Surditatea in diabet
Surditatea in diabet reprezinta o problema extrem de importanta. Auzul este unul dintre cele cinci simturi de care depindem, obisnuindu-ne sa avem acest simt nici macar nu ii mai dam atentie si nici nu ne consideram norocosi ca il avem. Atunci cand auzim pe cineva vorbind sau atunci cand ascultam muzica nu realizam cat suntem de norocosi ca o putem face, auzul este o parte integranta a vietii noastre si nu realizam ce ar insemna sa nu mai auzim. Cu toate acestea conform unui studiu realizat pe populatia americana in Statele Unite ale Americii de catre Institutul National de Surditate si alte Probleme de Comunicare (NIDCD):
- aproape 15% din adultii americani (37.5 milioane) cu varsta de 18 ani si peste 18 ani au probleme cu auzul;
- una din opt persoane din Statele Unite ale Americii sau 30 de milioane de oameni, cu varsta de 12 ani sau peste 12 ani prezinta pierdea auzului la nivelul ambelor urechi;
- barbatii sunt mai predispusi la surditate in comparatie cu femeile.
Surditatea sau pierderea auzului poate aparea din cauza mai multor factori. De exemplu, multi oameni isi pierd auzul pe timp ce imbatranesc. Alti oameni, cum ar fi persoanele ce lucreaza in constructii, fermierii, persoanele ce lucreaza in aeroport, persoanele ce lucreaza in armata isi pot pierde auzul din cauza expunerii prelungite la zgomot puternic. Infectiile, problemele cardiovasculare, ranirile la nivelul capului, tumorile cerebrale si unele medicamente pot deasemenea cauza pierderea auzului.
Insa nu neaparat in mod surprinzator, persoanele ce sufera de diabet au un risc de doua ori mai mare de a surzi in comparatie cu persoanele ce nu sufera de diabet. In plus cei 86 de milioane de americani care sufera de prediabet au risc cu 30% mai mare de a dezvolta surditate in comparatie cu oamenii care au valori glicemice normale.
CUM FUNCTIONEAZA AUZUL
Capacitatea de a auzi incepe, bineinteles, in ureche sau mai exact la nivelul anatomic al urechii. Urechea are trei parti:
- urechea externa (pavilionul urechii, canalul auditiv si timpanul);
- urechea medie (sistemul celor trei oase mici si timpanul);
- urechea interna (cohlea, nervul auditiv si creierul).
Undele de sunet intra in canalul auditiv, producand vibratii la nivelul timpanului. Aceste vibratii fac ca cele trei oase mici din urechea medie sa se miste. Unul dintre aceste oase se loveste de cohlee si face ca lichidul din cohlee sa se miste; aceasta miscare a fluidului genereaza un semnal electric la nivelul nervului auditiv, iar acest semnal calatoreste pana la celulele creierului si mai ales pana la centrii auditivi din interiorul creierului. Mesajul este procesat si astfel putem auzi!
SURDITATEA SI DIABETUL
Cercetatorii nu stiu cu exactitate de ce pierderea auzului apare mai frecvent la pacientii cu diabet. Cu toate acestea, ei suspecteaza ca hiperglicemia pot produce distructia vaselor mici de la nivelul urechii interne, asa cum se intampla de altfel si cu vasele mici de la nivelul ochilor si rinichilor. Hiperglicemia poate deasemenea sa distruga nervii de la nivelul urechii. Pe langa toate acestea persoanele cu diabet care asociaza si hipertensiune arteriala pot dezvolta chiar mai rapid surditatea. In cazul acestora hipertensiunea arteriala poate produce si mai multa distrugere la nivelul vaselor mici de la nivelul urechilor.
Surditatea poate face viata mult mai complicata: o persoana cu deficienta de auz nu poate intelege ceea ce i se spune. Si tocmai pentru ca este un efort asa de mare sa auzi si sa participi la o conversatie, multi oameni care sufera de pierderea auzului se vor retrage din viata sociala si pot sa devina extrem de izolati.
SEMNELE DE SURDITATE
Surditatea poate fi: usoara, moderata, severa si profunda. Un aparat auditiv este necesar pentru suditatea severa si profunda. Dar cum sa va dati seama daca va pierdeti auzul? Va prezentam mai jos cateva semne comune:
- ii rugati adesea pe cei ce va vorbesc sa repeta ce au spus;
- nu puteti intelege ceea ce vi se spune la telefon;
- nu reusiti sa auziti peste zgomotul de fundal;
- credeti ca oamenii mormaie;
- aveti probleme in conversatia cu persoane de sex masculin si copii mici;
- trebuie sa dati mai tare volumul la televizor sau radio, atat de tare incat este prea tare pentru celelalte persoane;
- auziti un tarait sau sasait in ureche (acest fenomen poarta denumirea de tinitus).
SURDITATEA – TRATAMENT
Daca suspectati ca aveti probleme cu auzul, mergeti si consultati un medic ORL. Acesta va poate trimite la un specialist in auz sau la un medic ce s-a specializat in tulburarile de auz. Exista foarte multe solutii la aceasta problema; unele sunt mult mai sofisticate fata de altele. Deasemenea exista aparate de auz care va pot ajuta sa intelegeti mai bine vorbele pe care le auziti, la teatru sau la film, de exemplu.
Un audiologist poate determina ce vi se potriveste cel mai bine, in functie de gradul de afectare. Pe langa toate acestea, puteti urma cateva exercitii ce va vor ajuta sa va imbunatatiti metoda de ascultare. Va recomandam sa implicati atat membrii de familie, cat si cei cu care aveti contact frecvent pentru a va putea ajuta sa va reabilitati si in acelasi timp sa invete cum sa comunice cu dumneavoastra.
SURDITATEA – PREVENIRE
Una dintre cele mai bune metode de a va proteja auzul este sa va mentineti controlul glicemic intre limitele normale. Aceasta presupune urmarea tratamentului, urmarea dietei, exercitiu fizic regulat si mentinerea unor valori sanguine si clinice normale: HbA1c (hemoglobina glicozilata), tensiunea arteriala, colesterolul si microalbumina. Protejati-va urechile de orice zgomot puternic utilizand dopuri de urechi sau casti ce va protejeaza de zgomot. Dati volumul televizorului si al radioului la un nivel mediu. Si nu ezitati sa intrebati medicul diabetolog daca va poate recomanda un medic ORL pentru orice semn de pierde a auzului.
Dupa: Diabetic Connect