Dieta daca ai pietre la rinichi
Articolul de astazi vorbeste despre dieta in cazul in care suferiti de pietre la rinichi.
CUM SE FORMEAZA PIETRE LA RINICHI?
Pietrele la nivelul tractului urinar se pot forma in cateva zile.
Calciul se combina cu diverse chimicale precum oxalatul sau fosforul din urina. Aceasta situatie poate aparea daca aceste substante devin prea concentrate si se solidifica.
Pietrele de la nivelul rinichilor pot aparea si printr-o acumulare de acid uric. Acumularea acidului uric apare din cauza unui defect de metabolizare a proteinelor.
Tractul urinar nu a fost conceput sa elimine materie solida, in concluzie nu este o surpriza ca pietrele renale se elimina cu multa suferinta. Din fericire, aparitia lor poate fi evitata prin dieta.
Daca incercati sa evitati formarea de pietre la rinichi, este foarte important sa fiti atenti la ce mancati si la ce beti. Sunt cateva reguli pe care trebuie sa le aveti in vedere, iar despre ele voi discuta in continuare.
HIDRATATI-VA
In primul rand trebuie sa va hidratati. Lichidele, in special, apa, ajuta la diluarea chimicalelor ce produc pietre. Incercati sa beti cel putin doisprezece pahare cu apa pe zi.
CITRICELE
Cresteti consumul de citrice. Citricele si sucul lor pot ajuta la reducerea si blocarea formarii pietrelor tocmai datorita acidului citric. O sursa buna de acid citric o reprezinta lamaile, portocalele, dar si grapefruitul.
CALCIU SI VITAMINA D
Cresteti consumul de calciu si vitamina D. Daca aveti un consum scazut de calciu, nivelul de oxalat poate creste. Este bine sa va luati calciul din alimente, nu din suplimentele alimentare, pentru ca acestea au fost legate de formarea pietrelor.
Calciul se gaseste in alimente precum:
- laptele;
- iaurtul;
- branza cottage;
- alte tipuri de branza.
Sursele vegetale de calciu sunt:
- legumele;
- branza tofu;
- legumele cu frunza verde inchis;
- nucile;
- semintele.
Daca nu va place gustul laptelui de vaca incercati o varianta fara lactoza sau laptele fortificat de soia, dar si laptele de capra. De asemenea asigurati-va ca includeti in alimentatie vitamina D.
Vitamin D ajuta la absorbtia calciului. Vitamina D o gasiti in pestele gras precum somonul, in galbenus, dar si in branza.
Exista si alimente ce trebuie evitate pentru a reduce aparitia litiazei renale.
CE SA EVITATI DACA AVETI PIETRE LA RINICHI?
REDUCETI CONSUMUL DE SARE
In primul rand va recomand sa reduceti consumul de sare.
Un nivel crescut de sodiu in organism poate promova acumularea de calciu in urina. Evitati sa adaugati sare in mancare si verificati eticheta alimentelor procesate pentru a vedea cat de mult sodiu contin.
Alimentele fast food pot avea un continut crescut de sodiu, dar acest surplus de sare poate aparea si in orice alta mancare procesata. Atunci cand este posibil, rugati sa nu vi se adauge sare in mancarea pe care ati comandat-o. De asemenea aveti grija si la bauturi, unele sucuri din legume pot avea un continut crescut de sodiu.
REDUCETI CONSUMUL DE PROTEINA ANIMALA
Multe surse de proteine precum carnea rosie, porcul, puiul, pestele, dar si ouale, cresc nivelul acidului uric. Consumul unor cantitati crescute de proteine scade si nivelul citratului din urina. Rolul citratului este prevenirea formarii pietrelor renale. Alternativele la proteinele animale includ:
- quinoa;
- branza tofu;
- hummusul;
- semintele de chia;
- ciupercile.
In alta ordine de idei, o dieta bazata pe plante pare a fi ideala. Consumati oxalat cu intelepciune. Alimentele bogate in aceasta substanta pot creste riscul de formare a pietrelor renale.
Daca ati avut sau aveti deja pietre, trebuie sa reduceti si sa eliminati oxalatul din dieta. Alimentele bogate in oxalat sunt:
- ciocolata;
- sfecla;
- nucile;
- ceaiul;
- rubarba;
- spanacul;
- cartoful dulce.
Daca mancati alimente bogate in oxalat, este bine sa le asociati cu alimente bogate in calciu. Calciul se combina cu oxalatul in timpul digestiei inainte sa ajunga la nivelul rinichilor.
COLA
Nu consumati cola.
Cola este bogata in fosfat, alta substanta chimica ce poate promova formarea de pietre renale. Reduceti sau eliminati consumul de zahar. Aveti grija la cantitatea de zahar continuta in alimentele pe care le consumati. Reduceti si consumul de inlocuitori de zahar precum:
- siropul de porumb;
- fructoza;
- mierea;
- nectarul de agave;
- siropul de orez brun si exemplele pot continua.
Daca ati facut pietre la nivelul rinichilor aveti un risc crescut de a le face din nou, daca nu faceti ceva pentru preventia lor. Trebuie sa urmati medicatia prescrisa de medic in acest sens si sa aveti grija la ce mancati si la ce beti. Daca aveti deja pietre, medicul va face cateva teste pentru a afla ce tip de piatra dezvoltati.
PE SCURT
Litiaza renala sau pietrele la rinichi reprezinta o afectiune dureroasa. Din fericire, dieta poate fi o masura eficienta in preventia lor. Hidratati-va si evitati anumite alimente care sunt bogate in sare si zahar, asociati alimentele bogate in calciu cu cele bogate in oxalat.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE legate de diabet si nu numai accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.
Avem un blog partener pe care va invitam sa il vizitati aici: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Reteta de astazi propusa de colegii de la Retete pentru diabetici este: Huevos Rancheros pentru Diabetici.