Mierea si diabetul zaharat
Pentru ca mierea este o sursa naturala de zahar si bineinteles carbohidrati, este normal sa va afecteze glicemia. Daca o vom compara cu zaharul, se pare ca mierea are un efect mai mic.
Un studiu din 2004 a evaluat efectul mierii si al zaharului asupra glicemiei. Acest studiu a implicat pacienti cu si fara diabet zaharat tip 1.
Cercetatorii au descoperit ca in grupul persoanelor cu diabet, mierea a produs initial o crestere a glicemiei la 30 de minute de la consum. Cu toate acestea, glicemia participantilor a scazut apoi si a ramas scazuta timp de doua ore.
POATE MIEREA SA PREVINA DIABETUL?
Chiar daca aceasta ajuta secretia de insulina si ajuta pacientii sa isi controleze mai bine glicemia, nu par sa existe dovezi certe care sa demonstreze ca poate preveni diabetul.
Intr-un studiu pe 50 de oameni cu diabet zaharat tip 1 si 30 de oameni fara diabet zaharat tip 1, cercetatorii au descoperit ca in comparatie cu zaharul, mierea a avut un efect glicemic scazut asupra tuturor participantilor.
Deasemenea s-a observat cresterea nivelului de peptid-C, o substanta eliberata in sange in acelasi timp cu insulina.
Un nivel normal de peptid-C inseamna ca organismul produce suficienta insulina. Sunt necesare, insa, mai multe studii pentru a determina daca putem utiliza miere pentru preventia si tratamentul diabetului zaharat.
EXISTA RISCURI DACA FOLOSESC MIERE ATUNCI CAND AM DIABET?
Aveti in vedere ca mierea este mai dulce ca zaharul. Daca inlocuiti zaharul, va trebui sa adaugati mai putina miere.
Deoarece mierea va poate afecta glicemia, evitati-o daca diabetul nu este sub control.
Mierea ar trebui sa fie consumata cu moderatie. Discutati cu medicul diabetolog inainte de a o utiliza ca indulcitor.
Daca diabetul este bine controlat si doriti sa o adaugati in dieta, alegeti varianta pura, organica si neprocesata. Acest tip de miere este mai sigur pentru persoanele cu diabet pentru ca mierea naturala nu are zahar supraadaugat.
Cu toate acestea, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar precar nu ar trebui sa consume miere neprocesata pentru ca aceasta nu este sterilizata prin pasteurizare.
Daca achizitionati miere procesata de la magazin, poate sa contina zahar sau sirop. Acest plus de indulcitor va poate afecta glicemia in mod diferit.
EXISTA BENEFICII DACA FOLOSESC MIEREA IN DIABET?
Un beneficiu al consumului de miere este posibila crestere a secretiei de insulina si odata cu aceasta realizarea unui control glicemic mai bun.
Inlocuirea zaharului cu mierea mai poate avea si alte beneficii luand in considerare faptul ca mierea este o sursa importanta de antioxidanti cu proprietati antiinflamatorii.
O dieta bogata in antioxidanti poate imbunatatii modul in care organismul dumneavoastra metabolizeaza zaharul, deasemenea proprietatiile antiinflamatorii ale mierii pot reduce complicatiile diabetului.
Inflamatia poate duce la insulino-rezistenta. Insulino-rezistenta reprezinta imposibilitatea organismului de a raspunde corect la actiunea insulinei.
DE RETINUT
Mierea este un indulcitor natural care poate avea un efect pozitiv asupra glicemiei, insa asa cum e normal consumul trebuie facut cu moderatie.
Discutati cu medicul diabetolog inainte de a adauga mierea in dieta dumneavoastra. Mierea nu este buna pentru toti, mai ales pentru cei cu un diabet zaharat dezechilibrat sau la debut. Daca folositi miere, asigurati-va ca este organica, pura, neprocesata si nu contine zahar adaugat.