Terapia nutritionala in diabetul zaharat pentru copii si adolescenti

Terapia nutritionala in diabetul zaharat pentru copii si adolescenti

Terapia nutritionala in diabetul zaharat pentru copii si adolescenti joaca un rol important in atingerea si mentinerea unui echilibru glicemic bun.

Terapia nutritionala corect instituita atat la copii, cat si la adolescenti este necesara pentru a preveni eventualele complicatii legate de diabetul zaharat aparute timpuriu in viata adulta.

Va prezentam in cele ce urmeaza terapia nutritionala in diabetul zaharat pentru copii si adolescenti.

NECESARUL ENERGETIC ZILNIC

Acesta se stabileste in functie de varsta si sex si utilizeaza standardele pentru copiii nediabetici.

Formula valabila pana la 10 ani:

  • kcal/zi = 1000 + (Vx100)

DISTRIBUTIA PE PRINCIPII NUTRITIVE

GLUCIDE

Glucidele trebuie sa reprezinte 50-55% din rata calorica. De mentionat insa ca se specifica exact cantitatea de alimente din care pot proveni.

PROTEINE

Procentul de proteine din alimentatie nu este mai mare decat al celor nediabetici. Circa 13-15% din necesarul caloric, ceea ce reprezinta aproximativ 0,9-1,7 g prot/kg/zi.

Raportul proteine animale supra proteine vegetale trebuie sa fie egal cu 1.

LIPIDE

Lipidele reprezinta 30-33% din ratia calorica zilnica. De mentionat ca raportul tipurilor de grasimi este la fel de important si se recomanda dupa cum urmeaza:

  • acizi grasi saturati 10%;
  • acizi grasi mononesaturati 12-14%;
  • acizi grasi polinesaturati 6-8%;
  • colesterol sub 100 mg/1000 kcal, fara a depasi 250 mg/zi.

FIBRELE ALIMENTARE

Fibrele alimentare se pot introduce treptat 1 g/zi cu accent pe fibrele solubile: ovaz, fasole, legume, citrice etc.

Datorita hidrofiliei crescute, acestea provoaca senzatie de satietate si formeaza de-a lungul intestinului o pelicula protectoare ce reduce absorbtia glucidelor, lipidelor si colesterolului.

SARURI MINERALE

Sodiu nu mai mult de 2 mEq/kg/zi sau mai exact 3 g NaCl pentru un copil de 20 kg si 4,8 g pentru un copil de 30 kg.

REPARTITIA PROCENTUALA A APORTULUI CALORIC SI GLUCIDIC PE MESE

  • mic dejun 20%;
  • pranz 30%;
  • cina 20%;
  • trei gustari de cate 10% intre mesele principale (10:00; 16:00; 22:00);

Recomandarea va fi individualizata tinand cont de valorile glicemice inregistrate la orele de gustare.

In cazul analogilor/pompelor de insulina gustarile pot fi scoase din meniu.

564 total views, 2 views today

Lasa un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

content protection plugin by http://jaspreetchahal.org