Vitamina D si coronavirus

Este vara si petrecem mai mult timp afara. Lumina soarelul va face ca pielea noastra sa produca vitamina D. Vitamina D ne ajuta in lupta impotriva coronavirus.

Asta nu inseamna ca ne vom expune la soare necontrolat pentru a scapa de coronavirus, avem multe de discutat pe aceasta tema.

CARE ESTE LEGATURA INTRE VITAMINA D SI CORONAVIRUS?

Cercetarile recente au indicat ca un nivel bun de vitamina D poate face ca infectia cu coronavirus sa fie mai putin probabila si sa reduca raspunsul inflamator al corpului la virus, reducand in acest fel complicatiile severe.

Deasemenea exista cercetari care sugereaza ca o crestere a nivelului de vitamina D poate oferi protectie. Un studiu condus inainte de pandemia cu COVID-19 a aratat ca suplimentele cu aceasta vitamina au fost sigure si au prezentat protectie pentru infectiile respiratorii.

Dintre participantii la studiu, cei cu un nivel scazut de vitamina D au experimentat o scadere a ratelor de infectare in momentul in care au urmat tratamentul cu suplimente cu vitamina D.

Studiile clinice sunt in lucru si vor concluziona impactul suplimentelor cu vitamina D asupra infectie cu COVID-19 in special. In acest moment nu stim prea multe despre virusul COVID-19, insa se poate afirma ca vitamina D va ajuta corpul sa lupte.

CUM PRIMESC VITAMINA D PENTRU A MA APARA DE CORONAVIRUS?

Vitamina D si coronavirusPrincipalele surse de vitamina D sunt reprezentate de dieta si expunerea la soare.

Alimentele care contin in general vitamina D sunt reprezentate de pestele gras precum somon si ton, oua si ciuperci uscate. Deasemenea alte surse de vitamina D sunt lactatele, sucul de portocale si cerealele de la micul dejun care sunt imbogatite cu aceasta vitamina.

Corpul produce vitamina D atunci cand pielea este expusa la soare. Exercitiul fizic in exterior este un mod excelent de a va creste vitamina D, insa trebuie sa va protejati in continuare de cancerul de piele. Daca stati in soare o perioada lunga, va trebui sa va protejati cu crema solara si sa purtati haine de protectie.

Bronzatul nu este recomandat.

PRIMITI SUFICIENTA VITAMINA D?

Pentru majoritatea adultilor doza zilnica recomandata de vitamina D este de 600 UI (pentru cei cu varsta de peste 70 de ani doza recomandata este de 800 UI). Multi pot primi aceasta doza prin simpla expunere la soare si dieta, dar aceasta nu este o regula.

Exista variatii legate de cat de bine sintetizeaza vitamina D organismul fiecaruia atunci cand persoana in cauza se expune la soare. Deasemenea tot despre capacitatea propriului organism este vorba atunci cand ne referim la absorbtia vitaminei D din alimente, dar si la procesarea acesteia.

Expunerea la soare este la fel de variabila, in functie de anotimp, latitudine, dar si alti factori.

Pe masura ce inaintati in varsta, capacitatea pielii de a produce vitamina D odata cu expunerea la soare, scade. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare au nevoie de o expunerea mai indelungata la soare pentru a produce vitamina D.

Daca luati in calcul culoarea pielii, dar si timpul limitat petrecut in exterior puteti aprecia deficitul de vitamina D.

Deasemenea aveti in vedere ca numite afectiuni va pot creste riscul de deficit de vitamina D.

Vitamina D este o vitamina liposolubila, iar persoanele care sunt obeze pot avea un nivel scazut de vitamina D pentru ca tesutul adipos poate retine vitamina si o poate impiedica sa ajunga in sange.

Bolile care se manifesta printr-o absorbtie scazuta a grasimilor, inclusiv boala Celiaca si boala Crohn pot duce la absorbtia deficitara a vitaminei D prin dieta.

Vitamina D si coronavirusDeasemenea persoanele cu boala cronica de rinichi si boala hepatica este posibil sa nu reuseasca sa proceseze eficient vitamina D, obtinuta prin expunerea la soare sau dieta. Din aceasta cauza varianta activa a vitaminei D nu este prezenta in organism.

Puteti testa nivelul de vitamina D cu o analiza recoltata din sange numita 25-OH-vitamina D. Aceasta poate fi utilizata pentru a determina tratamentul pentru persoanele care prezinta un risc crescut legat de expunerea limitata la soare, dar si afectiuni osoase inclusiv osteoporoza sau fracturi la traumatisme minore. Testul nu este recomandat in mod universal pentru toata lumea.

AVETI NEVOIE DE SUPLIMENTE DE VITAMINA D?

Daca nu sunteti siguri ca primiti suficienta vitamina D de la soare si alimente, este bine sa recurgeti la un supliment. Daca deja luati un supliment cu multivitamine este foarte probabil ca acesta sa contina deja vitamina D.

Verificati eticheta, in general 600 – 800 UI/zi reprezinta doza recomandata, dar pana la 2000 UI este deasemenea bine.

Suplimentele nu sunt insa singura optiune, aceasta deficienta poate fi combatuta si prin modificarea stilului de viata.

Iesiti afara, bucurati-va de soare cu moderatie, fiti activi fizic, chiar daca sunteti distanti social. Consumati mai multe alimente ce contin vitamina D sau mancati mai mult peste.

Toate aceste obiceiuri alimentare vor reduce riscul deficitului de vitamina D si va vor ajuta sa va intariti sistemul imunitar pentru a lupta impotriva COVID-19.

Exista cazuri in care anumite persoane au consumat cantitati considerabile de vitamina D in incercarea de a se proteja de coronavirus. Nu exista insa nicio dovada ca dozele mari de vitamina D va ajuta. Trebuie sa asteptam pana cand mai multe informatii sunt disponibile din studii clinice.

Administrarea de doze mari de vitamina D, fara acordul unui medic poate fi periculoasa. De exemplu, uleiul de ficat de cod poate fi administrat pentru vitamina D, insa contine si vitamina A care la doze mari poate fi toxica pentru ficat si poate duce la fracturi osoase.

Indiferent de rezultatul studiilor legate de COVID-19, vitamina D va fi intotdeauna considerata vitala pentru sanatatea oaselor, in consecinta mentinerea unui nivel normal de vitamina D va ajuta in mentinerea unei imunitati, dar si a unui sistem osos normal.

In concluzie, iesiti afara si pastrati-va o dieta sanatoasa!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *