Vindecarea ranilor in diabetul zaharat

O descoperire facuta de cercetatorii francezi poate duce la noi posibilitati de tratament ce vor accelera vindecarea ranilor in diabetul zaharat.

Vindecarea greoaie a ranilor reprezinta o complicatie comuna a diabetului zaharat. Ea poate fi cauzata de niveluri crescute ale glicemiei inregistrate pe termen lung. Pe termen lung, glicemia crescuta poate duce la o circulatie proasta si deoarece sangele este necesar pentru ca pielea sa se repare, proasta circulatie a sangelui din zona respectiva va face dificil ca tratamentul administrat sa fie transportat la zona cu probleme.

Cercetatorii de la Universitatea din Notre Dame au gasit anterior acestei descoperiri doua enzime numite matrix metalloproteinaze (MMPs), MMP-8 si MMP-9, la nivelul ranilor de la soarecii cu diabet. Ei au utilizat inhibitorul MMP-9, denumit ND-322, pentru a accelera vindecarea ranilor la soarecii cu diabet. In acest studiu nou, cercetatorii au raportat descoperirea unui inhibitor MMP-9 imbunatatit, cunoscut ca ND-336.

Eficacitatea lui ND-336 a fost comparata cu cea a lui ND-322 in ceea ce priveste vindecarea ranilor la soarecii cu diabet zaharat. Ranile tratate cu ND-336 s-au vindecat in mod semnificativ mai repede decat cele tratate cu ND-332. Dupa cum au raportat cercetatorii aceasta s-a datorat unei selectivitati mai bune a inhibitorului ND-336 fata de ND-332 asupra  enzimei MMP-9, fata de MMP-8.

Vindecarea ranilor in diabetul zaharatCand MMP-8 a fost aplicat pe rani, ea a accelerat vindecare, in timp de combinatia de ND-336 si MMP-8 a imbunatatit vindecarea si mai mult. Aceasta este strategia care dupa spusele cercetatorilor de la Notre Dame va duce la productia unui tratament eficient in tratarea ranilor la pacientii cu diabet.

Cercetatorul principal Mayland Chang a spus: „Compusul ND-336 accelereaza sau faciliteaza vindecarea ranilor la pacientii cu diabet. Enzima MMP-8 poate fi folosita pentru a accelera/facilita vindecarea ranilor la diabetic. Combinatia unei mici molecule (ND-336) si a unei enzime MMP-8 are potentialul de a accelera si mai mult vindecarea ranilor la un diabetic.”

Echipa lui Chang recruteaza in momentul de fata pacienti cu diabet pentru a testa daca MMP-8 si MMP-9 pot accelera vindecarea ranilor.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *