Vitamina D

Din ce in ce mai multi oameni necesita un supliment de vitamina D. Exista multe surse de vitamina D.

Intr-un studiu recent, cercetatorii au determinat care este cea mai buna sursa de vitamina D.

Vitamina D este importanta pentru multe functii ale organismului, printre care mentionam: pastrarea fortei musculare, sanatatea osoasa si nu numai.

Alimentele bogate in vitaminaD includ ouale, pestele si lactatele.

SURSE DIFERITE DE VITAMINA D

Vitamina D mai poarta denumirea de vitamina soarelui deoarece expunerea la soare reprezinta cea mai buna si naturala modalitate de a primi vitamina D. Din cauza expunerii selective la soare, dar si din cauza protectiilor solare abilitatea noastra de a sintetiza vitamina D este blocata.

Care vitamina D este mai eficienta?Suplimentele de vitaminaD au castigat popularitate tocmai din acest motiv.

Exista doua modalitati de a primi vitaminaD care includ vitaminaD2 care provine din plante si vitaminaD3 care provine din surse animale.

Intr-un studii de la Universitatea Surrey din Marea Britanie, cercetatorii si-au dorit sa clarifice confuzia legata de vitaminaD2 si D3. Ele actioneaza la fel de bine pentru a mentine nivelul de vitaminaD?

COMPARAREA SUPLIMENTELOR DE VITAMINA D2 SI VITAMINA D3

Asadar cercetatorii au realizat cu studiu randomizat, dublu-orb, controlat placebo pe perioada lunilor de iarna. Persoanele incluse in studiu au fost femei sanatoase de origine asiatica si europeana, cu varste intre 20 si 64 de ani.

Femeile au primit fie placebo, fie suplimente de vitaminaD sub forma de suc/biscuite cu 15 micrograme de vitaminaD2 sau suc/biscuite cu 15 micrograme vitaminaD3 timp de 12 saptamani.

Cercetatorii au dozat la inceputul studiului 25-OH-vitaminaD serica pentru toate femeile. Testarea s-a repetat la 6 si la 12 saptamani de la inceputul studiului.

Femeile ce au consumat suplimente cu vitaminaD3 au demonstrat o crestere mai importanta a 25-OH-vitaminaD serica, atunci cand au fost comparate cu femeile ce au consumat suplimente cu vitaminaD2.

PRECAUTII LEGATE DE SUPLIMENTELE CU VITAMINA D

Care vitamina D este mai eficienta?Oamenii sunt diferiti, asadar au nevoie de cantitati diferite de vitaminaD. In general, persoanele cu o piele mai inchisa la culoare au nevoie de mai multa vitaminaD. Persoanele in varsta au nevoie deasemenea de mai multa vitaminaD. Persoanele ce se expun mai putin la lumina soarelui au nevoie de mai multa vitaminaD.

Este posibil sa supradozati vitaminaD deoarece aceasta este liposolubila, asadar este stocata in tesuturile organismului, spre deosebire de vitamina C, care este hidrosolubila, iar excesul este excretat prin urina.

Asadar este recomandat sa va dozati de preferat 25-OH-vitaminaD. Rezultatul va ajuta sa determinati de cat supliment de vitaminaD3 aveti nevoie.

Este bine sa repetati testarea vitaminei D la urmatoarea vizita medicala pentru a vedea daca ati luat cantitatea corecta de vitaminaD3. In acest mod evitati hipovitaminoza (vitaminaD scazuta), dar si hipervitaminoza (vitaminaD crescuta).

Sursa: Diabetes Daily

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *