Zaharul produce diabet?

Articolul de azi vorbeste despre zahar sau mai exact raspunde la intrebarea zaharul produce diabet?

Avand in vedere ca diabetul zaharat este caracterizat de un nivel crescut de glucoza in sange, multe persoane se intreaba daca nu cumva consumul de zahar in sine i-a impins catre aceasta boala.

ZAHARUL PRODUCE SAU NU DIABET?

Este adevarat ca o cantitate mare de zahar consumata zilnic poate creste riscul de diabet zaharat, insa daca ne gandim la toate cauzele acestei boli, realizam ca zaharul reprezinta una din piesele de puzzle.

Multi alti factori ne imping catre diabet, inclusiv:

  • dieta generala;
  • stilul de viata;
  • factorii genetici.

CE ESTE DIABETUL?

Inainte de a vorbi despre zahar si rolul sau in aparitia bolii sa vedem ce este diabetul si cum apare acesta.

Diabetul apare atunci cand organismul nu mai poate regla nivelul de zahar din sange. Aceasta situatie apare atunci cand:

  • fie pancreasul si-a oprit productia de insulina;
  • fie celulele au devenit rezistente la actiunea insulinei.

Insulina este hormonul necesar pentru a muta zaharul din sange in celule. O glicemie mare pentru o perioada lunga poate duce la complicatii precum:

  • cresterea riscului cardiovascular;
  • distrugerea nervilor periferici;
  • distrugerea rinichilor.

CATE TIPURI DE DIABET EXISTA?

Exista doua tipuri principale de diabet zaharat, fiecare cu cauze diferite.

Diabetul tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar ataca pancreasul si ii distruge abilitatea de a produce insulina.

Diabetul tip 2 apare atunci cand pancreasul nu mai produce suficienta insulina pentru a reusi sa compenseze insulino-rezistenta celulara.

ZAHARUL …

Atunci cand vorbim despre zahar, ne referim in general la zaharul de masa produs din sfecla sau trestie de zahar. Zaharoza continuta de zahar este un dizaharid, ceea ce inseamna ca ea contine doua molecule si anume:

  • o molecula de glucoza;
  • o molecula de fructoza.

Atunci cand consumam zahar, moleculele de glucoza si fructoza sunt separate de enzime la nivelul intestinal, apoi sunt absorbite in sange.

Odata cu aceasta absortie nivelul glicemiei creste si trimite un semnal catre pancreas pentru ca acesta sa inceapa productia de insulina. Insulina prinde glucoza din sange si o introduce in celule, unde va fi utilizata pentru energie.

FRUCTOZA …

O parte mica din fructoza poate fi utilizata de celule pentru energie, insa majoritatea cantitatii de fructoza este dusa in ficat unde este transformata fie in glucoza pentru energie, fie in grasime pentru depozit.

Daca veti consuma mai mult zahar, decat are nevoie organismul dumneavoastra pentru energie, excesul va fi convertit in acizi grasi si va fi depozitat ca grasime.

Avand in vedere ca fructoza poate fi convertita in grasime, un consum crescut de zahar tinde sa duca la cresterea trigliceridelor. Odata cu cresterea trigliceridelor creste riscul de boala cardiovasculara si ficat gras.

Un consum crescut de fructoza este de asemenea asociat cu un nivel crescut de acid uric in sange. Daca cristalele de acid uric se pozitioneaza la nivelul articulatiilor, apare o afectiune extrem de dureroasa care poarta numele de guta.

Mai multe studii au observat ca persoanele care consuma bauturi indulcite cu zahar au un risc de a dezvolta diabet zaharat cu 25% mai mare.

In plus, tarile in care consumul de zahar este cel mai mare au cele mai mari rate de diabet zaharat tip 2, iar cele cu un consum scazut de zahar au cele mai mici rate de diabet zaharat tip 2. Aceste studii nu dovedesc o legatura clara intre consumul de zahar si diabet, insa asocierea este destul de puternica.

Se considera ca zaharul creste riscul de diabet atat direct, cat si indirect.

Poate creste riscul direct din cauza impactului pe care il are fructoza asupra ficatului, inclusiv promovarea aparitiei ficatului gras sau a steatozei hepatice, a inflamatiei, dar si a rezistentei localizate la insulina. Aceste efecte duc la o productie anormala de insulina in pancreas si pot creste riscul de diabet zaharat tip 2.

Consumul exagerat de zahar poate creste indirect riscul de diabet zaharat prin contributia la cresterea in greutate si la cresterea tesutului adipos. In concluzie, atat direct, cat si indirect zaharul poate creste riscul de diabet zaharat.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Va invitam sa lecturati si articolul: Despre Trulicity, Bydureon si Ozempic.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si nu numai accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Pentru retete culinare dedicate diabeticilor, vizitati blogul nostru culinar: Retete pentru diabetici.

Pentru sprijin si suport persoanele cu diabet sunt asteptate pe grupul nostru: Despre diabet si nutritie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *