Cum sa tratezi hipoglicemia
Hipoglicemia reprezinta scaderea nivelului de zahar din sange. Chiar daca diabeticii sunt familiarizati cu hipoglicemia aceasta poate deveni problematica.
Tratamentul unei hipoglicemii poate fi greoi pentru persoanele cu diabet zaharat, insa cu un remediu aplicat corect efectele si durata hipoglicemiei poate fi redusa.
SEMNELE DE HIPOGLICEMIE
Inainte sa puteti trata o hipoglicemie, trebuie sa fiti siguri ca glicemia este mica. Cu cat observati asta mai repede, cu atat episodul hipoglicemic va trece mai repede.
Semnele tipice de hipoglicemie includ:
- senzatia de oboseala si slabiciune aparuta brusc;
- probleme legate de concentrare;
- schimbari rapide de dispozitie;
- stare de ameteala.
Hipoglicemia poate aparea oricand. Aveti mare grija la nivelul glicemiei mai ales cand faceti exercitiu fizic, pentru ca acesta este principala cauza de hipoglicemie.
CONFIRMATI HIPOGLICEMIA TESTANDU-VA GLUCOZA DIN SANGE
Acolo unde este posibil, testati-va glicemia pentru a va asigura ca aceasta este mica. Trebuie sa faceti asta pentru ca unele semne de hipoglicemie pot arata hiperglicemie (oboseala si schimbari bruste de dispozitie spre exemplu).
Daca nu va puteti testa si sunteti nesiguri ca aveti glicemia mica sau mare, este mai bine sa va tratati simptomele ca si cand ati avea hipoglicemie. Daca nu o tratati, hipoglicemia poate deveni foarte rapid periculoasa.
ACTIONATI RAPID
Este important ca de indata ce observati sau va confirmati hipoglicemia sa o tratati.
Tratamentul imediat al hipoglicemiei va ajuta sa:
- preveniti aparitia unei hipoglicemii severe;
- grabiti recuperarea dupa hipoglicemie;
- reduceti posibilitatea de a va obisnui cu aceasta stare.
CUM SA VA TRATATI HIPOGLICEMIA
Pentru a trata hipoglicemia trebuie sa consumati circa 15-20 de grame de carbohidrati rapizi.
15 – 20 grame de carbohidrati rapizi pot fi gasiti in:
- 150-200 ml cola sau limonada;
- 200 ml suc de fructe.
CONSUMATI O SURSA DE GLUCOZA
Tabletele de glucoza sunt ideale, pentru ca ele actioneaza rapid si va scot mai rapid din hipoglicemie. Deasemenea ele sunt deja cantarite si puteti contoriza foarte bine ingestia de zahar.
BAUTURILE RACORITOARE DULCI (COLA, PEPSI etc)
Tabletele de glucoza si sucurile cu glucoza sunt ideale pentru ca ele actioneaza foarte rapid si va scot din hipoglicemie pe cat de repede posibil. Si acestea sunt precantarite si puteti contoriza usor cantitatea de zahar pe care o ingerati.
Deasemenea puteti consuma cinci jeleuri mici sau patru-cinci cuburi de zahar.
AVETI NEVOIE SI DE CARBOHIDRATI LENTI
Daca urmatoarea masa nu este in apropiere, va trebui sa consumati si 15-20 grame de carbohidrati lenti pentru a preveni o noua scadere a glicemiei.
15-20 grame de carbohidrati lenti pot fi gasiti:
- intr-o felie de paine;
- un mar sau o banana;
- un baton de cereale.
VERIFICATI-VA GLICEMIA DUPA 10-15 MINUTE
Verificati-va glicemia la 10-15 minute dupa tratamentul hipoglicemie. Daca nivelul glicemiei este sub 90 mg/dl, repetati tratamentul de mai sus.
TRATAMENTUL HIPOGLICEMIILOR SEVERE: CONVULSIILOR
Atunci cand apare o convulsie, nu este posibil ca acea persoana sa consume zahar. Deasemenea nici nu se recomanda sa incercati sa hraniti pe cineva, in momentul in care acesta convulsioneaza pentru ca persoana in cauza se poate ineca.
Atunci cand e posibil incercati sa feriti persoana in cauza de lovituri sau raniri. Daca sunt pe podea, puneti ceva moale, ca o perna sau un articol de imbracaminte pentru a feri capul.
Adesea o convulsie va trece dupa cateva minute si asta ii va permite persoanei in cauza sa ia zahar, insa daca o convulsie tine mai mult de 5 minute, sunati de urgenta la serviciul de ambulanta.
TRATAMENTUL HIPOGLICEMIEI SEVERE: PERSOANA INCONSTIENTA, INCAPABILA SA IA ZAHAR
Daca apare un episod de inconstienta sau daca persoana in cauza nu poate lua zahar, sunati la ambulanta.
Daca aveti un set de injectare cu glucagon, verificati daca nu este expirat, apoi administrati o doza. Daca nu ati mai administrat anterior glucagon, cititi cu atentie instructiunile inainte de a o face.
In unele cazuri, pierderea starii de constienta poate aparea in cazul de hiperglicemie.
Asadar, daca cineva nu stie daca este bine sa injecteze sau nu glucagon, pot testa glicemia pentru a vedea daca au de-a face cu hipo sau hiperglicemie. Trebuie sa stiti insa ca degetele pe care testati glicemia trebuie sa fie curate pentru ca valoarea sa fie corecta.
In caz de hiperglicemie, injectia cu glucagon nu este solutia, in acest caz aveti nevoie de insulina si ar fi cel mai bine sa apelati la ambulanta.