Vaccinul antituberculoza reduce glicemia in diabetul zaharat tip 1

Vaccinul antituberculoza a dus la o imbunatatirea importanta a HbA1c pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 intr-un mic studiu din SUA.

Cunoscut ca bacilul Calmette-Guerin (BCG), vaccinul antituberculoza a scazut HbA1c la adultii cu diabet zaharat de tip 1 si a mentinut niveluri stabile dupa aceea.

Anterior, vaccinul a fost asociat cu un raspuns imun restabilit la soareci cu diabet zaharat tip 1, iar rezultatele pozitive au permis cercetatorilor de la Massachusetts General Hospital sa avanseze studiile pe om.

In noul studiu de opt ani, noua persoane cu diabet zaharat de tip 1 au primit doua doze ale vaccinului BCG. Vaccinul antituberculoza BCG este unul dintre cele mai vechi vaccinuri din lume si a fost initial dezvoltat pentru a proteja impotriva tuberculozei.

Toti participantii au prezentat o schimbare statistic semnificativa a nivelurilor de HbA1c, care a scazut de la o medie de 7,36% inainte de prima doza la 6,18% dupa cinci ani.

Aceasta reducere a ramas scazuta la 6,65% la finalul celor opt ani.

Participantii la studiu care au primit placebo, nu au aratat imbunatatiri semnificative HbA1c la cinci sau opt ani.

Autorul principal, Dr. Denise Faustman, de la Spitalul General Massachusetts, a declarat:

Acest vaccin ieftin si vechi scade nivelul zaharului din sange la niveluri care nu au fost atinse  niciodata inainte.

Autorii cred ca impactul vaccinului asupra nivelului de zahar din sange a fost determinat de un nou mecanism sistemic de reducere a zaharului din sange in diabet zaharat.

Dr. Faustman a adaugat:

Este o veste mare, este primul studiu care arata inversarea pe termen lung a diabetului zaharat si mai multe studii sunt pe drum, dar din punct de vedere stiintific rezultatele prezentului studiu sunt impresionante.

Persoanele carora li s-a administrat vaccinul raman in continuare pe insulina, dar acum folosesc o cantitate mult mai mica.

Studiul a fost unul foarte mic, dar ofera speranta. Vor fi necesare mai multe cercetari inainte ca specialistii sa poata incepe prescrierea vaccinului BCG ca tratament pentru diabetul zaharat de tip 1. Un studiu mai amplu se desfasoara in prezent cu 150 de persoane cu diabet zaharat de tip 1 carora li s-a administrat vaccinul BCG.

Constatarile sunt publicate in jurnalul npj Vaccines.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *