Vaccinul BCG poate vindeca diabetul zaharat tip 1

Vaccinul BCG sau vaccinul antituberculoza a imbunatatit puternic HbA1c la persoanele cu diabet zaharat tip 1 conform unui nou studiu desfasurat in Statele Unite ale Americii.

Denumirea vaccinului vine de la bacilul Calmette-Guerin (BCG), vaccinul se pare ca a reusit sa scada HbA1c la adultii cu diabet zaharat tip 1 si mai mult a mentinut stabile valorile glicemice dupa aceea. 

VACCINUL BCG SI DIABETUL ZAHARAT TIP 1

Intr-un studiu anterior vaccinul a fost asociat cu un raspuns imun bun la soarecii cu diabet zaharat tip 1. Avand in vedere constatarile pozitive anterioare cercetatorii de la Spitalul General din Massachusetts au demarat studiile pe om.

Studiul despre care vorbim in acest articol s-a desfasurat pe o perioada de opt ani si a constat in injectarea a noua persoane cu diabet zaharat tip 1 cu vaccin BCG in doua doze.

Vaccinul BCG este unul dintre cele mai vechi vaccinuri din lume si a fost produs pentru a proteja impotriva tuberculozei.

Vaccinul BCG poate vindeca diabetul zaharat tip 1Toti participantii la studiu au prezentat o schimbare semnificativa statistic a HbA1c, care a scazut de la o medie de 7,36% inainte de prima doza la 6,18% dupa cinci ani de la administrare.

Aceasta reducere a ramas scazuta la 6,65% pana la finalul studiului de 8 ani.

Participantii care au primit placebo, nu au demonstrat imbunatatiri semnificative ale HbA1c la cinci si respectiv opt ani.

Autorul principal al studiului dr. Denise Faustmann, de la Spitalul General din Massachusetts a declarat:

Acest vaccin ieftin si vechi, scade nivelul zaharului din sange la valori pe care persoanele in cauza nu le-au atins niciodata.

Autorii studiului cred ca impactul vaccinului asupra nivelului glicemiei a fost realizat de un nou mecanism sistemic.

Dr. Denise Faustmann a adaugat:

Este o veste buna, este primul studiu care arata reversibilitatea pe termen lung a diabetului zaharat. Acest studiu a dat nastere multor altor studii. Din punct de vedere strict stiintific descoperirea este revolutionara.

Persoanelor carora li s-a administrat vaccinul raman inca in tratament cu insulina, insa acum dozele de insulina s-au redus semnificativ.

Desi studiul a fost foarte mic, el ofera speranta. Sunt necesare cercetari viitoare inainte ca medicii diabetologi sa poata prescrie vaccinul BCG ca tratament pentru diabetul zaharat tip 1.

In prezent se desfasoara un studiu mai amplu cu 150 de persoane ce sufera de diabet zaharat tip 1 si carora li s-a administrat vaccinul BCG.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *