Sapte semne de polineuropatie diabetica

Astazi trecem in revista sapte semne de polineuropatie diabetica.

CE INSEAMNA POLINEUROPATIE DIABETICA?

Polineuropatia diabetica reprezinta o complicatie a diabetului ce apare in urma unui echilibru glicemic precar in mod cronic.

Acest dezechilibru afecteaza in mod negativ nervii. Pentru unele persoane pot sa nu existe niciun fel de simptome de neuropatie, insa pentru alte persoane simptomele pot fi extrem de serioase.

Intre 60 si 70% din persoanele cunoscute cu diabet zaharat dezvolta o forma de neuropatie.

Neuropatia periferica, reprezinta cea mai comuna forma de neuropatie ce afecteaza:

  • picioarele;
  • degetele de la picioare;
  • mainile;
  • degetele de la maini.

Distrugerea nervilor reprezinta un rezultat al glicemiilor crescute pentru un timp indelungat.

Alti factori ce duc la distrugerea nervoasa periferica sunt:

De cele mai multe ori polineuropatia diabetica periferica apare prima data la nivelul picioarelor, dar poate aparea si la maini.

PRIMUL SEMN …

Primul simptom de polineuropatie este reprezentat de amorteala.

Pacientii descriu imposibilitatea de a-si simti picioarele atunci cand merg sau senzatia de a merge pe perne de aer. De asemenea de multe ori pacientii descriu o senzatie de furnicaturi sau arsuri atat la nivelul mainilor, cat si al picioarelor.

AL DOILEA SEMN …

Al doilea simptom este durerea. Cateodata poate aparea o durere spontana, fulgeratoare ce pare a se asemana cu un curent electric. Alta data, durerea poate aparea sub forma de crampe. Se poate intampla sa scapati din mana obiecte fara a avea aceasta intentie ca rezultat al neuropatiei.

AL TREILEA SEMN …

Al treilea simptom este pierderea echilibrului. Mersul nesigur sau chiar pierderea echilibrului poate fi un rezultat al neuropatiei diabetice. De asemenea pierderea coordonarii reprezinta un semn comun de neuropatie diabetica. Adesea, slabiciunea musculara afecteaza glezna, iar amorteala talpilor nu face decat sa contribuie la pierderea echilibrului.

AL PATRULEA SEMN …

Al patrulea simptom este legat de deformarea piciorului. Schimbarea formei picioarelor reprezinta un alt semn de neuropatie. Pierderea functiei nervoase poate afecta musculatura dintre degete.

AL CINCILEA SEMN …

Al cincilea semn de neuropatie este reprezentat de aparitia bataturilor sau a unor basici pe care nu le puteti explica. Este foarte posibil sa va fi ranit si sa nu fi simtit nimic.

Cateodata nu simtiti durerea, tocmai pentru ca nervii din acea zona sunt distrusi. Aceasta situatie poate fi foarte periculoasa. Spre exemplu este posibil sa scufundati picioarele in apa fierbinte fara sa simtiti aceasta, tocmai pentru ca nu simititi durerea.

AL SASELEA SEMN …

Al saselea semn de neuropatie este legat de senzatii exagerate.

Tinerea in mana a unei cani cu cafea calda, poate genera o senzatie de fierbinte. De asemenea este posibil sa simtiti durere atunci cand o persoana cu mainile reci va atinge. In acelasi timp se poate sa va simtiti picioarele sau maine reci sau calde fara un motiv anume.

AL SAPTELEA SEMN …

Al saptelea semn este afectarea somnului. Polineuropatia diabetica se resimte de obicei mai pregnant noaptea. Poate fi asa de durereoasa, incat pana si patura poate parea grea si poate genera durere. In aceste conditii va fi extrem de dificil sa adormiti sau sa mentineti somnul intreaga noapte.

SFATUL NOSTRU

Aveti grija de picioarele dumneavoastra, mentineti-va glicemia in tinte si daca resimtiti simptomele descrise anterior adresati-va medicului dumneavoastra.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Pot manca grapefruit daca iau Siofor?

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Petrache.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Pentru astazi va propunem sa incercati reteta de: Clatite americane cu scortisoara.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *