Legume bune si legume rele in diabet

Articolul de astazi este despre legume bune si legume rele in diabet.

Este normal sa considerati ca toate legumele sunt egale, insa pentru cei ce sufera de diabet zaharat lucrurile nu stau chiar asa.

Chiar daca majoritatea legumelor sunt excelente pentru sanatate, unele pot fi destul de bogate in carbohidrati, tocmai de aceea astazi vorbim despre legume bune si legume rele in diabet. Trebuie sa stiti ca intotdeauna cantitatea face diferenta.

Sa incepem cu legumele nepotrivite pentru consumul diabeticilor. Repet aceste legume nu trebuie excluse din alimentatia dumneavoastra, insa trebuie contorizate cu atentie si introduse in cantitati exacte in planul dumneavoastra alimentar.

LEGUME BUNE SI LEGUME RELE IN DIABET

LEGUME RELE

LEGUMELE CU AMIDON

Legumele cu amidon intra in categoria legumelor mai putin recomandate in diabet. Aceste legume trebuie cantarite. Va recomand sa adaugati legumele cu amidon ca garnitura la o friptura sau orice proteina animala preferati, pentru reducerea curbei glicemice postprandiale.

De exemplu, daca va plac cartofii, puteti consuma piure cu somon la gratar si broccoli la abur, in loc de piure cu pui prajit in baie de ulei.

CARTOFUL

Daca tot am vorbit de cartof, sa incepem cu acesta. Din pacate cartoful este destul de bogat in carbohidrati si are un indice glicemic crescut.

Daca este prajit, cartoful este chiar mai daunator pentru diabetici. Insa 150 de grame de cartof fiert contin 30 de grame de glucide si reprezinta o portie potrivita pentru un diabetic. Daca alegeti sa consumati intr-o zi cartof va recomand sa il consumati fiert sau copt.

Puteti incerca reteta noastra de: Supa crema de cartofi. O reteta perfect echilibrata si potrivita pentru un pranz.

PORUMBUL

Porumbul fie ca e in conserva sau pe stiulete contine multi carbohidrati si numai 2 grame de fibre. Daca iubiti porumbul consumati-l in portii mici si adaugati-l alaturi de proteine si alimente bogate in fibre.

MAZAREA

Mazarea este o varianta mai buna in comparatie cu legumele cu amidon, cu toate acestea, o cana de mazare contine 20 grame de carbohidrati. Pastrati portiile mici, la circa o cana.

Daca iubiti mazarea si doriti sa o integrati in planul dumneavoastra alimentar, va propunem reteta noastra de: Supa crema de mazare cu parmezan si crutoane.

DOVLEACUL PLACINTAR

Dovleacul placintar are 16 grame glucide si circa 3 grame fibre, ceea ce inseamna ca acesta este de evitat in cazul in care va monitorizati glucidele.

SUCUL DIN LEGUME

Sucul din legume duce lipsa de cel mai important ingredient din legume ce ajuta la reglarea glicemiei si anume: fibrele! Nu conteaza ce leguma alegeti sa consumati, atata timp cat o consumati intreaga. Consumati legumele intregi, in acest fel beneficiati de fibre.

Legume bune si legume rele in diabet
Legume bune si legume rele in diabet

LEGUME BUNE SI LEGUME RELE IN DIABET

LEGUME BUNE

Sa trecem la legumele bune pentru diabetici. Trebuie sa luati in considerare trei reguli atunci cand alegeti legumele si anume:

  • continutul de fibre;
  • densitatea de nutrienti;
  • nu in ultimul rand gustul.

Iata in continuare recomandarea mea.

BROCCOLI

Broccoli este plin de fibre si nutrienti, fie ca este crud sau gatit. De asemenea broccoli poate ajuta la preventia anumitor tipuri de cancer.

Puteti incerca reteta noastra de: Salata de broccoli si cartofi cu masline picante.

VARZA

Varza fie ca e cruda sau fermentata este fantastica, este bogata in fibre si reduce absorbtia celorlalte alimente alaturi de care este consumata. In consecinta aplatizeaza curba glicemica de dupa masa.

Puteti incerca reteta noastra de: Mancare de varza cu pulpe de pui.

ASPARAGUS

Asparagus reprezinta o leguma mai noua in bucataria noastra, insa el este o alegere buna pentru diabetici. Asparagusul are un continut scazut de glucide si crescut de fibre. Aveti insa grija la prepararea lui, pentru ca este extrem de delicat.

CONOPIDA

Conopida a castigat popularitate in ultimii ani si asta pe buna dreptate. Va recomand sa o introduceti in planul dumneavoastra alimentar de fiecare data cand aveti ocazia.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru retete delicioase si echilibrate va invitam sa accesati blogul nostru culinar: Retete pentru diabetici.

Canalul de YouTube va asteapta cu tutoriale cat mai corecte si utile.

Avem si un grup de suport unde va asteptam inscrierile: Despre diabet si nutritie.

Pentru consultatii, Dr. Petrache va asteapta in: Clinica virtuala.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *