Depresia in diabet

Depresia in diabet este un subiect extrem de sensibil, care de multe ori este ignorat. Daca suferiti de diabet, stiti cu siguranta cu este atunci cand incercati sa va mentineti glicemia sub control si nu reusiti sub nicio forma. Stiti cum este atunci cand cifrele nu cele pe care le asteptati, stiti cum este sa va puneti problema daca veti reusi sa tineti dieta.

Viata alaturi de o boala ca diabetul nu este usoara. Este foarte posibil ca la un moment dat sa simtiti ca diabetul va loveste dintr-o parte in alta si nu are de gand sa va lase in pace. Atunci cand se intampla asta, apar mai multe trairi, va simtiti trist/a, dezamagit/a, poate chiar si fara speranta. Nu este neobisnuit ca pacientii cu diabet sa fie diagnosticati cu depresie.

Depresia-in-diabetDar oare este chiar vorba despre depresie? Cercetari recente a facut profesionistii in medicina sa studieze mai in amanunt aceasta problema si care ar fi simptomele unui diabetic ce sufera de depresie. Doctorul Lawrence Fisher de la Universitatea din California, San Francisco, autorul principal al unui nou studiu important, foloseste termenul de epuizare in diabet pentru a descrie simptomele depresiei. Epuizarea in diabet apare ca rezultat al luptei continue de care au parte persoanele ce traiesc cu aceasta boala, ea nu pare a fi depresie in adevaratul sens al cuvantului.

Este absolut normal ca o persoana ce lupta cu diabetul sa simta la un moment dat tristete si frustrare, iar daca acest lucru este normal, atunci diagnosticul de depresie nu isi are locul.

CE INSEAMNA EPUIZAREA IN DIABET?

Epuizarea este ceea ce se intampla cu un diabetic atunci cand simte ca nu mai poate face fata. Ea se refera la sentimele de tristete, pierderea sperantei, sentimente legate in mod direct de modul in care diabetul le afecteaza viata acestor persoane, inclusiv momentele in care glicemia creste, apoi scade. Epuizarea se referea la modul in care diabetul le afecteaza viata oamenilor, le afecteaza munca, le afecteaza relatiile. Epuizarea este trecatoare, insa poate face ravagii in managementul diabetului, tocmai de aceea persoanele cu diabet trebuie sa stie ca astfel de momente sunt normale si reale in viata oricarui diabetic.

CE ESTE DEPRESIA?

Depresia este o afectiune psihiatrica. Simptomele includ tristete si pierderea sperantei, plans in exces, oboseala, dificultate in a se trezi, dificultate in concentrare, pe langa multe altele. Depresia poate fi produsa de un dezechilibru biochimic, de o problema in gandire sau de o reactie la circumstantele de viata din acel moment. In general, simptomele depresiei sunt continue si necesita tratament prescris de un medic psihiatru.

ASADAR SUFAR DE EPUIZARE DIABETICA SAU DE DEPRESIE?

Simptomele ce sunt considerate semne posibile de depresie pot fi rezultatul epuizarii legate de lupta cu diabetul sau pot fi chiar depresie. Principala diferenta dintre cele doua este ca epuizarea este temporara si reprezinta o reactie normala in urma unei lupte cu diabetul. Depresia nu este temporara si simptomele pot fi mult mai pregnante. Deasemenea diagnosticul de depresie este un diagnostic pe care numai medicul psihiatru il poate pune.

CE CONTEAZA DACA II SPUN EPUIZARE SAU DEPRESIE?

Un medic poate pune diagnosticul de depresie bazandu-se doar pe simptomele pe care le experimentati, fara insa sa ia in calcul impactul pe care il are diabetul si orice alta alta boala cronica asupra dumneavoastra. Un psihoterapeut poate cadea in aceiasi greaseala. Ca rezultat, puteti primi diagnosticul de depresie, iar cu acest diagnostic veti primi si un tratament pentru depresie.

Diagnosticul de depresie vine alaturi de un tratament pentru depresie, de care este posibil sa nu aveti nevoie. Acesta poate include antidepresive care pot avea propriile efecte secundare. Un diagnostic de depresie, va poate duce la psihoterapeut, de la care puteti invata multe, insa de care este foarte posibil sa nu aveti nevoie.

Deasemenea tineti minte ca orice diagnostic primiti, inclusiv diagnosticele psihiatrice, vor face parte din istoricul dumneavoastra medical.

CE POT FACE?

Iata cateva idei despre ceea ce ar trebui sa faceti daca suferiti de epuizare legata de diabet:

1. Puneti-va cateva intrebari. Incepand cu: Ce ma face sa ma simt asa rau? Cat de legata este starea mea de diabet? Cu alte cuvinte, vedeti daca puteti identifica ce va face sa va simtiti stresat/a. Gasiti problema si veti fi intr-o pozitie mai buna, veti putea vedea mai clar solutia.

2. Faceti un rezumat al managementului propriu. Vedeti ce merge si ce nu merge in abordarea diabetului, inclusiv dieta, stilul de viata si alte aspecte legate de rutina zilnica. Cateodata emotiile pot fi un semnal de alarma ca arata ca ceva trebuie sa se schimbe. Poate ca e timpul sa aveti o discutie cu medicul diabetolog si sa vedeti unde gresiti.

3. Cereti ajutor. Vorbiti cu alte persoane ce sufera de diabet. Impartasiti-le sentimentele dumneavoastra. Exista sansa sa invatati de la altii, sa aflati ca si ceilalti sufera de epuizare. Aflati in acest fel cum au reusit sa treaca peste epuizare, cereti-le sa va incurajeze.

4. Aveti grija la propria critica. Fiti atenti la vocea critica ce va spune: „Nu ar trebui sa simti asta” sau „Nu o sa poti trece peste asta”. Epuizarea in diabet este normala. Asadar fiti optimisti, reamintiti-va ca nu sunteti lipsiti de optiuni si mai ales ca aveti suficienta putere incat sa treceti peste aceste probleme.

CE FAC DACA TOT NU SCAP DE ACESTE SENTIMENTE?

DepresiaDaca veti cauta ajutorul unui psihiatru, asigurati-va ca cereti sfatul unei persoane avizate. Incercati sa gasiti pe cineva care va intelege, care are habar despre ce inseamna lupta cu o boala cronica ca diabetul, care stie ce impact emotional poate avea o astfel de boala.

Aveti in vedere ca daca sunteti intr-adevar deprimat, este foarte important sa primiti acest diagnostic si deasemenea sa primiti tratamentul corect. Deasemena un alt studiu ce a inclus pacienti cu diabet zaharat tip 1 a aratat ca depresia netratata poate fi amenintatoare de viata.

Daca discutati cu un medic sau cu un psihoterapeut despre simptomele depresiei, incercati sa ii faceti sa inteleaga prin ce treceti atunci cand va luptati cu diabetul. Sustineti-va punctul de vedere!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *