Uleiul de masline si diabetul zaharat
Articolul de astazi abordeaza uleiul de masline. Oare este bun pentru diabetici sau nu, haide sa aflam impreuna.
CARE SUNT VALORILE NUTRITIONALE ALE ULEIULUI DE MASLINE?
O lingura de ulei de masline contine circa:
- 14 grame de grasimi, din care doua grame grasimi saturate;
- nu contine fibre;
- nu contine zahar;
- nu contine colesterol.
Uleiul din masline reprezinta o sursa importanta de vitamina E si vitamina K. Tineti minte, uleiul de masline nu contine proteine sau carbohidrati, in concluzie toate caloriile provin din grasimi.
DE CE ESTE ULEIUL DE MASLINE ATAT DE BUN?
Datorita tipurilor de grasimi pe care le contine.
Uleiul din masline contine:
- 1318 miligrame de grasimi omega 6;
- 103 miligrame de grasimi omega 3;
- peste 10 grame de grasimi mono si polinesaturate.
Grasimile mono si polinesaturate reprezinta tipurile sanatoase de grasimi.
Uleiul din masline contine si 30 de grame de fitosteroli, o substanta derivata din plante care este similara chimic cu colesterolul, insa care mentine inima sanatoasa pentru ca scade absorbtia colesterolului din alimente si scade nivelul de colesterol LDL sau colesterol rau care este adesea asociat cu bolile cardiovasculare.
De asemenea uleiul din masline este bogat in antioxidanti – acel tip de substate care ne ajuta la reducerea stresului oxidativ ce apare in organism odata cu un nivel crescut al glicemiei.
AVETI GRIJA …
Aveti grija insa, pe piata exista foarte multe tipuri de ulei de masline comercializate sub aceasta denumire, insa care nu contin ulei de masline 100%.
Uleiul din masline a devenit atat de popular, incat exista nenumarate tipuri de ulei de masline care nu sunt doar ulei de masline pur. Ca sa scapati de aceasta capcana trebuie sa cumparati de la firmele renumite, pe care le stiti demult si pe a caror eticheta scrie 100% ulei de masline extra virgin.
Uleiul din masline extra virgin este obtinut prin presare, nu este incalzit si nu trece printr-un proces chimic.
MA AJUTA ULEIUL DE MASLINE IN DIABET?
In cazul in care aveti diabet zaharat, uleiul din masline va poate ajuta in mai multe feluri.
In primul rand uleiul din masline este asa cum am mai spus bogat in antioxidanti. Antioxidantii va pot ajuta la reducerea distrugerii facute de stresul oxidativ. Stresul oxidativ apare din cauza nivelului crescut de zahar din sange. Odata cu reducerea stresului oxidativ se reduc complicatiile diabetului precum:
- neuropatia;
- retinopatia;
- hipertensiunea arteriala;
- bolile de inima.
Uleiul din masline este un aliment antiinflamator. Avand in vedere ca inflamatia reprezinta radacina majoritatii bolilor cronice, utilizarea uleiului de masline poate reduce inflamatia, iar odata cu reducerea acesteia, scade si riscul de complicatii ale diabetului.
O anumita substanta din uleiul din masline este la fel de puternica ca si binecunoscutele medicamentele antiinflamatoare precum ibuprofen.
Uleiul din masline reduce riscul cardiovascular prin:
- reducerea inflamatiei;
- reducerea colesterolului rau;
- cresterea vitezei sangelui;
- scaderea tensiunii arteriale.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.
Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:
Va recomandam sa vizitati si blogul nostru partener: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Va invitam sa lecturati si articolul despre: Zaharul brun sau zaharul alb.
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si nutritie accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.
Daca nu stiti ce sa mai gatiti astazi incercati reteta noastra de pe blogul nostru culinare: Sushi pentru diabetici.
Pentru sprijin si suport dedicat persoanelor cu diabet va asteptam cererile la: Despre diabet si nutritie.