Cinci alimente capcana pentru diabetici

Articolul de astazi vorbeste despre cinci alimente capcana sau mai exact despre cinci alimente promovate ca bune pentru sanatate, dar care in realitate nu sunt nici pe departe sanatoase.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

CARE SUNT ALIMENTELE CAPCANA PENTRU DIABETICI?

PRIMUL ALIMENT CAPCANA

Sa incepem cu iaurtul congelat. Toata lumea iubeste inghetata, insa nimeni nu iubeste cresterea in greutate, cresterea glicemiei si multe alte dezavantaje pe care le aduce consumul regulat de inghetata.

Iaurtul congelat va aduce consistenta si cremozitatea inghetatei, insa un continut caloric scazut. Toate bune si frumoase, insa pe langa iaurt exista si alte componente mai putin stiute.

Zaharul este in proportie de 20% in iaurtul congelat si chiar daca nu e la fel de mult ca in inghetata, totusi exista. Zaharul vine in diferite forme, fie ca e sirop de porumb, maltodextrina, dextroza, sirop de agave sau fructoza, tot zahar este.

Exista circa 20 de grame de zahar intr-un iaurt inghetat de dimensiune medie. Stim cu totii ca in iaurt exista probiotice. Aceste bacterii benefice sunt importante in mentinerea unui sistem imunitar si digestiv sanatos. Vestea proasta este ca majoritatea bacteriilor nu supravietuiesc in urma procesarii iaurtului, iar daca supravietuiesc ele trebuie sa ramana in viata si pe toata perioada expunerii in vitrina a produsului.

Daca v-ati facut un obicei din consumul de iaurt congelat, trebuie sa va invatati sa consumati portii mici si in niciun caz nu trebuie sa considerati acest obicei unul sanatos.

AL DOILEA ALIMENT CAPCANA

Urmatorul aliment capcana este reprezentat de batoanele proteice.

Proteinele sunt asociate in general cu sanatatea si forta musculara. Cei ce isi doresc o gustare din proteine prefera consumul unui baton proteic in locul unui piept de pui la gratar, mai incomod de transportat si consumat in public.

Este greu sa generalizez, pentru ca sunt nenumarate batoane proteice pe piata. Unele sunt bune, insa majoritatea sunt capcane.

Consultati ingredientele enumerate pe eticheta. In primul rand trebuie sa va asigurati ca batonul de proteine contine cel putin 15 grame de proteine pe bucata. Apoi, trebuie sa va asigurati ca primul ingredient este o proteina de calitate precum zerul si cazeina. Al treilea aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere este continutul de zahar si carbohidrati. Evitati batoanele ce contin zaharoza, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza sau ciocolata.

Veti observa nenumarate cuvinte ce se termina in „-ol” precum xilitol, maltitol, sorbitol sau glicerol. Acestea sunt alcooli zaharici care au mai putine calorii in comparatie cu glucidele si nu va distrug dintii, insa pot da probleme intestinale la unele persoane.

Ganditi-va la batoanele proteice ca la o gustare ocazionala si nu le folositi niciodata pentru a inlocui o masa. Ele sunt alimente intens procesate si nu pot sub nicio forma sa inlocuiasca o masa echilibrata.

AL TREILEA ALIMENT CAPCANA

Al treilea aliment capcana este cola dietetica. Aceasta nu are calorii si le permite celor ce iubesc cola sa se bucure de aceasta bautura fara sa isi faca probleme.

Modalitatea clasica de a scadea in greutate este un consum de calorii mai mic decat cel necesar, in concluzie cola dietetica, in teorie, ar fi perfecta. Daca vom consuma mai multe calorii, vom creste in greutate, daca vom consuma mai putine vom scadea in greutate. Utilizand acest principiu 100 de calorii provenite din bomboane sunt la fel cu 100 de calorii provenite din broccoli. Insa stim cu totii ca lucrurile nu stau chiar asa.

Chiar daca si caloriile conteaza, metabolismul nostru complex interpreteaza alimentele diferit. Atunci cand vorbim despre cola dietetica sau orice alt suc cu indulcitori descoperim ca in realitate acestea ne ingrasa.

In studii bautorii de cola zero au avut un risc cu 200% mai mare de obezitate. De ce? Se pare ca indulcitorii artificiali pacalesc creierul si il fac sa creada ca tocmai am consumat zahar, in concluzie pancreasul incepe secretia de insulina. Insulina este un hormon de depozit si va pune deoparte la nivel abdominal tesut adipos, mai mult indulcitorii artificiali cresc pofta de mancare si ne fac sa poftim si mai mult la dulciuri, dar si la carbohidrati rafinati lenti precum painea si pastele. Este bine sa renuntati la consumul de cola dietetica.

AL PATRULEA ALIMENT CAPCANA

Nucile cu diverse arome reprezinta cel de-al patrulea aliment capcana.

In general nucile sunt o gustare accesibila ce ne aduc grasimi mononesaturate, proteine, vitamina E, fibre si acizi grasi omega 3. Mai mult nucile au demonstrat capacitatea de a reduce riscul de formare a cheagurilor de sange si de a scadea LDL colesterolul.

Nucile sunt extrem de sanatoase atunci cand sunt consumate cu moderatie, insa toate beneficiile lor dispar cand sunt acoperite in diverse siropuri, ciocolate sau pudre iuti.

Nu toate nucile aromate sunt rele, unele pastreaza o parte din continutul nutritional, insa unele grasimi nesaturate sunt distruse, iar in locul lor apar grasimile trans. Asigurati-va ca mancati nuci prajite uscat in loc de nuci prajite in ulei. Verificati lista de ingrediente, cautati sa nu existe zahar, sare sau ulei.

Daca vedeti ulei hidrogenat de soia sau ulei vegetal sau sirop de porumb bogat in fructoza trebuie sa renuntati la acel produs. Daca va plac nucile, prajiti-le singuri in cuptor si condimentati-le cu piper, curry, scortisoara, wasabi, ghimbir si alte arome pe placul dumneavoastra.

AL CINCILEA ALIMENT CAPCANA

Ultimul aliment capcana este din ce in ce mai prezent in magazine si se comercializeaza sub denumirea de expandate de orez.

Acestea au devenit populare in anii 1990 sub denumirea de gustari sanatoase cu putine calorii. In realitate expandatele de orez nu sunt nimic mai mult decat orez rafinat umflat ce si-a pierdut orice valoare nutritionala.

Expandatele de orez sunt realizate din carbohidrati 100% rapizi si au index glicemic imens.

Asa cum am mai spus anterior indexul glicemic clasifica alimentele de la 0 la 100, in functie de puterea cu care cresc glicemia. Glucoza pura avand un index glicemic de 100. Unele marci de expandate de orez au un index glicemic de 97. Acest continut crescut de glucide nu va poate face decat rau, crescand glicemia daca sunteti diabetici, iar daca nu sunteti crescand riscul de obezitate si diabet.

Expandatele de orez nu sunt alimente sanatoase, chiar daca sunt comercializate astfel, va recomand sa nu le utilizati.


Va recomandam sa cititi si articolul nostru despre: Ceaiurile pentru diabetici.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache.

Reteta de astazi propusa de colegii de la Retete pentru diabetici se numeste: Pui Teriyaki cu Noodles.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *