Tratament pentru diabetul zaharat tip 2 in siropul de tuse
Un ingredient din compozitia siropului de tuse -dextromethorphan – ar putea duce la dezvoltarea unui nou tratament pentru diabetul zaharat de tip 2. Efectele dextromethophan-ului au fost observate de cercetatorii germani de la Heinrich Heine University, care au observat ca el creste secretia de insulina la soareci.
Dextromethorphan-ul suprima tusea inhiband receptorii N-Metil-D-Aspartat (NMDA) – o proteina gasita in celule nervoase si localizata in medulla oblongata, care controleaza functiile automate, precum respiratia. Receptorii NDMA sunt deasemenea localizati in celulele producatoare de insulina din pancreas. Asadar cercetatorii au realizat un studiu pe oameni ce a inclus 20 de participanti pentru a observa efectele dextromethorphan-ului.
Concentratia serica de insulina a crescut, iar nivelul glucozei serice a fost redus, dar cercetatorii au spus ca: „Pana acum, noi avem doar rezultatele pentru o singura doza, asadar putem fi considerati optimisti, insa aceasta nu este suficienta pentru a evalua beneficiile clinice ale acestui medicament pentru un tratament pentru personele diabetice pe termen lung.”
Pacientii cu diabet zaharat de tip 2 sunt avertizati de catre cercetatori, ei nu trebuie sa inceapa sa isi autoadministreze sirop de tuse ce contine dextromethorphan. Mai mult, atunci cand se depaseste doza maxima de dextromethorphan, pot exista fenomene halucinogene.
Cercetatorii spera ca acest studiu va duce catre alte studii clinice pentru a investiga daca dextromethorphan-ul poate duce la tratamentul pentru diabetul zaharat tip 2, care este caracterizat de imposibilitatea celulelor pancreatice de a produce suficienta insulina pentru a regla nivelul de zahar din sange.
Rezultatele studiului vor aparea in jurnalul Nature Medicine.
Sursa: Diabetes UK