Zaharul brun sau zaharul alb?

Articolul de azi vorbeste despre zaharul brun si zaharul alb. Zaharul brun este considerat o varianta mai buna in comparatie cu zaharul alb, insa oare care este adevarul?

CUM SE PRODUCE ZAHARUL BRUN, DAR ZAHARUL ALB?

Zaharul reprezinta un ingredient natural care a facut parte din viata oamenilor de mii de ani. Exista mai multe tipuri de zahar, insa cele mai populare tipuri sunt:

  • alb;
  • brun.

Ambele tipuri de zahar provin din aceiasi planta. Majoritatea zaharului brun reprezinta o combinatie intre zahar si melasa. Melasa este un tip de sirop provenit din zahar. Melasa este responsabila pentru culoarea inchisa si poate chiar creste valoarea nutritionala a zaharului brun.

Cea mai importanta diferenta nutritionala intre cele doua tipuri de zahar este cantitatea usor de crescuta de calciu, fier si potasiu din zaharul brun. Insa, nu va lasati pacaliti, cantitatea de minerale este minora si zaharul nu reprezinta o sursa buna de calciu, fier sau potasiu.

De asemenea zaharul brun contine mai putine calorii in comparatie cu zaharul alb, insa diferenta este minima.

O lingurita de zahar brun aduce 15 calorii, iar o lingurita de zahar alb aduce 16,3 calorii. Pe langa aceste mici diferente, din punct de vedere nutritional cele doua tipuri de zahar sunt similare.

PRINCIPALA DIFERENTA O REPREZINTA GUSTUL SI CULOAREA

Zaharul se produce in zone cu clima tropicala unde cresc trestia de zahar, dar si sfecla de zahar.

Ambele plante trec printr-un proces similar pentru a ajunge la forma de zahar. Cu toate acestea, metoda utilizata pentru a face zaharul alb si zaharul brun difera.

In primul rand, siropul de zahar este extras, purificat si incalzit pentru a se forma un sirop maro concentrat denumit melasa.

Zaharul cristalizat este centrifugat pentru a produce cristalele de zahar. O centrifuga este o masina care se invarte extrem de rapid pentru a separa cristalele de melasa.

Zaharul alb este procesat in continuare pentru a indeparta aproape complet excesul de melasa si pentru a produce cristale mai mici.

Zaharul brun rafinat reprezinta pur si simplu zahar alb care are mai multa melasa. Zaharul brun nerafinat este mai putin procesat si isi pastreaza culoarea naturala maro, dar si continutul de melasa.

ZAHAR BRUN VERSUS ZAHAR ALB

Atunci cand alegeti zahar alb sau zahar bun, o faceti din simpla preferinta personala, principala diferenta intre cele doua este gustul si culoarea.

Cu toate ca zaharul brun contine mai multe minerale ca zaharul alb, cantitatea acestora este infima si nu se poate considera ca asigura beneficii pentru sanatate.

Tineti minte, zaharul se considera a fi un factor ce contribuie la epidemia de obezitate si odata cu obezitatea riscurile asociate de diabet zaharat tip 2 si boli cardiovasculare.

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 nu trebuie sa consume niciun tip de zahar, fie el alb sau brun, iar pentru persoanele fara diabet zaharat zaharul nu trebuie sa depasesca 5 – 10% din procentul total de calorii zilnice.

Pentru o sanatate optima consumul de zahar la persoanele fara diabet zaharat trebuie redus chiar mai mult.

Chiar daca este in regula sa consumati o gustare cu zahar, din cand in cand, daca nu aveti diabet zaharat, toate tipurile de zahar trebuie limitate pentru o dieta sanatoasa.

Pe scurt zaharul brun sau alb este interzis diabeticilor si trebuie limitat in dieta persoanelor fara diabet zaharat.

Nu uitati sa dati like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Va invitam sa cititi si articolul: Hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:

Avem un blog culinar, nou-nout care va asteapta cu retete fel de fel aici: Retete pentru diabetici.

Pentru tutoriale video GRATUITE accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Pentru sprijin si suport persoanele cu diabet pot adera la grupul nostru: Despre diabet si nutritie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *