Scapa de balonarea dupa masa
Articolul de astazi vorbeste despre balonarea dupa masa, o situatie atat de frecventa.
CLINICA VIRTUALA
CE ESTE BALONAREA DUPA MASA?
Balonarea este senzatia de umflare a abdomenului ce apare in special dupa masa. De obicei apare din cauza unei productii exagerate de gaz sau din cauza unei probleme legate de miscarea musculaturii intestinale.
Balonarea poate produce durere, discomfort si o senzatie de prea plin, de asemenea va poate face abdomenul sa para mai umflat.
Circa 30% din oameni acuza balonare dupa masa. Cu toate ca balonarea este cateodata produsa de afectiuni medicale serioase, cel mai adesea este produsa de dieta si alimente sau ingrediente pentru care aveti intoleranta.
PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT
CE POT FACE PENTRU BALONAREA DUPA MASA?
Iata in continuare cateva metode naturale prin care puteti scapa de balonarea dupa masa.
NU MANCATI PREA MULT DEODATA
Senzatia de plin poate fi confundata cu balonarea, insa problema reala este ca pur si simplu ati mancat prea mult. Daca de obicei consumati mese mari si aveti tendinta de a va simti rau dupa masa, incercati sa reduceti portiile, mai adaugati o masa daca este necesar.
O persoana cu tendinta de balonare va experimenta discomfort la o cantitate mai mica de mancare in comparatie cu persoanele care nu au aceasta predispozitie. Tocmai de aceea consumati portii mai mici si veti observa diferenta. De asemenea va recomand sa mestecati mai bine mancarea. In acest fel veti reduce cantitatea de aer pe care o inghititi o data cu alimentele si veti manca mai incet.
NU IGNORATI ALERGIILE SI INTOLERANTELE ALIMENTARE
Atunci cand consumati alimente la care sunteti intoleranti, va creste productia de gaze. Printre cele mai frecvente intolerante mentionez:
- intoleranta la lactoza;
- intoleranta la fructoza;
- intoleranta la oua;
- intoleranta la gluten o proteina din grau, spelta, orz si alte cereale.
Pentru a afla de ce intolerante suferiti este bine sa va prezentati la medic.
REDUCETI AERUL PE CARE IL INGHITITI
Urmatorul sfat este legat de aerul pe care il inghititi o data cu mancarea.
Exista doua surse de gaze in sistemul digestiv. Prima sursa este reprezentata de bacteriile din intesin, a doua sursa este reprezentata de aerul pe care il inghitim atunci cand mancam sau bem.
In cazul bauturilor, cele mai problematice sunt bauturile carbogazoase, ele contin dioxid de carbon, un gaz ce poate fi eliberat din lichid abia dupa ce ajunge in stomac. Mestecarea gumei, bautul cu paiul, consumul de alimente in graba, dar si vorbitul in timpul mesei pot duce la inghitirea unei cantitati crescute de aer.
De asemenea nu este bine sa consumati alimente care prin digestie elibereaza cantitati mari de gaze. Unele alimente foarte bogate in fibre pot duce la o productie crescuta de gaz.
Printre aceste alimente mentionez fasolea, lintea, dar si anumite cereale.
Incercati sa tineti un jurnal alimentar pentru a intelege ce tip de alimente au tendinta de a va balona. Alimentele grase pot incetini digestia si eliberarea stomacului. Ele pot avea beneficii legate de satietate si posibila scadere in greutate, insa pot genera probleme pentru persoanele care au tendinta de balonare. Incercati sa mancati mai putina fasole uscata si mai putine grasimi pentru a vedea daca va ajuta.
AFECTIUNI COMUNE CU BALONAREA
Sindromul de intestin iritabil reprezinta cea mai comuna afectiune digestiva din lume. Nu are cauze dovedite, iar printre simptomele comune mentionez:
- balonarea;
- durerea abdominala;
- discomfortul;
- diareea in alternanta cu constipatia.
Majoritatea pacientilor cu sindromul intestinului iritabil experimenteaza balonare.
Daca aveti sindromul intestinului iritabil si va balonati dupa masa va poate ajuta sa evitati:
- graul;
- ceapa;
- usturoiul;
- broccoli;
- varza;
- conopida;
- fasolea;
- merele;
- perele;
- pepenele.
Stiu ca poate fi greu sa renuntati la aceste alimente, mai ales daca fac parte din dieta dumneavoastra zilnica, insa renuntarea poate da rezultate la care nu va asteptati.
EVITATI ANUMITI INDULCITORI
Al saselea sfat pentru a scapa de balonare se refera la zaharurile sub forma de alcooli ce se gasesc in mod comun in alimentele marcate ca fara zahar si in guma de mestecat.
Acesti indulcitori se considera a fi alternative sigure la zahar, cu toate acestea ei pot produce probleme digestive daca sunt consumati in cantitati mari.
Bacteriile din intestinul gros ii digera si produc gaze.
Incercati sa evitati indulcitori precum xylitol, sorbitol sau manitol. Eritritolul poate fi mai bine tolerat, insa si acesta poate da probleme digestive daca este consumat in cantitati mari.
EVITATI CONSTIPATIA
Este bine sa evitati constipatia si avem un tutorial legat de modul in care puteti scapa in mod natural de constipatie pe canal pe care va invit sa il urmariti.
PROBIOTICELE
Consumul de probiotice pare sa ajute de asemenea in tratamentul natural al balonarii. Gazele produse de bacterii in intestin sunt principalele responsabile de balonare. Exista multe tipuri de bacterii care se gasesc in intestin si ele pot fi diferite de la un om la altul. Cateva studii clinice au aratat ca probioticele pot ajuta la reducerea productiei de gaz la persoanele cu probleme digestive.
Nu in ultimul rand va sfatuiesc sa mergeti la medic pentru a va asigura ca balonarea dumneavoastra nu este un simptom pentru o afectiune cronica severa.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.
Ne gasiti si pe Twitter: Dr. Petrache.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache:
Pentru astazi colegii de la Retete pentru diabetici va propun reteta de: Madeleine pentru diabetici.