Tigarile electronice si diabetul

Despre tigarile electronice si despre siguranta utilizarii lor se poate vorbi la nesfarsit, insa o concluzie sigura nu s-a putut trage inca, un lucru este insa sigur, tigarile electronice sunt considerate mai sanatoase, decat tigarile obisnuite.

Tigarile electronice sau e-tigaretele, au devenit usor-usor o alternativa la fumatul clasic.

Tigarile in diabetIn prezent majoritatea tigarilor electronice functioneaza prin simpla incalzire a unui lichid, ce poarta numele de e-lichid. Lichidul incalzit, formeaza un abur ce poate fi inhalat in acelasi mod in care se inhaleaza prin fumatul clasic.

Majoritatea e-lichidelor contin nicotina, celelalte componente daunatoare gasite in tigarile conventionale, fie nu se gasesc in tigarile electronice, fie sunt prezente in cantitati mult-mult mai mici.

CE CONTIN TIGARILE ELECTRONICE?

Majoritatea tigarilor electronice contin un lichid, cunoscut sub denumirea de e-lichid sau e-suc, ce contine un amestec din urmatoarele:

  • apa;
  • propilen glicol sau PG;
  • glicerina vegetala sau VG;
  • arome;
  • nicotina.

Exista diferite grade de nicotina. Pentru a alege puterea pe care v-o doriti este bine sa va uitati la concentratie, care este exprimata in miligrame de nicotina pe mililitru de lichid (mg/ml) sau poate fi exprimata in procente.

Tabelul de mai jos va poate elucida aceasta problema.

Puterea nicotinei mg/ml %
Fara 0 mg/ml 0%
Mica 8 mg/ml 0.8%
Medie 12 mg/ml 1.2%
Medie spre mare 18 mg/ml 1.8%
Mare 24 mg/ml 2.4%
Cea mai mare 36 mg/ml 3.6%
SUNT TIGARILE ELECTRONICE MAI BUNE DECAT TIGARILE NORMALE?

Acest lucru ramane inca spre dezbatere, insa tigarile electronice reprezinta o varianta mai sanatoasa a tigarilor conventionale, tigarile electronice reprezinta varianta „cea mai putin rea dintre cele doua”.

Fumul tigarilor conventionale contine mult mai multe substante periculoase, dintre care multe pot duce la cancer, printre aceste substante mentionam benzenul, cadmium si arsenic.

E-tigarile si diabetulIntr-o analiza recenta a e-lichidelor, realizata de FDA (Federatia Americana a medicamentelor si alimentelor), s-a observat prezenta unor substante canceroase la acest nivel, cum ar fi nitrosamine si formaldehide, insa la un nivel de aproximativ 1000 de ori mai mic decat cel prezent in tigarile conventionale.

Nicotina care este prezenta atat in e-tigarete, cat si in tigarile conventionale, creste riscul de ingustare a arterelor si este extrem de adictiva.

TIGARILE ELECTRONICE AFECTEAZA GLICEMIA?

Nu s-au realizat inca studii clinice importante pentru a arata efectul tigarilor electronice asupra glicemiei la pacientii cu diabet.

O cercetare de Clair et al din 2011 a aratat ca un nivel crescut de nicotina este asociat cu o usoara crestere a HbA1c sau a hemoglobinei glicozilate la persoanele ce sufera de diabet.

Cu toate ca aceasta crestere a hemoglobinei glicate nu a fost foarte mare (mai putin de 1 mmol/mol), utilizarea pe termen lung atat a e-tigaretelor, cat si a tigarilor conventionale poate duce la cresterea HbA1c.

POT TIGARILE ELECTRONICE AJUTA LA RENUNTAREA LA FUMAT?

Rezultatele unui studiu din 2014 realizat de Poloso et al a aratat ca utilizarea tigarilor electronice timp de 6 luni a ajutat multi dintre participanti fie sa reduca numarul de tigari pe care le fumau anterior, fie sa renunte la fumat. 36% dintre participanti au renuntat la fumat dupa 24 de saptamani.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *