Tratamentul cu insulina moderna – sfaturi practice

Analogii de insulina sau insulina moderna reprezinta formule imbunatatite, ultra-rapide de insulina.

Va prezentam in cele ce urmeaza cateva sfaturi practice legate de tratamentul cu insulina moderna, sfaturi inspirate mai ales din intrebarile pacientilor ce au trecut pragul cabinetului de diabet.

INSULINA UMANA VERSUS INSULINA MODERNA (ANALOGII DE INSULINA)

Doamna doctor, am folosit inainte insulina umana, insa am auzit ca au aparut de ceva timp insuline moderne. Este adevarat?

Raspunsul pentru pacienta noastra este bineinteles afirmativ, insulina moderna a aparut de ceva timp pe piata mondiala si este disponibila si in Romania.

In prezent pacientii cu diabet zaharat sunt tratati atat cu insulina umana, cat si cu insulina moderna (analog de insulina).

Tratamentul cu insulina a fost mult imbunatatit odata cu trecerea timpului. Poate ca nicio alta descoperire medicala nu a salvat atatea vieti precum descoperirea insulinei in 1921.

Astazi, aproape 100 de ani mai tarziu, milioane de oameni continua sa se bazeze pe terapia insulinica zilnica.

Dezvoltarea insulinelor moderne reprezinta urmatorul pas in tratamentul diabetului. In consecinta, tot mai multi pacienti beneficiaza de insuline moderne.

Acelasi lucru este valabil si in alte domenii. Povestea dezvoltarii telefonului este un exemplu bun. De cand a fost inventat, telefonul a fost imbunatatit constant. De la telefonul antic am trecut la cel cu disc si apoi la cel mobil.

Istoria insulinei suna cam asa:

  • 1921: descoperirea insulinei (insulina animala);
  • 1977: aparitia insulinei umane;
  • 1990: aparitia analogilor de insulina sau insulina moderna.

INSULINA MODERNA E DE MAI MULTE TIPURI

Ce tipuri de insuline moderne exista?

Analogii de insulina sunt disponibili sub trei forme principale:

  • insulina bazala;
  • insulina prandiala;
  • combinatii premixate.

Humalog sau insulina lisproINSULINA BAZALA

Insulina bazala actioneaza intreaga zi si se administreaza aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi, de obicei inainte de culcare si eventual din nou, dimineata.

Acest tip de insulina acopera nevoile organismului in conditii bazale, pe nemancate. Scopul ei nu este acela de a controla glicemia dupa fiecare masa.

INSULINA PRANDIALA

Insulina prandiala trebuie administrata doar cand mancati.

Ea actioneaza rapid, pentru ca alimentele sa nu creasca prea mult glicemia.

Spre deosebire de insulina bazala, insulina prandiala ramane activa timp de doar cateva ore. In plus, ea poate fi administrata chiar inainte de masa sau imediat dupa ce ati mancat.

INSULINA PREMIXATA

Pe langa insulinele mentionate mai sus, unele persoane utilizeaza insulina premixata, care acopera necesarul de insulina bazala si insulina prandiala.

CARE SUNT BENEFICIILE INSULINEI MODERNE

Pacientii tratati cu insulina moderna prezinta un risc mai redus al hipoglicemiei, o crestere a calitatii vietii de zi cu zi si un control mai bun al greutatii corporale.

Va prezentam in cele ce urmeaza cele mai importante beneficii ale insulinelor moderne comparativ cu insulina umana.

INSULINA BAZALA

Imbunatateste nivelul glicemiei dimineata (glicemie a jeun), acesta fiind un aspect important pentru obtinerea unui control general bun al glicemiei.

Reduce riscul scaderii nivelului glicemiei (hipoglicemia), in special in timpul noptii.

Ofera o eliberare mai lina si mai predictibila a insulinei, ceea ce le ofera pacientilor mai multa incredere. Pentru ei va fi mai usor astfel sa isi gestioneze diabetul.

Poate fi administrata o data pe zi.

INSULINA PRANDIALA

Permite pacientului sa isi injecteze insulina chiar inainte sau imediat dupa masa (nu trebuie sa astepte 30 de minute).

Permite pacientului sa planifice un orar mai flexibil al meselor.

Permite pacientului un regim alimentar obisnuit, fara obligativitatea gustarilor suplimentare.

Ofera un control mai bun al glicemiei dupa masa. Reduce riscul scaderii nivelului glicemiei (hipoglicemia), in special in timpul noptii.

CAT DE RAPID ACTIONEAZA INSULINA MODERNA?

Insulina bazala necesita 2 ore pentru a actiona si ramane in organism timp de pana la 24 de ore. Astfel, pacientul poate beneficia de o eliberare mai lenta si mult mai predictibila a insulinei.

Insulina prandiala actioneaza imediat dupa injectare, astfel incat pacientul nu trebuie sa astepte 30 de minute pentru a manca.

Insulina moderna bazala se absoarbe mai lent. Perioada de actiune este mai lunga, pentru a controla nivelul glicemiei intre mese si in timp ce dormiti, astfel ca poate fi administrata o data pe zi.

Insulina moderna prandiala actioneaza in cateva minute, ceea ce inseamna ca va puteti administra insulina si apoi puteti manca imediat. Nu ramane in sange la fel de mult ca alte tipuri de insulina.

Cand utilizam insulina umana trebuia sa astept 30 de minute dupa injectie pentru a putea manca. Acum nu va mai trebui sa respect aceasta regula, corect?

Raspunsul scurt este DA. Cu ajutorul insuline moderne rapide veti putea manca imediat dupa administrarea insulinei. Nu va trebui sa numarati minutele pana la masa.

Amintiti-va de cate ori, dupa ce ajungeati acasa de la lucru, va doreati sa mancati imediat impreuna cu familia. Nimanui nu ii place sa astepte pentru a face un anumit lucru, mai ales daca se intampla zilnic.

Insulina moderna prandiala actiomeaza intr-un mod foarte asemanator insulinei naturale. In consecinta, poate fi injectata chiar inainte sau imediat dupa masa.

De exemplu, nu e de dorit sa administrati insulina prandiala acasa si apoi sa mergeti la restaurant, pentru ca riscati sa faceti hipoglicemie (scaderea nivelului de glucoza din sange). Ar trebui sa administrati insulina cand va aflati in restaurant, la masa, dupa ce v-a fost adusa mancarea.

ORARUL MESELOR

Cand este vorba despre orarul general al meselor, insulinele moderne ofera o flexibilitate mai mare, ceea ce inseamna ca dumneavoastra decideti cand si ce mancati.

Cand urmati un tratament cu insulina moderna, va puteti planifica mesele in concordanta cu stilul dumneavoastra de viata, ceea ce inseamna ca puteti modifica cu usurinta momentul micului dejun, pranzului si cinei.

Veti observa curand cat de convenabil este ca activitatea dumneavoastra sa nu fie constransa de un orar fix al meselor.

Orarul felxibil al meselor este in concordanta cu profilul insulinelor moderne si astfel va ofera mai multa libertate.

Intre mesele principale, si anume micul dejun, pranzul si cina, simteam nevoia de gustari. Va fi la fel daca folosesc analogi de insulina?

Tratamentul cu insuline moderne (analogi de insulina) va permite sa aveti doar trei mese pe zi si va da posibilitatea de a elimina gustarile dintre mese fara risc de hipoglicemie.

Persoanele cu diabet tratate cu insulina moderna nu necesita gustari intre mese sau dupa cina. Este suficient sa isi programeze trei mese pentru intreaga zi.

Numarul si consistenta meselor vor fi stabilite impreuna cu medicul diabetolog si in functie de stilul dumneavoastra de viata.

Daca folosesc insulina moderna inseamna ca trebuie sa renunt la gustari?

Insulina moderna va permite sa va adaptati planul alimentar la stilul de viata si sa va pastrati obiceiurile. Daca nu doriti sa renuntati la gustari, se recomanda sa le reduceti continutul caloric.

Nu uitati, insa, ca o gustare care contine 10 grame de glucide sau mai mult, necesita o injectie suplimentara de insulina moderna care se administreaza la momentul mesei.

Va rugam sa retineti ca numarul meselor si al dozelor de insulina administrate cu ocazia gustarilor trebuie discutate intotdeauna cu medicul. Daca respectati aceste reguli, va veti putea controla diabetul si veti reduce riscul hipoglicemiei.

Exemple de gustari care contin mai putin de 10 grame de glucide (pentru aceste gustari nu este necesara o injectie suplimentara de insulina moderna):

  • gustari de 5 g glucide:
    • 100 g morcov proaspat;
    • 200 g castravete proaspat sau murat;
    • 200 g rosie;
    • o legatura de ridichii;
    • 50 g mar;
    • 100 grame capsuni.
  • gustari de 2,5 g glucide:
    • 50 g zmeura;
    • 25 g pruna.

Ce se intampla cu gustarile neplanificate?

Nu trebuie sa va faceti griji, puteti sa luati mese suplimentare pe langa cele stabilite initial. Modul flexibil de dozare va ajuta sa adaptati doza de insulina la modificarile aparute in stilul de alimentatie si in activitatea fizica.

Daca simtiti nevoia sa mancati mai mult decat de obicei, nu uitati ca este important sa tineti cont de numarul de glucide la fiecare masa.

Daca luati o gustare foarte mica (mai putin de 10 g glucide), nu veti avea nevoie sa va injectati o doza suplimentara de insulina.

Insa daca se intampla sa luati 2 sau mai multe gustari intre mesele principale, incercati sa tineti cont de numarul de grame de glucide si sa va injectati doza corespunzatoare de insulina prandiala.

Daca gustarea dintre mese contine mai mult de 10 g glucide, injectati doza corespunzatoare de insulina moderna prandiala.

HIPOGLICEMIA

Atat mie, cat si familiei mele ne este teama de episoadele mele de hipoglicemie. Tratamentul cu insulina moderna va fi sigur pentru mine?

Numerosi pacienti tratati cu insulina au aceleasi griji. Dar aspectul pozitiv este ca insulinele moderne prezinta un risc mai redus de hipoglicemie (nivel scazut al glucozei in sange).

Cand sunteti tratat cu insulina moderna trebuie sa stiti cum sa reactionati in caz de hipoglicemie (nivel scazut al glucozei in sange). Se recomanda sa respectati regula lui 15.

Regula lui 15 suna cam asa:

  • daca glicemia este 70 mg/dl sau mai putin;
  • consumati 15 g glucide;
  • verificati glicemia dupa 15 minute.

Exemple de 15 g de glucide:

  • un pahar de suc de fructe (suc de portocale, mere sau struguri, cola);
  • o cana de ceai cu trei lingurite de zahar;
  • o cana de suc carbogazos obisnuit (nu dietetic)
  • trei tablete de glucoza;
  • cinci sau sase bomboane pe care le puteti mesteca repede.

Daca glicemia este inca sub 70 mg/dl, mai consumati 15 grame de glucide si verificati din nou glicemia dupa 15 minute. Repetati de cate ori este necesar, pana cand glicemia revine la nivelul tinta.

HIPERGLICEMIA

Acum ca stiu ce trebuie sa fac daca nivelul glicemiei scade, cum trebuie sa reactionez cand am hiperglicemie (nivel crescut al glucozei in sange)?

Este foarte important sa stiti ce trebuie sa faceti cand se instaleaza hiperglicemie. Pacientii care utilizeaza insulina moderna pot reactiona mai rapid la hiperglicemie.

Daca utilizati insulina moderna si faceti hiperglicemie, este recomandat sa urmati acesti pasi simpli:

  • daca glicemia este 200 mg/dl sau mai mult, injectati doza corespunzatoare de insulina moderna prandiala;
  • verificati valoarea glicemiei dupa o ora, apoi din nou dupa 3-4 ore;
  • este important sa o tratati rapid si sa verificati regulat nivelul glicemiei pe masura ce scade, pentru a va asigura ca nu scade prea rapid astfel incat sa cauzeze hipoglicemie.

Insulina moderna permite pacientilor sa modifice intensitatea tratamentului. Pentru mai multe informatii referitor la modul in care trebuie sa faceti acest lucru, va rugam sa va adresati medicului diabetolog.

ACTIVITATEA FIZICA

Ar trebui sa continui activitatea fizica pe perioada tratamentului cu insulina moderna?

Da, sportul este important pentru a va ajuta sa va gestionati diabetul. Chiar si activitatile care presupun efort redus (plimbarile, jucatul cu nepotii), va pot ajuta sa scadeti in greutate, sa va reduceti tensiunea arteriala sau nivelul glicemiei.

Insulina moderna va ajuta sa va bucurati de timpul petrecut in mod activ.

Dupa ce ati observat modul in care reactionati la efortul fizic, puteti calcula o valoare a glicemiei care sa va permita sa fiti activi fizic in siguranta.

Exista totusi cateva reguli generale pe care trebuie sa le respectati:

  • nu uitati sa verificati glicemia inainte si la 15 minute dupa efortul fizic. La unele persoane, glicemia scade la cateva ore dupa un efort fizic, astfel ca este recomandabil sa mai verificati o data glicemia dupa un timp;
  • nu faceti sport pe stomacul gol, pentru ca se poate instala hipoglicemia;
  • faceti injectia cu insulina moderna intr-o regiune care nu este afectata de efort fizic. Daca veti merge cu bicicleta, faceti injectia in abdomen, nu in coapsa. In acest caz muschii picioarelor vor fi solicitati, iar insulina injectata in coapsa va fi absorbita mult mai rapid decat aceeasi cantitate injectata in alta zona a corpului.

IN CALATORII

Cum imi voi gestiona diabetul cand calatoresc?

Cand calatoriti este recomandabil sa mancati alimente usor digerabile si sa beti multe lichide.

NU UITATI

  • ori de cate ori luati masa sau o gustare care contine mai multe de 10 g glucide, injectati-va doza corespunzatoare de insulina moderna prandiala.

INAINTE DE A PLECA IN VACANTA:

  • asigurati-va ca aveti la dumneavoastra suficiente seringi si ace pentru insulina;
  • nu uitati sa luati glucometrul si benzile pentru testarea glicemiei;
  • cand zburati, luati intotdeauna la dumneavoastra medicamentele antidiabetice, insulina si dispozitivele de testare. Nu le lasati in bagajul din cala;
  • luati cu dumneavoastra un suc, tablete de glucoza sau bomboane, pentru cazul de hipoglicemie;
  • nu uitati sa luati cu dumneavoastra un indicator medical de identificare ca persoana cu diabet.

PROBLEMELE DE SANATATE ACUTE

Daca nu ma simt bine si nu pot sa mananc, de ce lucruri trebuie sa tin cont daca ma aflu sub tratament cu insulina moderna?

Daca nu va simtiti bine, este posibil ca nivelul glicemiei sa creasca. Chiar daca sunteti bolnav, nu trebuie sa opriti tratamentul cu insulina. Ar putea fi necesar sa ajustati doza, dar intotdeauna discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra diabetolog.

Ce trebuie sa faceti:

  • nu opriti niciodata tratamentul cu insulina, organismul dumneavoastra are nevoie de insulina pentru a functiona adecvat;
  • testati-va glicemia cel putin de 4 ori pe zi;
  • beti multe lichide;
  • odihniti-va;
  • testati urina pentru corpi cetonici, utilizand benzile de testare pentru corpi cetonici.

Cand ar trebui sa anuntati medicul diabetolog?

  • daca aveti temperatura ridicata;
  • daca nu puteti manca timp de 24 de ore;
  • daca varsati de mai mult de doua ori in 24 ore;
  • daca aveti diaree continua;
  • daca in continuare aveti glicemia crescuta;
  • daca prezentati corpi cetonici in urina;
  • daca starea dumneavoastra nu poate fi explicata sau daca nu va simtiti mai bine in decurs de 2-3 zile.

UNDE SI CAND TREBUIE SA INJECTEZ INSULINA MODERNA?

Cand utilizati insulina moderna va puteti pastra in continuare vechile obiceiuri, cu conditia sa respectati toate regulile de injectare.

Cand va injectati o doza de insulina cu ajutorul unei seringi de tip stilou (pen), trebuie sa:

  • Pasul 1:
    • cuprindeti pielea intre degetul mare si cel aratator sub forma unui pliu;
    • pliul trebuie sa ramana ridicat pe parcursul intregului proces de injectare.
  • Pasul 2:
    • injectia: introduceti acul in piele;
    • dupa introducerea acului, apasati complet butonul de actionare si mentineti acul in piele timp de cel putin 6 secunde.
  • Retineti:
    • timp de circa 2 saptamani injectati in perimetrul unei regiuni, apoi schimbati cu alta (de exemplu de la stanga la dreapta).

ALEGEREA LOCULUI DE INJECTARE A INSULINEI

Insulina moderna prandiala:

  • se prefera pentru injectarea acesteia in zona abdominala, ocolind insa zona ombilicala.

Insulina moderna bazala:

  • se prefera injectarea in zona coapsei sau zonei fesiere superioare.

Insulina moderna premixata:

  • abdomen (fara zona ombilicala);
  • brat;
  • coapsa.

CONDITIILE DE PASTRARE

Insulina moderna pe care o folositi in mod curent o puteti tine la dumneavoastra, insa pachetele nedesfacute trebuie pastrate in frigider.

Ce sa faceti:

  • pastrati la frigider insulina neinceputa;
  • pastrati insulina pe care o folositi in mod curent la temperatura camerei;
  • cand calatoriti, pastrati insulina neinceputa intr-un ambalaj izolat termic (pentru pastrarea unei temperaturi scazute).

Ce sa nu faceti:

  • nu inghetati insulina;
  • nu o lasati la soare (de exemplu pe pervazul ferestrei);
  • nu o pastrati intr-un loc calduros (de exemplu deasupra aragazului);
  • nu folositi insulina care este tulbure sau care are o culoare neobisnuita;
  • nu utilizati insulina dupa data expirarii.

NU UITATI

Injectarea de insulina rece poate fi dureroasa, astfel ca pacientii obisnuiesc sa pastreze fiola de insulina inceputa sau pen-ul la temperatura camerei.

ALTE INTREBARI

Ce trebuie sa fac daca uit sa iau doza de insulina moderna prandiala?

Daca ati omis sa luati doza de insulina prandiala, cel mai important lucru este sa va testati glicemia. Puteti lua in considerare urmatoarele sfaturi, insa pentru recomandari specifice, cel mai bine este sa intrebati medicul diabetolog:

  • daca ati uitat sa administrati doza de insulina prandiala inainte de masa, puteti injecta aceeasi doza imediat dupa masa;
  • daca la 1-2 ore dupa masa v-ati dat seama ca ati uitat sa administrati insulina, va puteti injecta jumatate din doza;
  • daca a trecut mai mult timp, puteti adauga o doza suplimentara la urmatoarea masa;
  • trebuie sa va amintiti sa controlati glicemia inainte de orice administrare de insulina.

NU UITATI

  • oricine poate gresi;
  • in majoritatea cazurilor, nivelul glicemiei va reveni la valorile normale in decurs de o zi;
  • daca nu va sfatuim sa contactati medicul diabetolog.

Ce trebuie sa fac daca uit doza de seara de insulina moderna bazala?

Daca ati omis sa luati doza de insulina bazala, cel mai important lucru este sa va testati glicemia. Puteti lua in considerare urmatoarele sfaturi, insa pentru recomandari specifice, cel mai bine este sa intrebati medicul diabetolog:

  • daca ati uitat sa administrati doza de insulina bazala si v-ati amintit dupa cateva ore, puteti administra imediat aceeasi doza;
  • daca glicemia deja a crescut, ar putea fi necesar sa suplimentati cu o doza mica de insulina moderna prandiala;
  • daca v-ati dat seama dimineata ca ati omis doza de seara, puteti lua jumatate din doza de seara;
  • pacientii care injecteaza insulina moderna bazala de doua ori pe zi trebuie sa ia doza obisnuita de dimineata, nu luati doze suplimentare de insulina moderna bazala in locul dozei de seara omise;
  • daca glicemia este crescuta, ar putea fi necesar sa o corectati prin injectarea unei doze mai mari de insulina prandiala, la micul dejun.

Se va schimba ceva in ceea ce priveste monitorizarea diabetului, daca voi incepe sa iau insulina moderna?

Tipurile de insulinaNu, va puteti pastra bunele obiceiuri de a verifica glicemia conform orarului stabilit de medicul diabetolog.

Notitele din jurnalul dumneavoasttra de administrare a insulinei il vor ajuta pe medicul diabetolog sa va gestioneze mai bine diabetul.

Nu uitati, nivelul glicemiei nu se reflecta intotdeauna in felul in care va simtiti. Singurul mod de a afla nivelul glicemiei este sa va testati.

Este util sa controlati valoarea glicemiei:

  • cand va treziti, pentru a vedea daca glicemia este controlata in timpul somnului;
  • inaintea meselor sau gustarilor bogate, pentru a verifica valoarea glicemiei inainte de masa;
  • la 2 ore dupa mese sau gustari bogate, pentru a vedea modul in care alimentele afecteaza glicemia;
  • inainte si la 15 minute dupa un efort fizic, pentru a vedea modul in care activitatea fizica afecteaza glicemia.

Doamna doctor, toate acestea suna foarte bine, dar este posibil ca un pacient care a luat mult timp insulina umana sa poata primi insulina moderna?

Decizia de a modifica tratamentul cu insulina poate fi luata numai de catre medicul diabetolog curant dupa consultarea pacientului.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *