Tipuri de insulina
Injectiile cu insulina sunt necesare atunci cand corpul produce putina insulina sau atunci cand corpul nu produce deloc insulina, ca in cazul diabetului zaharat tip 1. Injectiile cu insulina sunt deasemenea necesare pentru bolnavii de diabet zaharat tip 2, atunci cand medicamentele antidiabet impreuna cu o dieta sanatoasa si exercitiu fizic regulat, nu sunt suficiente pentru a controla nivelul glicemiei.
Insulina se clasifica in functie de cat timp are actiune in organism, exista cinci tipuri de insulina disponibile pe piata. Fiecare dintre noi este diferit si va raspunde diferit la insulina pe care si-o administreaza. Asadar, multi oameni au nevoie de diferite cantitati de insulina cu actiune scurta sau de lunga durata.
CE ESTE INSULINA?
Insulina este un hormon produs de celule speciale din pancreas, numite celule beta. Atunci cand mancam, insulina este eliberata in circulatia sanguina unde ajuta la indepartarea glucozei din mancarea pe care am consumat-o si introducerea acesteia in celule, unde este utilizata ca energie. Insulina ajuta deasemenea la depozitarea glucozei in exces la nivelul ficatului.
DE CE TREBUIE INSULINA INJECTATA?
Metode de administrare a insulinei oral sau prin spray nazal sunt in curs de dezvoltare si vor fi in curand disponibile. Insulina nu poate fi administrata sub forma de tablete pentru ca stomacul o va digera asa cu face si cu alimentele.
DAR CE MA FAC DACA TREBUIE SA INCEP TRATAMENTUL CU INSULINA?
Pentru pacientii cu diabet zaharat tip 2, inceperea tratamentului cu insulina poate reprezenta o decizie dificila si inspaimantatoare. Cu toate acestea, multiplele forme de injectare si acele extrem de subtiri disponibile in zilele noastre vor face ca injectarea insulinei sa fie mult mai usoara decat va imaginati. Realitatea este ca multi dintre diabetici spun ca resimt mai dureroasa inteparea degetelor pentru testarea glicemiei, fata de injectia propriu-zisa de insulina.
Atunci cand veti incepe tratamentul cu insulina, medicul diabetolog va va ajuta sa va adaptati la noua rutina. Veti observa ca indiferent de ajutorul acestuia, este necesara o perioada de timp pentru a ajunge la doza corecta pentru reducerea glicemiei. Aceasta trebuie sa corespunda atat obiceiurilor dumneavoastra alimentare, cat si activitatii dumneavoastra fizice.
EXISTA MAI MULTE TIPURI DE INSULINA?
Exista cinci tipuri de insulina pornind de la insulina cu actiune scurta pana la insulina cu actiune lunga, aceasta clasificare se refera la cat de mult timp actioneaza insulina in corpul dumneavoastra. Unele insuline se prezinta ca lichide clare, altele sunt tulburi.
Iata cele cinci tipuri de insulina disponibile:
1. INSULINA ANALOG CU ACTIUNE FOARTE RAPIDA
Acest tip de insulina este un lichid clar, actioneaza extrem de rapid, incepandu-si rolul din minutul 1 pana in maxim minutul 20, varful actiunii fiind la o ora, iar durata de actiune fiind intre 3 si 5 ore. Atunci cand utilizati acest tip de insulina este bine sa mancati de indata ce va injectati.
Insulinele analog cu actiune scurta disponibile sunt:
- NovoRapid (insulina aspart);
- Humalog (insulina lispro);
- Apidra (insulina glulisine).
2. INSULINA UMANA CU ACTIUNE RAPIDA
Acest tip de insulina se prezinta ca un lichid clar. Ele isi incep actiunea de a scadea glicemia dupa aproximativ jumatate de ora de la injectare, asadar trebuie sa va faceti injectia cu jumatate de ora inainte de a manca. Insulina umana are un varf al actiunii la 2 pana la 4 ore si dureaza intre 6 si 8 ore.
Insulinele umane cu actiune scurta disponibile sunt:
- Actrapid;
- Humulin R;
- Insuman R.
