Stevia Rebaudiana
Stevia Rebaudiana este un indulcitor utilizat ca inlocuitor de zahar de catre persoanele care sufera de diabet si nu numai.
Articolul de astazi abordeaza mai pe larg subiectul indulcitorului natural realizat din Stevia Rebaudiana.
STEVIA REBAUDIANA
Asa cum am spus anterior indulcitorul natural stevia este realizat din frunzele de Stevia Rebaudiana.
Aveti insa in vedere ca planta pe care o cresteti in apartament in ghiveci si cu ajutorul careia va puteti indulci ceaiul in mod natural, nu prea are nimic in comun cu indulcitorul din comert.
Indulcitorul din comert este realizat din extract ultra rafinat din frunza de stevie.
Revenind insa la informatiile generale despre acest indulcitor trebuie sa stiti ca este de 200 de ori mai dulce ca zaharul tos si reprezinta o alegere populara pentru persoanele care doresc sa slabeasca sau sa isi reduca glicemia.
Stevia Rebaudiana a fost asociata cu cateva beneficii pentru sanatate legate de scaderea glicemiei, dar si de scadererea nivelului de colesterol.
Cu toate acestea produsele comerciale cu stevia pot varia in calitate.
Multe variante din supermarket sau farmacii sunt ultra-rafinate si de obicei combinate cu alti indulcitori precum eritritol, dextroza si maltodextrina.
Combinatia cu acesti indulcitori ii poate altera beneficiile pentru sanatate.
Stevia poate fi recomandata diabeticilor, insa trebuie sa fiti atenti la ce tip de stevia alegeti. Unele cercetari arata ca stevia este sigura si eficienta in scaderea glicemiei la diabeticii tip 2.
Aveti insa in vedere ca anumite marci de indulcitori cu stevia pot contine si alte tipuri de indulcitori, precum dextroza, care pot creste glicemia. Utilizati aceste combinatii cu moderatie sau utilizati stevie pura singura care va poate tine glicemiile in tinte.
STEVIA REBAUDIANA ARE EFECTE SECUNDARE?
Stevia este in general sigura pentru consum, insa poate produce efecte secundare la anumite persoane.
De exemplu, la unele persoane stevia poate afecta flora microbiana intestinala, iar aceasta joaca un rol important in digestie si imunitate.
Un studiu realizat pe 893 de oameni a descoperit variatii ale florei microbiene intestinale care in final au avut un impact negativ asupra cresterii in greutate, asupra trigliceridelor, dar si asupra nivelului de colesterol bun.
Alte studii arata ca atat stevia, cat si alti indulcitori pot creste consumul caloric zilnic si in consecinta pot genera crestere in greutate. De asemenea asocierea steviei cu alcooli zaharici poate duce la disconfort intestinal si diaree. Pentru rezultate bune, va recomand un consum moderat de stevie.
Pe scurt, stevia este un indulcitor natural legat de numeroase beneficii, inclusiv scaderea glicemiei. In timp ce extractele rafinate sunt considerate sigure, cercetari legate de consumul de frunza de stevie cruda sunt inca in desfasurare.
Atunci cand este utilizata cu moderatie, stevia este asociata cu foarte putine efecte secundare si poate fi un bun inlocuitor al zaharului rafinat.