Viata sanatoasa cu diabet zaharat
Viata sanatoasa implica mai multe schimbari. Nu este greu, trebuie doar sa vreti sa aveti o viata sanatoasa.
Fie ca ne place sau nu, diabetul ne afecteaza ritmul vietii si in consecinta trebuie sa avem grija sa ne mentinem un stil de viata sanatos.
Medicamentele si insulina ne pot ajuta sa ne pastram glicemiile in tinta, insa mai exista si alti factori care joaca un rol important.
Va prezentam in cele ce urmeaza 8 sfaturi pentru o viata sanatoasa.
8 SFATURI PENTRU O VIATA SANATOASA
Urmatoarele sfaturi nu sunt cu siguranta ceva ce nu ati mai auzit, insa printre ele s-ar putea sa existe si noutati.
Cu totii stim ca mancatul sanatos si activitatea fizica regulata ne ajuta sa ne mentinem corpul sanatos.
EXERCITIUL FIZIC REGULAT SI ROLUL SAU IN VIATA SANATOASA
Un factor important pentru sanatate in general este strans legat de nivelul de activitate. Fie ca mergeti la sala de sport de 3 ori pe saptamana sau mergeti la plimbare, activitatea fizica este esentiala pentru a va mentine o viata sanatoasa.
Medicul recomanda 30 minute de sport pe zi, minim cinci zile pe saptamana.
NU MAI MANCATI IN FATA TELEVIZORULUI SAU A CALCULATORULUI
Un studiu realizat la Universitatea din Bristol in 2010 a aratat ca persoanele care mananca in fata televizorului sau a calculatorului acorda mai putina atentie la ce mananca si in general se simt mai tarziu satui in comparatie cu persoanele care mananca departe de orice mijloc electronic.
Se stie ca daca mancati in timp ce munciti sau va uitati la televizor, va supraalimentati si rontaiti. In consecinta va veti ingrasa.
Concentrati-va doar asupra mesei atunci cand vine timpul ei si veti observa ca nu veti mai simti nevoia de a avea gustari.
DIABETUL SI FUMATUL
Fumatul implica nenumarate riscuri printre care mentionam riscul de cancer, de boli cardiovasculare si de accident vascular cerebral.
Fumatul este chiar mai periculos, daca aveti diabet pentru ca va afecteaza circulatia si va poate dubla riscul de a face complicatii ale diabetului.
Nu mai spunem ca economisiti ceva bani daca nu fumati avand in vedere ca pretul tigarilor e in crestere.
OBISNUITI-VA SA MERGETI IN MOD REGULAT LA PLIMBARE PENTRU O VIATA SANATOASA
O plimbare regulata are mai multe beneficii:
- va ajuta sa va oxigenti plamanii;
- este benefica pentru metabolism;
- va ajuta sa ardeti caloriile;
- poate reduce stresul;
- va ajuta sa dormiti mai bine.
Se recomanda circa 10.000 de pasi pe zi. Daca pe langa activitatea de zi cu zi adaugati si o plimbare afara in mod sigur va veti atinge tintele.
ALCOOLUL
Alcoolul in exces afecteaza organismul in mai multe feluri. Bauturile alcoolice au un continut caloric mare ceea ce inseamna ca alcoolul va ajuta sa va ingrasati.
Alcoolul afecteaza vasele mici ale corpului (capilarele), din aceasta cauza este afectata functia renala, dar pot aparea si disfunctii sexuale.
Pe termen scurt, alcoolul va afecta si controlul glicemiei.
FAST FOOD SI MANCAREA LA PACHET
Una din principalele modalitati de a va mentine starea de sanatate este sa va asigurati ca mancarea tip fast-food si mancarea la pachet nu reprezinta un mod de viata. Daca le consumati rar nu sunt atat de nocive, insa daca devin o realitate de zi cu zi, nu este bine.
Mancarea de tip fast-food este bogata in:
- carbohidrati rafinati si/sau zahar;
- sare;
- ulei de gatit de proasta calitate.
Toti acesti factori ajuta la cresterea insulino-rezistentei, a tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol. Pe o perioada lunga toti acesti factori contribuie la un control glicemic dificil si cresc riscul de complicatii ale diabetului.
NOTATI-VA GLICEMIILE
Daca ati avut glicemii bune o perioada, nu trebuie sa renuntati la testarea lor. Glicemia variaza in permanenta si pot exista factori care va scapa si in urma carora glicemia creste.
Pastrati un carnetel de glicemii, notati-va mereu glicemiile si vedeti cum va merge. Prezentati carnetelul medicului diabetolog si discutati cu acesta daca se intampla sa nu intelegeti de ce vi s-au dereglat glicemiile.
PASTRATI NIVELUL DE STRES LA MINIM
Luati o pauza de la stres de fiecare data cand puteti. Incercati sa nu fiti consumati de stres.
In timpul perioadelor de presiune, este bine sa va relaxati mintea, in mod sigur asta va ajuta.
Mersul la plimbare sau lasarea unei decizii pe ziua urmatoare poate fi un mod eficient de a reduce stresul.
Una dintre cele mai importante idei transmise de acest articol este faptul că un stil de viață sănătos și activ poate fi extrem de benefic pentru persoanele cu diabet zaharat. Acest lucru poate ajuta la menținerea unui nivel adecvat de glucoză în sânge, la reducerea riscului de complicații și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.
De asemenea, am apreciat informațiile practice oferite în articol, cum ar fi sfaturile pentru alimentație sănătoasă și gestionarea glicemiei, precum și modalitățile de a face față emoțiilor și stresului care pot afecta negativ starea de sănătate a persoanelor cu diabet zaharat.
Recomand acest articol tuturor celor care doresc să înțeleagă mai bine această afecțiune și cum să trăiască o viață sănătoasă cu diabet zaharat.