Vitamina D in diabetul tip 1 la copii

Un studiu recent a aratat o prevalenta crescuta a deficitului de vitamina D la copiii cu diabet zaharat tip 1.

Studiul realizat la Universitatea Pennsylvania a incercat sa gaseasca o legatura intre vitamina D si management-ul glicemiei la copiii si la adolescentii cu diabet zaharat tip 1.

Aceasta vitamina se gaseste in alimente ca: lactate, galbenus, peste, ulei de peste si mai poarta denumirea de vitamina rasaritului. Ea reprezinta un hormon steroid liposolubil pe care corpul il produce atunci cand pielea este expusa la razele ultraviolete. Un nivel normal de vitamina D este considerat vital pentru sanatate si dupa cum s-a demonstrat recent pare sa aiba un rol important in autoimunitate.

CARE ESTE LEGATURA DINTRE VITAMINA D SI DIABETUL ZAHARAT TIP 1?

Cercetatorii au prelevat sange dupa mese pentru a masura 25-hidroxivitamina D si nivelul glicemiei de la 197 de copii si adolescenti dintre care 23% erau supraponderali si 13% erau obezi. (Supraponderea si obezitatea cresc riscul de a dezvolta deficienta de vitamina D.)

Cercetatorii au aflat ca 41% dintre participanti aveau un nivel de sub 50 nmol/l, ceea ce inseamna ca prezentau deficienta, cu toate acestea conform standardelor americane deficitul sever apare la sub 25 nmol/l.

Vitamina DStudiul a aratat ca la copiii unde nu se astepta sa existe risc de deficienta (copii sanatosi albi caucazieni) s-a observat o prevalenta crescuta a deficitului de vitamina D.

COPIII CU DIABET ZAHARAT TIP 1 AR TREBUI SA ISI TESTEZE MAI FRECVENT VITAMINA D SI DESEMENEA AR TREBUI SA EXISTE MAI MULTE STUDII PE ACEASTA TEMA

Dr. Terri Lipman, autorul principal al studiului a spus intr-o conferinta de presa: „Dupa informatiile pe care le avem, acesta este primul studiu de amploare ce examineaza legatura dintre nivelul 25-hidroxivitamina D si HbA1c la copiii si adolescentii cu diabet zaharat tip 1. Datele obtinute sugereaza nevoia de monitorizare a vitaminei la toti tinerii ce sufera de diabet.”

CUM FAC SA PRIMESC SUFICIENTA VITAMINA D?

Modul cel mai natural de a primi vitamina D este prin simpla expunere a pielii la soare. Nu trebuie sa va bronzati sau sa va ardeti pentru a primi vitamina. Trebuie doar sa va expuneti la soare cam jumatate din timpul necesar pentru a va bronza. Cata vitamina este produsa cu ajutorul soarelui? Asta depinde de ora, de zona in care locuiti si de culoarea pielii dumneavoastra. Cu cat expuneti mai multa piele la soare cu atat sintetizati mai multa vitamina. In cazul in care trebuie sa luati suplimente ce contin vitamina D, se spune ca vitamina D3 este cea mai buna alegere.

In cazul in care va temeti ca razele ultraviolete vor fi blocate de crema de soare, va sfatuim sa nu mai dati crezare acestei credinte. Cercetatorii spun ca foarte putini oameni isi dau cu suficient de multa protectie solara astfel incat razele UV sa fie blocate.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *