Vaccinul antidiabet
Vaccinul antidiabet este asteptat de extrem de multe persoane ce sufera de diabet zaharat tip 1. De retinut ca vaccinul antidiabet nu se refera la persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 2.
CE ESTE VACCINUL ANTIDIABET?
Un vaccin utilizat acum 100 de ani pentru tuberculoza (bacillus Calmette-Guerin sau BCG) pare a fi sansa pe care o asteptau milioane de diabetici din intreaga lume. Vaccinul este in prezent utilizat pentru tratamentul cancerului de vezica biliara si se considera ca se poate folosi in siguranta la oameni.
Un anunt facut la a 75-a sesiune stiintifica a Asociatiei Americane pentru Diabet (ADA) spune ca Federatia Medicamentelor din Statele Unite (FDA) va testa vaccinul pe 150 de persoane care sunt afectate de diabet zaharat tip 1 de mai mult timp.
Corpul unei persoane cu diabet zaharat tip 1 nu mai produce insulina din pricina sistemului imunitar care distruge celulele producatoare de insulina. Se produc astfel celule T si aceste celule creeaza probleme la nivelul insulelor pancreatice, acolo unde este produsa insulina. Vaccinul antiabet elimina celulele T.
CUM ACTIONEAZA VACCINUL ANTIDIABET?
La pacientii cu diabet tip 1 la care s-a injectat vaccinul antidiabet s-a observat cresterea unei substante denumita factor de necroza tumorala. Cresterea nivelului de TNF (factor de necroza tumorala) din sistem distruge celulele T care se opun productiei de insulina.
Intr-un experiment anterior, pacientii cu diabet zaharat tip 1 au fost injectati cu vaccinul antituberculoza de doua ori la o distanta de patru saptamani. Rezultatele au aratat ca celulele T periculoase au disparut, iar unii pacienti chiar au inceput sa secrete insulina.
Dr. Denise Faustman, directorul laboratorului de imunologie de la Spitalul general Massachusetts din Boston, este extrem de fericita de rezultatele pe care vaccinul antituberculoza sau vaccinul antidiabet le-a aratat in experimente.
„In faza I (preliminara) a experimentului am demonstrat un raspuns statistic semnificativ la vaccinul antituberculos, insa scopul nostru in acest experiment este sa dam nastere unui raspuns terapeutic de durata. Vom lucra din nou cu persoane care au suferit de diabet zaharat tip 1 de mult timp. Acest experiment nu este unul de prevenire; noi incercam sa producem un tratament al bolii avansate.”
Acest nou experiment ce va dura cinci ani va incepe in vara 2017. Cei care vor fi inrolati in experiment vor avea varste cuprinse intre 18 si 60 de ani. Experimentul va utiliza acelasi format ce a fost utilizat anterior, injectarea pacientilor de doua ori la o distanta de patru saptamani, urmand ca apoi pacientii sa fie injectati o data pe an in urmatorii patru ani.
Nu toti expertii in diabet au incredere ca acest tratament va functiona. Robert Sobel, un asistent universitar in endocrinologie de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Northwestern, ne explica de ce este sceptic:
„Eu cred ca este prea mult spus ca acest vaccin va avea un imens impact asupra milioanelor de bolnavi de diabet zaharat tip 1 din aceasta tara. Am fi mai mult decat bucurosi daca am reusi sa le pastram sau chiar sa le repopulam pancreasul ce celule beta. Din punct de vedere istoric insa, am vazut cu aceasta parte a pancreasului diminua progresiv si noi nu avem ce face pentru a impiedica acest proces.”
Timpul ne va spune daca vaccinul antidiabet va deveni un tratament viabil pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1 sau nu.
Sursa: Jersey Demic