3. INSULINA CU ACTIUNE INTERMEDIARA
Insulinele cu actiune intermediara se prezinta ca lichide tulburi. Ele au fie protamina, fie zinc adaugat pentru a le intarzia actiunea. Aceste tipuri de insulina incep sa functioneze dupa o ora si jumatate de la injectare, au un varf al actiunii intre 4 si 12 ore de la injectare si isi mentin actiunea in organism intre 16 si 24 de ore.
Inainte de a va injecta acest tip de insulina, asigurati-va ca cititi prospectul din interiorul pachetului, ce va ofera instructiuni asupra modului de preparare a insulinei, inclusiv modul in care trebuie sa amestecati incet sau sa rotiti dispozitivul cu insulina inainte de a-l utiliza.
Insulinele cu actiune intermediara disponibile sunt:
- Humulin N;
- Insuman bazal;
- Insulatard.
4. INSULINA MIXATA
Insulinele mixate sunt solutii tulburi. Ele contin combinatii premixate dintre fie o insulina analog cu actiune rapida sau insulina umana cu actiune rapida si o insulina cu actiune intermediara, in acest fel usureaza injectarea reducand numarul de injectii de la doua la una singura. Daca insulina este ’30/70′ atunci ea contine 30% insulina rapida si 70% insulina intermediara. ’50/50′ reprezinta 50% din fiecare.
Inainte de a va injecta acest tip de insulina, asigurati-va ca ati citit cu atentie prospectul din interior, asigurati-va ca stiti cum sa pregatiti aceasta insulina inainte de injectare.
Insulinele mixate sau premixate ce contin insulina analog cu actiune scurta disponibile azi sunt:
- Humamix 25 (ce contine 25% insulina lispro si 75% suspensie de protamina a insulinei lispro);
- Humamix 5 (ce contine 50% insulina lispro si 50% suspensie de protamina a insulinei lispro);
- NovoMix 30 (30% insulina aspart, 70% protamin insulina aspart cristalizata).
Insulinele mixate sau premixate ce contin insulina umana disponibile azi sunt:
- Mixtard 30/70;
- Mixtard 50/50;
- Insuman Comb 25;
- Insuman Comb 50.
5. INSULINA CU ACTIUNE LENTA
Insulina cu actiune lenta este injectata o data sau de doua ori pe zi, iar actiunea sa dureaza pana la 24 de ore. Ele sunt utilizate pentru a oferi un mediu de baza sau bazal. Daca aveti diabet zaharat tip 1, insulina cu actiune rapida trebuie sa fie suplimentata cu injectii de insulina cu actiune foarte rapida sau rapida. Daca aveti diabet zaharat de tip 2 care necesita tratament cu insulina, este posibil sa aveti nevoie de suplimente de insulina cu actiune rapida sau foarte rapida sau puteti ramane pe tablete si una sau doua injectii de insulina cu actiune lenta. Medicul diabetolog este cel care decide aceasta.
Insulina cu actiune lenta disponibila astazi este reprezentata de:
- Lantus (insulina glargin);
- Levemir (insulina detemir);
- Tresiba (insulina deglutec).
CUM SE ADMINISTREAZA INSULINA?
Exista multe tipuri diferite de dispozitive de injectare pentru insulina. Principalele variante sunt:
Seringile de insulina
- seringile de insulina se folosesc impreuna cu fiolele de insulina (10 ml);
- seringile de insulina sunt produse cu urmatoarele gradatii 30 unitati (0,3 ml), 50 unitati (0,5 ml) si 100 unitati (1 ml). Dimensiunea seringii va depinde de doza de insulina, de exemplu este mai usor sa masori o doza de 10 unitati intr-o seringa de 30 de unitati si o doza de 55 de unitati intr-o seringa de 100 de unitati;
- seringa se utilizeaza o singura data;
- acele pentru seringi sunt disponibile in diferite lungimi incepand de la 8 mm pana la 13 mm. Medicul diabetolog va decide care seringa este potrivita pentru dumneavoastra;
- seringile se distribuie gratuit bolnavilor de diabet inscrisi in registrul national.
