statinelor la pacientii cu un risc scazut (pentru preventi primara) este mai putin sigura.

In concluzie, pe masura ce obtinem mai multe date pentru a defini riscurile si implicatiile clinice ale diabetului zaharat indus de statine, pacientii si medicii diabetologi trebuie sa poarte discutii pentru a determina riscul cardio-vascular si terapia cu statine adecvata pentru fiecare pacient in parte. Medicii diabetologi trebuie sa monitorizeze nivelul glicemiei la pacientii cu risc de diabet care urmeaza un tratament cu statine si ar trebui sa prescrie in continuare utilizarea statinelor atunci cand exista risc de boala cardio-vasculara.

Sursa: Diabetes Care

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *