Vindecarea intarziata a ranilor

Vindecarea intarziata a ranilor poate fi un simptom de boala inca nedescoperita.

De cele mai multe ori un diabet zaharat ascuns sau un diabet zaharat cunoscut insa dezechilibrat se poate exterioriza prin vindecarea intarziata a ranilor.

Ranile si bataturile care au nevoie de cateva saptamani pentru a se vindeca, se pot infecta si vor necesita tratament. Vindecarea intarziata a ranilor sau a bataturilor atrage de obicei atentia asupra unei afectiuni necunoscute inca.

Atunci cand va taiati sau va ardeti, corpul incepe un proces de reparare al pielii afectate in trei etape.

In prima etapa, raspunsul imun face ca rana sa se inflameze pentru a preveni infectia.

In a doua etapa, celule noi se formeaza in jurul ranii si in a treia etapa se formeaza un tesut cicatrizant cu rolul de vindecare a ranii.

Unele rani se vindeca usor, in timp ce alte rani au nevoie de un timp mai lung pentru vindecare. Vindecarea intarziata apare in cazul in care rana este serioasa sau starea de sanatate a persoanei in cauza nu este cea mai buna.

VINDECAREA INTARZIATA – CAUZE

Exista mai multe cauze care pot intarzia sau complica vindecarea ranilor, printre care mentionam:

  • diabetul zaharat;
  • hGH scazut (hormon de crestere scazut);
  • artrita reumatoida;
  • boala vasculara sau arteriala;
  • deficienta de zinc.

DIABETUL SI VINDECAREA INTARZIATA A RANILOR

Un nivel crescut al glicemiei, in timp, afecteaza nervii (neuropatie) si duce la o circulatie sanguina proasta. In concluzie sangele necesar pentru a produce vindecarea, nu reuseste sa ajunga la nivelul zonelor afectate de bataturi sau rani.

Ranile raman deschise si nevindecate timp de mai multe luni. Nevindecarea lor creste riscul de:

  • infectii fungice;
  • infectii bacteriene;
  • gangrene.

Pastrarea glicemiei sub control poate ajuta la reducerea riscului de vindecare grea a ranilor aparute in prezent, dar si pe viitor.

Vindecarea grea poate fi un simptom de diabet zaharat nediagnosticat, mai ales daca sunt si alte simptome prezente.

Vindecarea intarziata a ranilor, inclusiv a taieturilor, zgarieturilor si bataturilor, poate fi in mod special problematica daca afecteaza picioarele unei persoane cu diabet zaharat. Daca acestea nu sunt tratate in mod corect, riscul de amputatie creste simtitor.

In concluzie, este important ca persoanele ce sufera de diabet zaharat sa isi verifice picioarele zilnic si sa ii comunice medicului diabetolog despre orice semn de afectare a tegumentului de la acest nivel.

CAND SA MERG LA MEDIC

Daca nu stiti sa suferiti de diabet zaharat si o taietura sau o arsura necesita un timp indelungat pentru vindecare sau da semne de infectie, mergeti la medicul de familie pentru analize uzuale de sange.

In unele cazuri, o rana care se vindeca greu poate sa semnalizeze o afectiune inca nediagnosticata, printre care mentionam si diabetul.

Din cauza riscului de amputatie, este important, daca aveti diabet zaharat, sa consultati medicul diabetolog curant si sa il anuntati despre orice leziune aparuta la nivelul picioarelor.

Ranile de la nivelul picioarelor sau din orice parte a corpului, ar trebui atent monitorizate.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *