Alimentele prajite imi cresc glicemia?
Articolul de astazi realizat de Dr. Petrache raspunde la intrebarea: Alimentele prajite imi cresc glicemia?
CONSULTATIE IN CLINICA VIRTUALA
SOLICITARI LA: clinica@diabet-si-nutritie.ro
ALIMENTELE PRAJITE IMI CRESC GLICEMIA?
Atunci cand consumam carbohidrati simpli, organismul ii transforma rapid In glucoza iar nivelul zaharului din sange creste.
Alimentele prajite contin de obicei carbohidrati, in plus grasimea incetineste digestia. In loc ca glicemia sa creasca imediat, este posibil sa observati un nivel mai ridicat de glucoza cateva ore mai tarziu.
Cu cat organismul poate digera mai repede mancarea, cu atat creste mai rapid si mai mult glicemia. Daca nivelul de glucoza creste prea repede, pancreasul va produce prea multa insulina in incercarea de a reduce rapid glicemia.
Prea multa insulina va face celulele sa devina rezistente la actiunea acesteia.
REZISTENTA LA INSULINA?
Dupa cum stiti deja, rezistenta la insulina reprezinta principala cauza a diabetului zaharat tip 2.
Carbohidrații simpli, cum ar fi zaharul, au cel mai mare impact asupra glicemiei.
Glucidele complexe, cum ar fi fibrele, ajuta la incetinirea digestiei si regleaza atat cresterea glicemiei, cat si productia de insulina.
PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT
SOLICITARI LA: clinca@diabet-si-nutritie.ro
CUM MA AFECTEAZA ALIMENTELE PRAJITE?
Alimentele prajite afecteaza in mod diferit nivelul zaharului din sange.
Cartofii prajiti cresc zaharul din sange mai repede ca puiul prajit, deoarece puiul este proteina, iar cartofii sunt carbohidrati.
In plus carbohidratii si proteinele au 4 calorii pe gram, iar grasimile au 9 calorii pe gram. Ceea ce inseamna ca de cele mai multe ori alimentele prajite sunt adesea foarte bogate in calorii si va ingrasa.
Consumul de mai multe calorii decat aveti nevoie poate duce la cresterea in greutate, iar excesul de grasime poate interfera cu capacitatea organismului de a utiliza insulina in mod eficient.
CE ESTE INSULINA?
Insulina este homonul ce introduce glucoza din fluxul sanguin in celulele.
Daca organismul nu foloseste insulina in mod eficient, glicemia va creste si va duce la aparitia diabetului zaharat.
Pe langa toate dezavantajele prezentate anterior alimentele prajite conțin grasimi trans, care sunt asociate cu un nivel crescut de colesterol si care va cresc riscul de boli cardiovasculare.
Va invitam sa lecturati si articolul nostru: AM CARCEI DE LA DIABET?
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Petrache.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru informatii corecte si avizate despre diabet si stil de viata sanatos abonati-va la canalul de YouTube Dr. Petrache:
Colegii de la Retete pentru diabetici va propun pentru astazi reteta de: Paine cu scortisoara pentru diabetici.