Uleiul de porumb si diabetul zaharat

Uleiul de porumb si diabetul zaharat
Uleiul de porumb si diabetul zaharat

Articolul de astazi abordeaza uleiul de porumb si siguranta utilizarii acestuia.

PENTRU CE SE UTILIZEAZA ULEIUL DE PORUMB?

Uleiul din porumb reprezinta un ulei vegetal utilizat pentru gatit si in special pentru prajit.

Uleiul din porumb are si alte utilizari si este folosit in mod frecvent pentru scopuri industriale sau ca ingredient al cosmeticelor.

Uleiul din porumb are nenumarate intrebuintari atat in bucatarie, cat si in afara bucatariei. El poate fi utilizat si in produsele cosmetice precum sapunul lichid si samponul. Cu toate acestea, uleiul din porumb este mai cunoscut ca ulei folosit pentru prajit.

El are o temperatura de ardere foarte mare si anume 232 grade Celsius, ceea ce il face ideal pentru alimentele ce necesita prajire pentru a fi consumate.

CE CONTINE ULEIUL DE PORUMB?

Trebuie sa stiti ca porumbul trece printr-o procesare intensa pana a ajunge la stadiul de ulei de porumb. Ca orice alt ulei, uleiul din porumb:

  • contine 100% grasime;
  • nu contine proteine;
  • nu contine glucide.

O lingura de circa 15 ml de ulei de porumb contine:

  • 122 calorii;
  • 14 grame grasimi;
  • vitamina E.

Pe parcursul procesului de extragere a uleiului din porumb, multe vitamine si minerale sunt pierdute, cu toate acestea la final uleiul contine o cantitate suficienta de vitamina E.

Vitamina E este liposolubila si se comporta ca un agent antioxidant in organism. Antioxidantii sunt componente ce neutralizeaza moleculele denumite radicali liberi. Radicalii liberi pot creste riscul de boli precum:

  • bolile cardiovasculare;
  • diabetul zaharat tip 2;
  • unele forme de cancer.

Uleiul din porumb contine circa 30 – 60 % acid linoleic, un acid omega 6 polinesaturat.

Grasimile polinesaturate includ omega 6 si omega 3.

CUM SE PRODUCE ULEIUL DIN PORUMB?

Trebuie sa stiti ca porumbul contine 1-4 % grasime, ceea ce inseamna ca aceasta cereala nu este in sinea ei grasa. In concluzie, trebuie sa treaca printr-un proces indelungat pentru a fi posibila extragerea uleiului.

Boabele de porumb trebuie presate mecanic pentru a separa uleiul. Uleiul trece apoi printr-o serie de proceduri chimice ce indeparteaza:

  • impuritatile;
  • mirosul nedorit;
  • gustul nedorit.

Din cauza acestor procese sunt indepartate multe vitamine si minerale si se pot chiar produce multe substante daunatoare.

CARE SUNT AVANTAJELE?

Uleiul din porumb este bogat in fitosteroli, fitosterolii reprezinta componente ale plante cu o structura similara colesterolului gasit in produsele de origine animala.

Fitosterolii sunt antiinflamatori si consumul unei diete cu proprietati antiinflamatorii poate scadea riscul de anumite afectiuni precum:

  • boala cardiovasculara;
  • diabetul zaharat tip 2;
  • unele forme de cancer.

Uleiul din porumb are un continut considerabil de fitosteroli in comparatie cu alte uleiuri utilizate in alimentatie precum uleiul de arahide, uleiul de masline si uleiul de rapita. Fitosteroli ajuta la blocarea absorbtiei colesterolului de catre organism. In consecinta, uleiul de porumb poate ajuta la scaderea unui nivel crescut de colesterol.

Pentru ca uleiul din porumb contine elemente ce asigura protectie cardiovasculara precum vitamina E, acidul linoleic si fitosteroli poate scadea riscul de boli de inima.

Vitamina E este un puternic antioxidant, in concluzie poate preveni stresul oxidativ produs asupra vaselor si a inimii de radicalii liberi. Cateva studii au demonstrat puterea uleiului de porumb de a reduce colesterolul, in special a colesterolului rau, cel mai probabil datorita continutului crescut de fitosteroli.

CARE SUNT DEZAVANTAJELE?

Trebuie sa stiti ca exista si cateva dezavantaje ce depasesc avantajele uleiului din porumb.

Uleiul din porumb este bogat in acid linoleic, un acid gras omega 6 ce a fost legat de imbunatatirea starii de sanatate in unele studii. Cu toate acestea, grasimile omega 6 pot fi daunatoare daca sunt consumate in exces.

De asemenea uleiul din porumb este realizat utilizand porumb modificat genetic pentru a rezista la atacul insectelor, dar si al anumitor plante.

Uleiul din porumb este un produs extrem de procesat, porumbul trebuie sa treaca printr-un proces extins pentru ca uleiul sa poate fi extras si pentru a fi comestibil. In concluzie, uleiul din porumb contine cateva componente sanatoase precum vitamina E si fitosteroli, insa nu este considerat o sursa sanatoasa de grasime pentru ca este ultra procesat si este extrem de bogat in acizi omega 6, cunoscuti pentru proprietatile lor inflamatorii.

Exista multe alte alternative mai sanatoase in comparatie cu uleiul din porumb. Spre exemplu, uleiul extra virgin de masline care este produs prin presarea maslinelor fara utilizare de substante chimice.

Uleiul de masline are mai putine grasimi omega 6 in comparatie cu uleiul de porumb. Va recomand sa utilizati uleiul de masline extravirgin in locul uleiului de porumb.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Va recomandam sa lecturati si articolul: Uleiul de masline si diabetul zaharat.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:

Avem un blog partener pe care va invitam sa il vizitati: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru astazi va recomandam reteta de: Ramen cu pui pe care o gasiti pe blogul nostru culinar: Retete diabetici.

Pentru tutoriale video GRATUITE despre diabet si nutritie accesati canalul YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Pentru sprijin si suport persoanele cu diabet pot adera la grupul nostru: Despre diabet si nutritie.

Lasa un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

content protection plugin by http://jaspreetchahal.org