Alimentatia diabeticului – mit si realitate
Alimentatia diabeticului a fost, va fi si este o continua dezbatere, ce e bun si ce nu e bun in diabetul zaharat? Pe Internet se gasesc nenumarate sfaturi, unele adevarate, altele mai putin adevarate.
Insa nu este chiar asa de simplu, alimentatia diabeticului este parte din tratament, tocmai de aceea subiectul este extrem de important.
Va prezentam in cele ce urmeaza cateva mituri, dar si realitati legate de alimentatia diabeticului.
ALIMENTATIA DIABETICULUI – MIT SI REALITATE
FASOLEA
VESTILE BUNE
Fasolea – neagra sau alba – este promovata de multi ca un superaliment pentru diabet. Ea reprezinta o sursa importanta de proteine pentru persoanele cu diabet zaharat. Fasolea este deasemenea plina de vitamina A si fibre solubile care scad nivelul de colesterol rau si imbunatatesc nivelul glicemiei.
Fasolea este deasemenea destul de bogata in carbohidrati. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa consumati fasole – carbohidratii din fasole sunt in general lenti, ceea ce inseamna ca nu cresc glicemia foarte repede – insa trebuie sa tineti cont de numarul lor.
VERDICTUL
Un studiu publicat in Archives of Internal Medicine a concluzionat ca incorporarea legumelor ce contin carbohidrati cu absorbtie lenta in dieta a imbunatatit controlul glicemic si a redus riscul cardiovasculat calculat pentru diabetul zaharat tip 2.
LEGUMELE FARA AMIDON
VESTILE BUNE
Toate sunt vesti bune. Legumele fara amidon sunt bogate in vitamina A, vitamina C, vitamina K si fibre solubile, care imbunatatesc nivelul glicemiei si reduc nivelul colesterolului rau.
Studiile au legat in mod constant legumele fara amidon de scaderea riscului de hipertensiune, boala cardiovasculara si cancer.
Spre deosebire de legumele bogate in amidon, legumele fara amidon sunt foarte sarace in carbohidrati.
VESTILE PROASTE
Niciuna. In alimentatia diabeticului legumele fara amidon sunt cele mai potrivite.
VERDICTUL
Adevarat, pentru legumele fara amidon. Imprieteniti-va cu legumele fara amidon. Asociatia Americana pentru Diabet recomanda ca cel putin jumatate din farfurie sa contina alimente fara amidon.
FRUCTELE DE PADURE
VESTILE BUNE
Fructele de padure sunt considerate in special bune pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2. De ce? In principal datorita unui grup de componente numite antocianine.
Un studiu publicat in Journal of Nutrition a impartit cei 58 de participanti in doua grupuri: un grup a primit 10 mg de antocianine de doua ori pe zi, celalalt grup a primit placebo. In grupul care a primit antocianine s-a observat:
- reducerea cu 9% a LDL-colesterolului: LDL colesterolul este cunoscut deasemenea sub denumirea de colesterol rau, el blocheaza arterele si creste riscul de boala cardiovasculara;
- cresterea cu 4% a HDL-colesterolului: HDL colesterolul este cunoscut sub numele de colesterol bun, acesta indeparteaza LDL colesterolul din artere;
- reducerea cu 5% a glicemiei pe nemancate;
- reducerea cu 13% a rezistentei la insulina;
- cresterea cu 4% a nivelului de adiponectina, care este hormonul care creste sensibilitatea la insulina.
Pe langa toate acestea, fructele de padure sunt o buna sursa de vitamina C si fibre, deasemenea ele sunt sarace in carbohidrati.
VESTILE RELE
Acestea sunt legate de lipsa cercetarilor in domeniul fructelor de padure.
VERDICTUL
Fructele de padure trebuie sa existe in dieta dumneavoastra cu regularitate. Ele sunt bune in mod sigur, este insa dificil sa spunem cat de bune sunt.
Fructele de padure bune includ: afine, capsune, mure, zmeura, dude.
Incercati sa adaugati fructe de padure la micul dejun sau ca desert. Ele reprezinta o varianta gustoasa de mic dejun.
CITRICELE
VESTILE BUNE
Citricele – portocalele, lamaile – sunt pline de vitamina C. O portocala mare contine necesarul zilnic de vitamina C. Citricele va regleaza si tensiunea arteriala.
Citricele au un continut destul de mare de carbohidrati – 18,5 g carbohidrati intr-un grapefruit de dimensiune medie. Deasemenea acidul din citrice va poate afecta stomacul daca mancati multe citrice. Se spune ca acidul din citrice va afecteaza dintii, erodandu-va smaltul, in realitate, acidul va inmoaie smaltul, in acest fel acesta se poate leza mai usor. Dupa aproximativ o ora se intareste la loc.
VERDICTUL
Citricele sunt o sursa buna de vitamine, insa ele trebuie mancate mai rar daca doriti sa va mentineti o dieta saraca in carbohidrati. In concluzie, avem circa 21 grame carbohidrati in 180 grame de portocala si 4 grame de fibre ce va vor scadea colesterolul si va vor imbunatatii glicemia. Ar fi bine sa nu ignorati acest fruct.
PESTELE
VESTILE BUNE
Se recomanda consumul de cel putin 140 grame de peste pe saptamana. Cel putin una din aceste portii ar fi bine sa contina peste gras. Pestele este recomandat in principal pentru proteine, dar si pentru abundenta de grasimi mononesaturate – „grasimile bune” – care va imbunatatesc functionarea inimii si va elibereaza vasele de colesterolul rau.
Pestele reprezinta deasemenea o sursa buna de vitamina D si vitamina B12. Vitamina D va mentine oasele sanatoase, iar vitamina B12 va protejeaza pielea, ochii, celulele rosii si sistemul nervos.
VESTILE RELE
Exista cateva probleme legate de mercurul din peste. Consumul unei cantitati mari de mercur poate afecta creierul. Insa, conform majoritatii nutritionistilor, beneficiile sunt mai mari ca riscurile.
VERDICTUL
Pestele reprezinta o sursa importanta de proteine si grasimi sanatoase, asigurati-va ca primiti cantitatea recomandata. Va recomandam sa nu depasiti prea mult aceasta cantitate.
SCORTISOARA IN ALIMENTATIA DIABETICULUI
VESTILE BUNE
Unele studii sugereaza ca scortisoara este excelenta pentru persoanele cu diabet, ea va reduce glicemia, va reduce colesterolul rau si va creste sensibilitatea la insulina. Deasemenea ea este ieftina si disponibila in orice magazin.
Studiile nu sunt concludente, mai mult unele studii arata ca scortisoara nu ajuta la scaderea glicemiei deloc.
O cantitate excesiva de scortisoara a fost deasemenea legata de afectarea hepatica la unii oameni.
VERDICTUL
Se pare ca scortisoara este eficienta, insa dovezile nu sunt concludente. Avand in vedere posibila afectare hepatica – nedovedita stiintific inca – ar fi bine sa mai asteptati pana adoptati un consum regulat de scortisoara.
OVAZUL
VESTILE BUNE
Ovazul are un index glicemic scazut, deasemenea el scade colesterolul rau.
VESTILE RELE
Ovazul nu este un aliment chiar sarac in carbohidrati. Deasemenea ovazul nu este rau, mai ales atunci cand este comparat cu alte optiuni de mic dejun. Variantele bogate in amidon ca painea prajita sau cornurile contin mult mai multi carbohidrati si sunt si mai putin hranitoare.
VERDICTUL
Exista mai multe tipuri de ovaz si toate au un efect diferit. Evitati ovazul procesat, care poate fi adesea detectat prin indexul glicemic mare. Ovazul in stare naturala va contine deasemenea mai multe fibre solubile, iar asta face ca nivelul glicemiei sa fie mai usor de controlat.
IAURTUL GRECESC IN ALIMENTATIA DIABETICULUI
VESTILE BUNE
Anul trecut, au fost mai multe studii care au sugerat ca iaurtul grecesc reduce riscul de diabet zaharat tip 2. Exista ceva adevar in aceasta afirmatiei, pentru ca iaurtul grecesc are un continut scazut de carbohidrati, crescut de proteine si scazut de zahar – insa unele rezultate au fost clar exagerate.
VESTILE RELE
Varianta plina de grasimi, va ajuta sa mentineti senzatia de satietate pentru mai mult timp.
Sfatul suna un pic ciudat, mai ales daca va ganditi ca grasimile saturate va cresc riscul cardiovascular.
Ei bine, nu este chiar asa. Grasimile sunt mai complexe de atat.
Multe surse sugereaza ca grasimile saturate cresc riscul de artere blocate si boala cardiovasculara, complicatii la care sunt predispuse persoanele cu diabet zaharat.
Exista in acelasi timp multe alte studii care spun ca lucrurile nu stau chiar asa. Este o dezbatere complexa.
Exista mai multe tipuri de grasimi saturate, exista o distinctie clara intre colesterolul bun si cel rau. Particulele mici si dense de LDL-colesterol sunt legate de boala cardiovasculara. Particulele mai mari nu sunt legate de aceasta. Unele studii sugereaza ca acesta din urma va poate proteja inima.
Iaurtul grecesc cu continut complet de grasimi va reduce riscul de boala cardiovasculara sau cel putin nu vi-l inrautatesc si in plus va simtiti satui mai multa vreme.
Iaurtul grecesc este rau pentru dumneavoastra numai daca mancati prea mult. Si cand spun asta ma refer la continutul caloric. Insa trebuie sa consumati circa 1000 grame de iaurt grecesc pentru a ajunge la numarul de calorii pe care il contine un Big Mac.
VERDICTUL
Pe scurt, iaurtul grecesc este bun pentru persoanele cu diabet, mai ales varianta cu grasimi intregi. Iaurtul grecesc este o optiune minunata pentru micul dejun. Ca si ovazul, iaurtul poate fi o optiune grozava de mic dejun.
Valorile nutritionale ale iaurtului variaza considerabil in functie de firma, asadar cel mai bine este sa cititi eticheta.
NUCILE
VESTILE BUNE
Majoritatea nucilor sunt bunicele pentru persoanele cu diabet zaharat, insa depinde de tipul de nuci:
- migdalele contin multi nutrienti, in special vitamina E;
- nucile contin acizi grasi omega 3;
- caju contine mult magneziu;
- migdalele, arahidele si fisticul reduc colesterolul rau.
Un studiu publicat in Journal of the American College of Nutrition a descoperit ca un consum de nuci a fost asociat cu o scadere a prevalentei factorilor de risc pentru boala cardiovasculara, diabet zaharat tip 2 si sindrom metabolic.
VESTILE RELE
Nucile tind sa aiba un continut bogat in calorii. Nucile sarate nu sunt tocmai bune pentru persoanele care sufera de diabet zaharat.
VERDICTUL
Nucile sunt bune in alimentatia diabeticului, insa continutul caloric arata ca ele trebuie sa fie consumate in cantitati mici. Deasemenea nu este bine sa consumati variantele sarate.