Hipoglicemia – informatii generale
CE ESTE HIPOGLICEMIA?
Hipoglicemia reprezinta scaderea glicemie sub 70 mg/dl si este o complicatie acuta semnificativa a diabetului zaharat.
Hipoglicemiile frecvente afecteaza negativ calitatea vietii pacientilor.
Se recomanda ca nivelul glicemiei sa fie intre 80 si 130 mg/dl dimineata inainte de micul dejun sau a jeun.
In functie de severitate hipoglicemia se poate clasifica in:
- hipoglicemie usoara atunci cand valorile glicemice sunt cuprinse intre 54 si 70 mg/dl;
- hipoglicemie medie atunci cand valorile glicemice sunt sub 54 mg/dl;
- hipoglicemie severa atunci cand este alterata starea de constienta, iar persoana in cauza necesita ajutor din partea altor persoane pentru a reveni la starea initiala.
CUM RECUNOASTEM HIPOGLICEMIA?
Semnele si simptomele hipoglicemiei nu sunt specifice, fiind diferite de la persoana la persoana si se pot modifica de-a lungul timpului.
In unele cazuri, simptomele sunt recunoscute cu dificultate initial, de aceea este util ca familia sau prietenii sa cunoasca si sa sesizeze aceste manifestari.
Un nivel scazut al glicemiei declanseaza un raspuns compensator al organismului care are ca scop cresterea glicemiei. Astfel, in prima etapa pot aparea fenomene precum:
- anxietatea;
- palpitatiile;
- transpiratiile abundente;
- senzatia de foame;
- tremorul;
- ameteala;
- paloarea;
- furnicaturile buzelor si obrajilor;
- teama;
- iritabilitate;
- oboseala intensa;
- senzatia de caldura.
Daca glicemia continua sa scada, creierul este lipsit de glucoza o perioada mai lunga si in consecinta vor aparea alte simptome printre care mentionam:
- vedere incetosata;
- slabiciune;
- dificultati de concentrare;
- confuzie;
- durere de cap;
- comportament neobisnuit;
- somnolenta;
- convulsii;
- colaps.
Daca nivelul glicemiei se mentine scazut pentru o perioada indelungata se poate ajunge la convulsii, coma, dar si la deces.
Aceste simptome sunt resimtite din ce in ce mai putin odata cu evolutia in timp a diabetului zaharat, dar si cu inaintarea in varsta. Neperceperea simptomelor de hipoglicemie poate deveni astfel foarte periculoasa, ducand la aparatia starilor acute ce necesita spitalizare.
Hipoglicemia repetata poate determina stari emotionale variabile manifestate prin depresie, anxietate sau stres. Acestea reduc calitatea vietii pacientilor deoarece afecteaza desfasurarea activitatilor cotidiene si pot duce chiar la o tendita de izolare sociala.
Singurul mod in care puteti stii cu exactitate ca experimentati un episod de hipoglicemie este efectuarea unui test de glicemie.
CARE SUNT FACTORII DE RISC PENTRU APARITIA HIPOGLICEMIEI?
Hipoglicemia este frecventa la persoanele cu diabet zaharat tip 1, dar poate aparea si la persoanele cu diabet zaharat tip 2. De obicei, hipoglicemia apare cand exista un dezechilibru intre insulina sau medicamentele hipoglicemiante administrate si necesarul de glucoza al organismului.
Riscul de hipoglicemie severa este mai mare in cazul persoanelor varstnice, persoanelor care au anumite boli asociate cum ar fi boala cardiovasculara sau insuficienta renala.
Riscul de hipoglicemie se poate asocia cu:
1. Tratamentul antidiabetic cu:
- insulina;
- sulfoniluree (precum glibenclamid, gliclazid, glipizid, glimepirid);
- meglitinide (repaglinida, nateglinida).
2. Excesul de insulina administrat ca urmare a unei erori:
- de calcul al dozei;
- de stablire a intervalului de administrare;
- injectarea repetata a aceleiasi doze de insulina;
- injectarea accidentala a insulinei rapide in locul insulinei lente.
3. Aport insuficient de carbohidrati (glucide):
- ca urmare a omiterii sau intarzierii unei mese, respectiv a consumului unei cantitati insuficiente de hidrati de carbon (HC).
4. Efortul fizic necorelat cu scaderea dozelor de insulina sau aportul corespunzator de carbohidrati:
- creste utilizarea glucozei de catre organism. Riscul de hipoglicemie este mare in timpul efortului sau imediat dupa.
5. Consumul de alcool
6. Cresterea sensibilitatii organismului la insulina:
- explica hipoglicemiile din timpul noptii, cele aparute la un interval de timp dupa activitatea fizica sau dupa scaderea in greutate.
7. Afectarea renala, hepatica sau anumite tulburari hormonale (hipotiroidism)
8. Varsta inaintata:
- datorita multiplelor boli asociate si diminuarii capacitatii de a resimti simptomele hipoglicemiilor.
9. Hipoglicemia nerecunoscuta (incapacitatea de a resimti simptomele hipoglicemiei atunci cand scade sub 70 mg/dl) sau istoricul de hipoglicemii severe/repetate/fara simptome
10. Anumite medicatii asociate:
- prin blocarea cailor de reactie ale organismului la scaderea glicemiei.
11. Anumite manifestari digestive:
- varsaturi sau diaree.
CUM PUTEM PREVENI APARITIA HIPOGLICEMIEI?
Daca urmati un tratament care poate induce hipoglicemie, luati in calcul riscul aparitiei acesteia atunci cand la automonitorizare observati o scadere rapida sau mai mica de 70 mg/dl a glicemiei.
Aceasta valoare ar trebui considerata un prag de alerta, de la care sunt necesare masuri care sa previna scaderea suplimentara a glicemiei si aparitia complicatiilor.
Masuri importante in prevenirea hipoglicemiei:
- educarea pacientului si a familiei/prietenilor;
- monitorizarea regulata a glicemiei;
- educatia nutritionala;
- efectuarea corecta a efortului fizic;
- ajustarea dozelor de medicatie/insulina;
- consultatie medicala periodica.
Informati-va cu privire la circumstantele care pot creste riscul de hipoglicemie si invatati sa recunoasteti simptomele ei. Aveti intotdeauna la indemana zahar, glucoza, suc de fructe sau alte forme de alimente ce contin glucide (carbohidrati) cu absorbtie rapida.