Pixurile de administrare a insulinei
- aceste dispozitive sunt sub forme si dimensiuni diferite. Un cartus de insulina (3 ml, contine 300 unitati de insulina) se potriveste in aceste dispozitive. Atunci cand se termina, se introduce un cartus nou. Unele pixuri de insulina vin preumplute de producator, in acest caz intregul dispozitiv se arunca dupa terminarea insulinei. Medicul diabetolog va decide care vi se potriveste mai bine;
- Multi oameni considera pixurile de insulina mai usor de utilizat decat injectii de insulina;
- Cei care au probleme de vedere sau au probleme din cauza artritei vor gasi ca pixurile preumplute sunt mai usor de utilizat. Discutati daca aveti aceste probleme cu medicul dumneavoastra diabetolog;
- Acele au lungimi variabile – 5 mm, 6 mm, 8 mm sau 12 mm, deasemenea acele au grosimi variabile – 28G, 29G, 30G sau 31G. Cu cat numarul este mai mare cu atat este acul mai fin.
Pompele de insulina
- Pompa de insulina este reprezentata de un aparat de dimensiuni mici programabil (cam de dimensiunea unui pager) in interiorul caruia exista un rezervor de insulina. Pompa este programata sa administreze insulina. Pompa este purtata in afara corpului, intr-un buzunarel sau pe curea. Insulina ajunge in corp printr-un ac subtire sau printr-o canula flexibila care se insereaza subcutan sau sub piele (de obicei la nivelul abdomenului) si ramane acolo pentru doua-trei zile.
- Numai insulina rapida este utilizata in pompa. De fiecare data cand se consuma alimente pompa este programata sa administreze o doza de insulina, in mod similar cu secretia pancreatica la persoanele ce nu sufera de diabet. Intre mese, o doza de insulina mica la o rata stabila este administrata.
- Pompa de insulina nu este indicata oricui. Asadar, in cazul in care va doriti sa utilizati o pompa de insulina, trebuie ca mai intai sa discutati cu medicul diabetolog.
UNDE SE INJECTEAZA INSULINA?
Insulina se injecteaza prin piele la nivelul tesutului gras cunoscut deasemenea ca nivelul subcutan. Insulina nu se injecteaza in muschi sau direct in fluxul sanguin.
Absorbtia insulinei variaza in functie de partea corpului in care decideti sa va injectati. Abdomenul absoarbe insulina mai rapid si este utilizat de majoritatea oamenilor. Partea superioara a bratului, fesele si coapsele sunt deasemenea utilizate de o parte considerabila de oameni, in aceste zone insulina va avea o rata de absorbtie mai lenta.
Este esential sa va faceti injectiile in locuri diferite.
CE AFECTEAZA MODUL IN CARE INSULINA ESTE ABSORBITA?
Absorbtia este accelerata de:
- injectarea intr-o zona supusa mai des la efort (cum ar fi coapsele);
- temperatura ridicata (exemplu: dus, baie, o sticla cu apa calda, spa, sauna);
- masarea zonei in care ati facut injectia;
- injectarea in muschi (cu cat injectia este facuta mai adanc in muschi, cu atat insulina este absorbita mai rapid).
Absorbtia poate fi intarziata de:
- fumat;
- cicatrici sau noduli aparuti din cauza injectarii repetate in aceiasi zona, carnea devine mai tare si duce la o absorbtie incontrolabila a insulinei;
- insulina rece (injectarea imediat dupa ce ati scos-o din frigider);
- variatii ale absorbtiei de insulina (accelerata sau lenta) pot provoca fluctuatii la nivelul glicemiei;
- amestecarea incorecta a unei insuline care necesita aceasta inainte de injectare.
SFATURI LEGATE DE INSULINA
Depozitare
- Pastrati-va fiolele sau cartusele sigilate in frigider. Nu inghetati insulina;
- Odata deschisa, insulina poate fi tinuta la temperatura camerei (mai putin de 30 de grade) timp de o luna, apoi trebuie aruncata;
- Insulina poate fi purtata in geanta sau buzunar;
- Insulina poate fi distrusa de temperaturi extreme. Nu trebuie depozitata la temperaturi de peste 30 de grade sau in lumina soarelui. Insulina nu trebuie lasata sa inghete.
Nu utilizati insulina daca:
- Insulina clara a devenit tulbure;
- A depasit data expirarii;
- Insulina a inghetat sau a fost expusa la temperaturi ridicate;
- In recipientul de insulina se observa corpuri straine;
- Depozite de insulina se vad pe fundul recipientului, iar acestea nu se dizolva atunci cand rasuciti cu usurinta sticluta;
- Recipientul a fost deschis de mai bine de o luna.
Sursa: Diabetes Australia