Cafeaua antiglont – Este buna pentru diabetici?
Ati auzit de cafeaua antiglont? Probabil ca da. Diabeticii discuta despre aceasta de ceva timp pe forumurile de specialitate.
Exista articole nenumarate despre cafeaua antiglont oriunde cautam pe Internet, fiecare are o opinie diferita legata de beneficiile acesteia. Unii au incredere deplina, altii nici nu vor sa auda.
Mai putin frecvent insa gasim ghiduri asupra impactului cafelei antiglont asupra diabetului. Voi incerca in cele ce urmeaza sa realizez un ghid pentru diabetici legat de consumul de cafea antiglont.
Asadar: ar trebui persoanele cu diabet sa consume cafea antiglont? Si daca ar fi sanatoasa, este bine sa fie consumata cu regularitate la micul dejun?
CE ESTE CAFEAUA ANTIGLONT?
Cafeaua antiglont este o cafea amestecata cu unt nesarat si ulei de cocos. Ideea este sa o consumati in loc de micul dejun.
Ar trebui sa ajute la scaderea in greutate pentru persoanele care sufera de diabet zaharat tip 2. Cafeaua antiglont nu are carbohidrati si este plina de grasimi saturate care va dau senzatia de satietate pentru toata ziua.
Oamenii nu sunt de acord cu modul de preparare. Unii insista asupra untului nesarat, care contine mai multi nutrienti, insa alti se descurca si fara el. Cafeaua antiglont alba este adesea produsa din ulei de cocos, insa unii prefera ulei MCT.
Denumirea de MCT vine din engleza „medium chain triglycerides” care in romana insemna trigliceride cu lant mediu sau acizi grasi. Acesti acizi grasi sunt foarte buni pentru sanatate. Exista patru feluri de acizi grasi: acidul lauric, acidul caprilic, acidul caproic si acidul capric. Uleiul de cocos contine toti acesti patru acizi grasi.
Uleiul MCT, spre deosebire de uleiul de cocos, este produs de om, nu este gasit in natura. Teoria ce se afla in spatele sau este buna. Se considera ca daca consumam mai multe trigliceride cu lant mediu, vom fi mai sanatosi. In consecinta uleiul MCT este mai sanatos ca uleiul de cocos.
Uleiul MCT nu contine acid lauric, principalul component al uleiului de cocos.
Pe scurt, nu ascultati persoanele care spun ca uleiul MCT este mai bun ca uleiul de cocos. Cele doua produse sunt in mod clar diferite.
O reteta mai clara pentru cafeaua antiglont ar fi:
- cafea;
- 1-2 lingurite de unt nesarat provenit de la vaci crescute cu iarba verde;
- 2 lingurite de ulei de cocos.
Le amestecati si se presupune ca veti deveni mai sanatosi.
DE CE E CAFEAUA ANTIGLONT ATAT DE MINUNATA?
Se presupune ca ea va creste nivelul de energie si va ajuta la scaderea in greutate. Ea este saraca in glucide si bogata in lipide. Lipidele va dau senzatie de satietate pentru mai mult timp si un mic dejun fara carbohidrati face ca glicemia sa fie mai usor de controlat.
Pe langa asta, consumatorii frecventi spun ca se simt mai concentrati: „Nivelul de energie este incredibil.” „Reusesc sa fiu activ ore in sir.” „Ma ajuta sa ma concentrez mental.”
CHIAR ASA SA FIE?
Nu chiar. Principala problema cu consumul cafelei antiglont pentru micul dejun este lipsa de nutrienti. Nutritionistii recomanda o gama cat mai variata de alimente pentru a avea parte de toti nutrientii.
Micul dejun este in mod special important. Intotdeauna ni s-a vorbit despre beneficiile nutritionale ale unui mic dejun echilibrat. Chiar daca untul nesarat provenit de la vaci crescute cu iarba verde aduce multi nutrienti, el nu poate fi comparat cu un mic-dejun echilibrat.
In ceea ce priveste efectul cafelei antiglont asupra diabetului, multe studii au facut legatura dintre un mic dejun sanatos si un control mai bun al glicemiilor. Saritul acestei mese, nu este cea mai buna idee.
Apoi discutia se continua in legatura cu grasimile. Grasimile saturate au o reputatie proasta. Ele sunt legate de cresterea LDL-colesterolului (colesterolul rau), dar si de bolile cardiovasculare. Adevarul poate fi insa putin mai complicat.
Au existat mai multe studii care recent au negat o astfel de legatura; „nu s-a gasit o legatura semnificativa intre grasimile saturate si cresterea riscului de boala cardiovasculara.”
Pe de alta parte, multe studii spun ca reducerea nivelului de grasimi saturate din dieta creste riscul de boli cardiovasculare.
Dezbaterea legata de grasimile saturate si boala cardiovasculara este departe de a fi incheiata.
SA CONSUM CAFEA ANTIGLONT SAU NU?
Este foarte dificil sa va ofer un raspuns clar.
Exista doua intrebari: „Pot diabeticii sa consume cafea antiglont?” iar la aceasta intrebare raspunsul ar fi „Da, sigur ca pot.” Apoi vine a doua intrebare: „Ar trebui diabeticii sa inlocuiasca micul dejun cu cafeaua antiglont in fiecare dimineata?”, raspunsul de data aceasta este „Nu, nu ar trebui sa consume cafea antiglont in fiecare dimineata in loc de micul dejun.”
Cafeaua antiglont este buna atunci cand este consumata cu moderatie. Ea ii ajuta pe oameni sa se simta mai bine, le mentine glicemia scazuta si le confera o senzatie de satietate pentru intreaga zi.
Pe de alta parte, probabil ca nu este o buna idee sa o consumati in fiecare zi. Va trebuie un mic dejun echilibrat. Cafeaua antiglont nu va fi recomandata de nutritionisti in loc de micul dejun prea curand.
In concluzie, totul difera de la persoana la persoana. Ce functioneaza pentru unele persoane, nu functioneaza pentru altele. Toti avem regimuri individuale si glicemia raspunde in mod diferit la mancaruri si bauturi diferite. Sau poate pur si simplu nu va place cafeaua.
Totusi incercati-o – o cana de cafea antiglont la micul dejun nu o sa va faca rau, mai ales daca beti o singura data pentru a vedea cum va simtiti. Daca glicemia este sub control, pofta de mancare va este redusa (in ideea ca vreti sa fie redusa), iar creierul va functioneaza la maxim, s-ar putea sa se merite sa aveti un mic dejun antiglont din cand in cand. Asigurati-va insa ca va luati nutrientii din alta parte.