Vitamina D si coronavirus

Care vitamina D este mai eficienta?

E posibil sa fi auzit despre rolul important pe care il are vitamina D in cazul infectiei cu coronavirus, insa nimic nu este sigur.

Ne propunem sa adunam cateva date importante care atesta sau contesta rolul vitaminei D in combaterea acestei infectii.

CE ESTE VITAMINA D?

Cunoscuta sub numele de vitamina soarelui, vitamina D functioneaza atat ca o vitamina, dar si ca un hormon. Vitamina poate fi produsa de organismul uman. Ea regleaza cantitatea de minerale din organism, in special calciu si fosfor. Ambele minerale sunt necesare in buna functionare si sanatatea oaselor, dintilor si muschilor.

VITAMINA D SI DIETA

Sunt doua forme majore ale vitaminei D, iar acestea sunt vitamina D3 (colecalciferol) si vitamina D2 (ergocalciferol). Principala sursa de vitamina este simpla expunere la soare, dar si alimentatia. Intre lunile aprilie si septembrie, sinteza vitaminei D de la nivelul pielii prin expunerea la soare reprezinta principala sursa pentru majoritatea oamenilor.

Vitamina se gaseste si in cantitati mici in unele alimente printre care mentionam:

  • uleiul de peste ca somon, sardine;
  • carnea rosie;
  • galbenus.

VITAMINA D SI CORONAVIRUS

Se cunoaste ca persoanele care sufera de diabet prezinta un risc mai mare de infectii, in special pneumonie si gripa. Acelasi risc il prezinta atat persoanele care sufera de obezitate (in special la un indice de masa corporala mai mare de 40%), cat si persoanele de 70 de ani sau mai mult.

Care vitamina D este mai eficienta?Un studiu recent a concluzionat ca este necesara o atentie deosebita asupra nutritiei, dar si a consumului de proteine pentru pacientii cu diabet zaharat in conditii normale, dar si in conditiile actuale de pandemie. Deasemenea deficitul de vitamina D trebuie sa fie corectat.

Grupurile cu risc de deficit de vitamina D ar trebui sa isi administreze 10 micrograme de suplimente pe tot parcursul anului. Printre aceste grupe cu risc mentionam:

  • persoanele institutionalizate in centre de ingrijire;
  • persoanele care isi acopera mereu pielea cand sunt in exterior;
  • persoanele a caror piele este putin sau deloc expusa la soare.

DOZA MAI MARE DE VITAMINA D?

Un studiu recent condus de Professor Rose Anne Kenny publicat in Irish Medical Journal a aratat o nevoie imediata de suplimentare a vitaminei D pentru persoanele din spital, din camine, dar si pentru cei care sunt mai in varsta.

Profesor Kenny a spus:

Chiar daca nu cunoastem exact rolui vitaminei D in infectia cu COVID-19, avand in vedere rolul major a vitaminei in imbunatatirea raspunsului imun si dovezile clare ale rolului aspra oaselor si a muschilor, persoanele infectate si persoanele cu risc ar trebui sa se asigure ca au un aport adecvat al acestei vitamine.

Alt grup de cercetatori din Statele Unite au recomandat cresterea dozelor la inceputul infectiei pana la circa 10.000 UI/zi. Cu toate acestea, echipa de cercetatori recunoaste limitele studiului si spune ca sunt necesare cercetari mai amanuntite inainte sa faca aceste recomandari catre publicul general.

Care vitamina D este mai eficienta?Alt studiu recent a sugerat ca cei care prezinta deficit pot fi mai predispusi la infectii (in special infectii respiratorii) cu coronavirus si ca vitamina poate functiona ca o optiune terapeutica pentru tratamentul virusului.

Este important sa se stie ca aceasta recomandare este inca in faza de inceput si se bazeaza pe studiile pe bovine si nu poate fi aplicata inca la oameni.

Mentionam deasemenea ca un studiu efectuat in Marea Britanie in 2016 ce a evaluat aceiasi problema a aratat ca nu s-au gasit suficiente dovezi care sa sustina recomandarea suplimentelor de vitamina D pentru reducerea riscului de infectii de tract respirator.

SA IAU SAU NU SUPLIMENTE?

Daca nu va expuneti suficient la soare, recomandarile spun ca ar fi bine sa luati suplimente de vitamina D, circa 10 micrograme in fiecare zi. Daca ati mai avut probleme cu vitamina D in trecut, este posibil sa aveti nevoie de o doza mai mare, insa in acest caz pentru stabilirea unui necesar corect este bine sa va adresati unui medic endocrinolog.

In ceea ce priveste utilizarea unui doze mai mari de vitamina D pentru a preveni infectia cu coronavirus, parerile sunt impartite. Dovezile pe care le avem pana acum sunt foarte limitate si cresterea dozelor nu poate fi recomandata.

Sfatul nostru insa este sa va adresati unui medic endocrinolog in cazul in care suferiti de deficit sau insuficienta de vitamina D si nu stiti care este doza potrivita pentru dumneavoastra.

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

content protection plugin by http://jaspreetchahal.org