Sulfonilureicele

Sulfonilureicele sunt o clasa de medicamente cu administrare orala care controleaza nivelul glicemiei la pacientii cu diabet zaharat tip 2.

Ele stimuleaza productia de insulina din pancreas si cresc eficienta insulinei in organism.

Se administreaza de obicei o data sau de doua ori pe zi, odata cu masa sau imediat inainte de masa. Se pot administra singure sau alaturi de alte medicamente (metformin spre exemplu).

MEDICAMENTELE DIN ACEASTA CLASA

Urmatoarele medicamente apartin clasei de sulfonilureice:

  • Glimepirid cu denumirea comerciala Amaryl;
  • Gliclazid cu denumirea comerciala Diaprel;
  • Gliquidona cu denumirea comerciala Glurenorm;
  • Glibenclamid cu denumirea comerciala Maninil.

CUM ACTIONEAZA SULFONILUREICELE?

Sulfonilureicele sunt secretagoge de insulina, ceea ce inseamna ca ele forteaza organismul sa secrete insulina.

Ele se leaga de un canal de proteine din pancreas (canale ATP-potasiu dependente).

In urma legarii lor se declanseaza o serie de procese in interiorul celulelor care duc la o crestere a cantitatii de insulina produsa de celulele beta pancreatice.

PENTRU CINE SUNT POTRIVITE SULFONILUREICELE?

Sulfonilureicele sunt potrivite pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2 cu glicemie mai mare decat valoarea recomandata (HbA1c peste 6,5%) de obicei de indata ce a fost prescris metformin.

Sulfonilureicele nu sunt potrivite pentru persoanele al caror pancreas nu mai produce insulina, cum sunt cei cu diabet zaharat tip 1 sau cei ce au pancreatectomie.

BENEFICII

Principalul beneficiu al sulfonilureicelor este efectul pe care il au asupra secretiei insulinice si in consecinta asupra scaderii glicemiei.

EFECTE SECUNDARE

Sulfonilureicele nu sunt recomandate persoanelor care sunt supraponderale sau obeze, pentru ca modul lor de actiune (cresterea productiei si a secretiei de insulina) determina cresterea in greutate ca efect secundar comun.

Efectul lor asupra nivelului de insulina creste riscul de hipoglicemie, cu toate ca acest risc este redus cu sulfonilureicele mai noi ca glimepirid.

In plus, unii utilizatori pot suferi o reactie alergica in timpul primelor sase pana la opt saptamani de tratament. Daca se intampla acest lucru, atunci va trebui sa schimbati cu un alt antidiabetic.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *