Testarea glicemiei in locuri alternative

Testarea glicemiei reprezinta pentru diabetici o practica zilnica. Aceasta il ajuta pe un pacient cu diabet in managementul diabetului.

Prin testarea glicemiei diabeticii au o evidenta corecta a valorilor glucozei din sange si pot astfel sa ia masurile necesare pentru ajustarea valorilor. Valorile glicemice sunt trecute de cele mai multe ori intr-un carnetel, care este prezentat medicului diabetolog la intervale regulate.

Testarea glicemiei in locuri alternativePrin testarea glicemiei puteti vedea modul in care tratamentul urmat va afecteaza glicemia. Testarea glicemiei se face zilnic cu ajutorul unui aparat special numit glucometru.

Cunoscand valorile glicemice puteti ajusta dozele de insulina (daca este cazul), puteti ajusta mesele, puteti sa faceti efort fizic si tot asa.

Testarea glicemiei ii ajuta pe diabetici sa inteleaga ce schimbari trebuie sa faca in stilul lor de viata, in dieta, dar si in medicatie.

Cu toate ca testarea glicemie este extrem de utila, multe persoane devin in timp reticente la aceasta, mai ales pentru ca intepaturile in mod regulat in aceleasi zone pot face ca in timp zonele respective sa devina extrem de dureroase.

Tocmai de aceea va prezentam in cele ce urmeaza cateva locuri alternative pe care le puteti utiliza pentru testarea glicemiei.

CE INSEAMNA TESTAREA GLICEMIEI IN LOCURI ALTERNATIVE?

Atunci cand vorbim despre testarea glicemiei in locuri alternative ne referim la testarea glicemiei in alte locuri decat varfurile degetelor pentru o obtine sangele necesar dozarii glicemiei.

Puteti sa va intepati pielea pentru a va testa glicemia din mai multe locuri, cu aceleasi rezultate. Printre locurile disponibile mentionam: palma, partea de sus a antebratului, abdomenul, gamba si coapsa.

Varfurile degetelor sunt utilizate in mod traditional pentru testarea glicemiei pentru ca ele au multe capilare si de obicei vor permite extragerea unei picaturi suficient de mari de sange pentru dozarea glicemiei cu glucometrul.

Testarea glicemiei in locuri alternativeInsa varfurile degetelor au deasemenea multe terminatii nervoase si sunt extrem de sensibile la orice fel de agresiune fizica. Multi diabeticii prefera sa renunte la inteparea degetelor, mai ales atunci cand lucreaza cu buricele degetelor, dar nu numai.

Testarea glicemiei in locuri alternative se refera la testarea glucozei de la orice alt nivel, mai putin de la nivelul degetelor. Va veti testa glicemia asa cum o faceti de obicei, doar ca nu veti mai lua sange de la nivelul degetelor.

Daca va testati glicemia de mai multe ori pe zi sau cu o frecventa mare, pielea degetelor poate deveni uneori mai groasa si mai dificil de intepat sau se poate inflama.

Testarea alternativa le poate da o pauza degetelor si le poate permite sa se vindece. Puteti alege cu usurinta o zona care nu este la fel de dureroasa ca varful degetelor, dar care este la fel de eficienta.

Partile moi carnoase ale palmei si antebrațele sunt cele mai bune locuri alternative. Puteti deasemenea sa utilizati coapsele, gambele, dar si abdomenul. Verificati recomandarile aparatului de glicemiei pe care il folositi.

Atunci cand va testati glicemia in locuri alternative este posibil sa fie nevoie să utilizati o profunzime mai mare a intepatorului sau mai clar va trebui sa va intepati putin mai adanc. Unele glucometre prezinta intepatoare speciale pentru testarea alternativa a glicemiei.

Testarea glicemiei in locuri alternativeVa recomandam sa verificati instructiunile glucometrului dumneavoastra pentru a vedea daca acesta este potrivit pentru testarea glicemiei in locuri alternative.

Testarea glicemiei in locurile alternative este utila pentru testele de rutina, cum ar fi inainte si dupa mese. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca, atunci cand glicemia este in crestere sau in scadere, testare la nivelul unui loc alternativ poate fi mai putin exacta.

Asadar, va recomandam sa nu utilizati un loc alternativ de testare atunci cand banuiti sa sunteti in hipoglicemie sau doriti sa verificati cat de mult a crescut glicemia.

POT UTILIZA GLUCOMETRUL PENTRU TESTAREA GLICEMIEI INTR-UN LOC ALTERNATIV?

Testarea glicemiei in locurile alternative despre care am vorbit mai sus, nu este posibila cu toate glucometrele. Aparatele mai noi de testare a glicemiei necesita o picatura mult mai mica de sange pentru a putea da o valoare corecta.

Manualul de utilizator al glucometrului va sublinia ce alte locuri de testare puteti utiliza pentru a obtine o mostra de sange.

CAT DE EXACTE SUNT LOCURILE DE TESTARE ALTERNATIVA?

Varfurile degetelor sunt in mod clar un loc de testare bun. Cu toate acestea, acuratetea locurilor alternative de testare a fost comparata in nenumarate studii din ultimii ani.

Conform rezultatelor testarea glicemie de rutina dintr-un loc alternativ nu prezinta pericole. Ea fiind echivalenta ca valoare cu testarea de la nivelul degetelor. Atunci cand spunem testare de rutina ne referim la testarea glicemiei inainte de masa si la doua ore dupa masa.

Testarea glicemiei in locuri alternativeInsa trebuie sa stiti ca glicemia creste mai repede la nivelul varfului degetelor, decat la nivelul bratelor.

Asadar, testarea glicemiei atunci cand glucoza din sange scade rapid sau creste rapid este foarte posibil sa fie mai putin exacta daca este realizata din locuri alternative.

Din pacate, testarea alternativa pare sa aiba aceste mari dezavantaje, tocmai de aceea medicul diabetolog, va recomanda intotdeauna testarea glicemiei de la nivelul degetelor. Chiar daca este dureroasa testarea glicemiei de la nivelul degetelor pare sa reprezinte standardul de aur.

Diabeticii cu multa experienta recomanda insa dozarea glicemiei si de la nivelul locurilor alternative, insa nu in cazuri de urgenta, ci doar pentru o testare de rutina.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *