COVID-19 si diabetul zaharat

Fiecare dintre noi trebuie sa se fereasca de infectia cu COVID-19, iar daca suferiti de diabet zaharat tip 1 sau diabet zaharat tip 2 trebuie sa va feriti de doua ori mai mult.


Riscul de a contacta virusul nu este mai mare in cazul in care suferiti de diabet zaharat, insa exista un pericol mai mare de a dezvolta complicatii daca va imbolnaviti. Cu cat diabetul zaharat este mai prost controlat, cu atat riscul de a dezvolta complicatii in cazul infectiei cu COVID-19 este mai mare.

Pentru a reduce riscul de a va infecta trebuie sa:

  • pastrati distanta fata de alti oameni;
  • va spalati bine si frecvent pe maini;
  • va pastrati glicemia sub control.

Faceti-va un plan in cazul in care va imbolnaviti.

DIABETUL ZAHARAT SI COVID-19

Studii recente au aratat ca circa 25% din persoanele care s-au prezentat la spital cu infectie severa cu COVID-19 au avut diabet. Persoanele care sufera de diabet zaharat erau mai predispusi in a dezvolta complicatii serioase si din pacate multi dintre acestia au murit in urma complicatiilor.

Unul dintre motive ar fi ca valorile glicemice crescute scad sistemul imunitar si il fac mult mai putin puternic in lupta cu orice tip de infectie, nu doar COVID-19.

COVID-19 si diabetul zaharatRiscul de a dezvolta o infectie severa cu COVID-19 creste si mai mult in cazul in care suferiti si de alte afectiuni precum afectiunile de inima sau de plamani.

Daca va infectati cu COVID-19, este posibil ca infectia sa va creasca riscul de a dezvolta complicatii acute ale diabetului precum cetoacidoza diabetica.

Cetoacidoza diabetica apare atunci cand un nivel crescut de acizi, numiti cetone se acumuleaza in sange. Aceasta complicatie va pune viata in pericol pe termen scurt si reprezinta o urgenta medicala.

Unele persoane care se infecteaza cu noul coronavirus au un raspuns imunitar exagerat. Raspunsul afecteaza intregul organism, acesta poarta numele de sepsis. Pentru a trata sepsisul, doctorii au nevoie sa va monitorizeze starea de hidratare si nivelul de electroliti. Cetoacidoza diabetica va face sa pierdeti electroliti care pot face sepsisul mai greu de contolat.

SFATURI PENTRU A EVITA INFECTIA

Cel mai simplu puteti evita infectia stand acasa pe cat de mult puteti. Daca puteti lucra de acasa este perfect, daca nu puteti macar incercati sa intrati in concediu.

Daca trebuie sa iesiti, stati la o distanta de cel putin 2 m de ceilalti oameni si spalati-va pe maini cat mai des.

De fiecare data cand va intoarceti de la supermarket sau dintr-un alt loc public, spalati-va pe maini cu apa calda si sapun pentru cel putin 20 de secunde.

Spalati-va deasemenea pe maini inainte de a va lua glicemia sau de a va face injectia cu insulina.

Pentru a va proteja, toti cei din casa ar trebui sa se spele pe maini mai frecvent, mai ales inainte de a gati pentru intreaga familie. Nu impartiti ustensilele sau alte obiecte personale cu alte persoane. Daca cineva din casa este bolnav, ar trebui sa stea in camera lor, pe cat de departe posibil de dumneavoastra.

PLANUL DUMNEAVOASTRA PENTRU COVID-19

Distantarea sociala si regulile de izolare la domiciliu pot face ca procurarea materialelor necesare sa devina mai greoaie. Cel mai bine va faceti un stoc de alimente si medicamente pentru cateva saptamani in cazul in care intrati in carantina.

Asigurati-va ca aveti:

  • suficienta mancare, in special carbohidrati sanatosi;
  • carbohidrati simpli ca mierea, sucuri neindulcite cu zahar, sucuri de fructe sau bomboane in cazul in care faceti hipoglicemie;
  • numarul maxim de medicamente pe care le puteti procura;
  • glucagon;
  • numarul de telefon al doctorilor si a casei de asigurari.

Atunci cand vorbiti cu doctorul dumneavoastra, intrebati:

  • cat de des trebuie sa va verificati glicemia si cetonele;
  • cum sa ajustati medicamentele de diabet daca sunteti bolnavi;
  • ce medicamente de raceala si gripa ar fi bine sa luati.

CE SA FACETI DACA VA IMBOLNAVITI

Daca incepeti sa va simtiti rau, stati acasa. Verificati-va glicemia mai des ca de obicei. COVID-19 va poate scadea apetitul si va poate face sa mancati mai putin, iar aceasta va poate afecta valorile glicemice.

Veti avea nevoie de mai multe lichide fata de o situatie obisnuita atunci cand sunteti bolnavi. Tineti-va apa la indemana si beti apa cat mai des.

Unele medicamente ce se pot elibera fara reteta si care ajuta la remedierea simptomelor de febra si tuse pot sa va afecteze glicemia. Dozele crescute de aspirina sau ibuprofen va pot scadea glicemia. Acetaminofen poate cauza cresteri false ale glicemiei pe un senzor de glicemie.

Multe medicamente lichide de tuse sau de raceala au un continut crescut de zahar, iar in acest caz glicemia poate creste. Inainte sa luati medicamentele cereti sfatul medicului curant. Deasemenea anuntati medicul in cazul in care ati luat medicamentul si glicemia s-a dezechilibrat.

Sunati medicul in cazul in care aveti simptome asemanatoare cu cele de coronavirus (tuse seaca, febra, respiratie greoaie). Este bine sa aveti la indemana carnetelul de glicemii atunci cand discutati cu medicul.Cereti ajutor de urgenta in cazul in care aveti:

  • simptome de cetoacidoza diabetica: oboseala, slabiciune, dureri generale, varsaturi sau dureri abdominale;
  • respiratie extrem de greoaie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *