Inflamatia si diabetul – sunt oare legate?

Inflamatia si diabetul par a fi strans legate. Inactivitatea si obezitatea cresc riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2, dar cum se intampla aceasta este neclar.

Cercetarile recente au sugerat ca inflamatia din organism joaca un rol important in aparitia diabetului zaharat tip 2. Vestea buna: o dieta antiinflamatorie si un exercitiu fizic regulat pot ajuta la prevenirea diabetului zaharat tip 2.

Efectele inflamatiei sunt familiare tuturor celor care au experimentat o muscatura de tantar, o iritatie, o infectie a pielii, o luxatie de glezna si tot asa. In aceste situatii, ati observat adesea umflaturi in zona afectata.

In cazul diabetului zaharat tip 2, inflamatia este in interior.

CUM APARE INFLAMATIA?

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 nu produc suficienta insulina sau organismul lor nu poate utiliza insulina in mod adecvat. Insulina este un hormon produs de celulele din pancreas. Insulina controleaza cantitatea de zahar din sange.

Insulina poate avea deasemenea un impact asupra tesuturilor din organism. Efectele sale asupra tesuturilor sunt influentate de multi factori, inclusiv obezitatea si acumularea de grasime la nivel abdominal si pe organele majore ale abdomenului. Celulele grase produc chimicale care duc la inflamatie.

Oamenii de stiinta sunt abia la inceputul cercetarilor legate de rolul pe care aceasta forma de inflamatie interna il poate juca in dezvoltarea unei boli cronice precum diabetul zaharat tip 2.

ROLUL MARKER-ILOR INFLAMATIEI

Acum zeci de ani, cercetatorii au identificat un nivel crescut al marker-ilor de inflamatie in organismul pacientilor cu diabet zaharat tip 2. Nivelul anumitor marker-i inflamatorii si anume citokine este adesea mult mai crescut la pacientii cu diabet zaharat tip 2 in comparatie cu pacientii fara diabet zaharat.

Obezitatea si inactivitatea sunt deja cunoscute ca principalii factori de risc care duc la aparitia diabetului zaharat tip 2.

Cum ar putea kilogramele in plus si sedentarismul sa duca la diabet zaharat tip 2?

Inflamatia si diabetulCercetatorii au descoperit ca la persoanele cu diabet zaharat tip 2, nivelul de citokine este crescut in interiorul tesutului gras. Concluzia lor a fost: Excesul de tesut gras, in special la nivel abdominal, provoaca o inflamatie continua (cronica) care altereaza actiunea insulinei si contribuie la aparitia diabetului.

Pe masura ce diabetul zaharat tip 2 se dezvolta, corpul devine din ce in ce mai putin sensibil la insulina, iar rezistenta la insulina rezultata duce la inflamatie. Apare un cerc vicios, cu cat este mai multa insulina cu atat creste rezistenta la insulina si vice versa. Nivelul glicemiei creste din ce in ce mai mult, iar rezultatul este aparitia diabetului zaharat tip 2.

Stresul emotional poate sa creasca deasemenea nivelul de marker-i inflamatorii. Nu se cunoaste daca stresul in sine poate contribui la aparitia diabetului.

Oare inflamatia produce diabetul? Nu e chiar asa de simplu, cu toate acestea, cercetatorii stiu sigur ca inflamatia este intr-o oarecare masura implicata in aparitia diabetului zaharat tip 2.

FACETI EFORT FIZIC PENTRU A LUPTA CU DIABETUL SI A INFLAMATIA

Mersul de 30 minute pe zi in aproape fiecare zi s-a dovedit ca ajuta la preventia diabetului zaharat tip 2 pentru persoanele cu risc crescut.

Activitatea fizica elibereaza o cantitate mare de substante antiinflamatorii in organism. Exercitiul fizic, deasemenea, ajuta celulele organismului, in special muschii sa isi creasca in mod drastic sensibilitatea la insulina.

Cresterea sensibilitatii la insulina cu ajutorul exercitiului fizic reduce deasemenea inflamatia cronica. Beneficiile pot fi observate chiar si in urma unui exercitiu fizic moderat, precum este mersul obisnuit.

DIETA ANTIINFLAMATORIE

Dieta poate contribui deasemenea la inflamatia cronica. Unele alimente au proprietati antiinflamatorii.

Insa numai o dieta antiinflamatorie nu este suficienta in preventia diabetului, mai putin in cazul in care duce la scadere in greutate. Scaderea in greutate si cresterea activitatii fizice poate avea un efect antiinflamator puternic. Atat dieta, cat si efortul fizic sunt importante in reducerea riscului de diabet zaharat tip 2.

Alimentele cu proprietati naturale antiinflamatorii sunt:

  • grasimile sanatoase ca acizii omega 3;
  • avocado;
  • nucile;
  • majoritatea fructelor si legumelor (portocale, rosii, legume cu frunze verzi).

Alimente care tind sa creasca inflamatia din organism sunt grasimile nesanatoase precum:

  • grasimile trans;
  • consumul scazut de legume;
  • margarina;
  • carnea rosie (de vita si de porc);
  • branza, smantana si alte lactate cu grasime integrala.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *