Un nou medicament ce poate vindeca diabetul
Oamenii de stiinta au utilizat un nou medicament ce poate vindeca diabetul la soareci. Noul medicament inhiba enzima LMPTP, care contribuie la aparitia diabetului zaharat tip 2. Noul medicament slabeste sensibilitatea organismului la acest hormon.
UN NOU MEDICAMENT CE POATE VINDECA DIABETUL
La nivel global, numarul persoanelor cu diabet a fost in crestere incepand cu anul 1980, cu 422 de milioane de persoane diagnosticate in 2014. Doar in Statele Unite ale Americii s-a observat o crestere substantiala a incidentei diabetului, cu un numar de diabetici crescator de la 5,5 milioane in 1980 pana la 22 milioane in 2014 – o crestere de peste 300% in mai putin de 40 de ani.
O echipa de cercetatori, condusa de Stephanie Stanford de la Universitatea din California, San Diego, propune o solutie in forma unei singure pastile ce isi doreste sa restabileasca sensibilitatea la insulina in randul pacientilor diabetici. Diabetul zaharat tip 2 apare atunci cand raspunsul organismului la insulina, hormonul responsabil cu reglarea zaharatului in sange, slabeste. Un numar de factori genetici si de stil de viata vor influenta daca o persoana va dezvolta sau nu acest tip de diabet pe parcursul vietii.
Pana acum, medicamentele nu au reusit sa restaureze sensibilitatea la insulina la pacientii diabetici – medicamentele de acum functioneaza prin filtrarea excesului de glucoza din sange, exces ce apare ca rezultat al disfunctiei principale. Medicamentul produs de echipa din Stanford, pe de alta parte, spera sa restaureze functia pancreatica.
RESTAURAREA FUNCTIEI PANCREATICE
Acest nou medicament ce poate vindeca diabetul, inhiba o enzima denumita tirozin fosfataza cu greutate moleculara mica sau LMPTP. Se presupune ca enzima mentionata anterior contribuie la reducerea sensibilitatii celulare la insulina. O reducere a activitatii LMPTP permite sensibilizarea receptorilor de la nivel celular – mai ales la nivelul hepatic – ajutand in acest fel sa se restaureze abilitatea celulara de a regla excesul de zahar. Atunci cand corpul poate din nou sa regleze glicemia, diabetul zaharat tip 2 este aproape vindecat.
Cercetatorii au hranit soarecii de laborator cu o dieta bogata in grasimi si i-au facut obezi, urmand ca in consecinta acestia sa dezvolte hiperglicemie. Li s-a administrat medicamentul soarecilor in fiecare zi, iar acesta a reusit sa refaca sensibilitatea la insulina fara sa aiba efecte secundare.
Rezultatele cercetarilor pe soareci sunt foarte incurajatoare, echipa trebuie sa continue testarea medicamentului pentru siguranta oamenilor, cu toate ca testarile pe oameni sunt destul de departe. Stanford este insa sigur ca medicamentul poate duce la o noua stategie terapeutica pentru tratamentul diabetului zaharat tip 2.
Reversarea diabetului a mai fost observata anterior, insa nu numai cu ajutorul medicamentelor. Daca acest medicament este aprobat pe oameni, va deveni un tratament revolutionar.
Sursa: Futurism