Pot manca grapefruit daca iau Siofor?

Astazi la cererea voastra voi vorbi despre grapefruit si posibila interactiune a acestuia cu cel mai utilizat medicament din diabet si anume metformin, cunoscut sub denumirile comerciale:

  • Siofor;
  • Glucophage;
  • Metfogamma;
  • Meguan.

Multe medicamente, precum statinele pentru scaderea colesterolului, dar si cateva antihistamine, au o interactiune negativa cu grapefruit-ul.

Metformin este un medicament de prima linie utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat tip 2.

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 nu pot utiliza insulina eficient, ceea ce inseamna ca ei nu pot controla cantitatea de zahar din sange. Metformin sau Siofor, Glucophage, Metfogamma, Meguan ajuta persoanele cu diabet zaharat tip 2 sa isi controleze nivelul de zahar din sange in mai multe feluri inclusiv prin:

  • scaderea cantitatii de zahar absorbite de organismul din sange;
  • scaderea cantitatii de zahar produsa de ficat;
  • cresterea raspunsului organismului la insulina produsa natural.

CUM INTERACTIONEAZA GRAPEFRUIT CU MEDICAMENTE?

Exista mai mult de 85 de medicamente care sunt cunoscute pentru interactiunea nefavorabila cu grapefruitul. Patruzeci si trei din acestea pot duce la aparitia unor efecte secundare serioase atunci cand interactioneaza cu grapefruitul.

Toate formele de grapefruit, inclusiv sucul stors proaspat, dar si fructul intreg pot duce la interactiuni medicamentoase.

Unele din substantele gasite in grapefruit se pot atasa si pot inactiva enzimele din organism ce se gasesc in intestine si ficat. Aceste enzime ajuta la descompunerea medicatiei.

In mod normal in momentul in care luati un medicament pe cale orala, acesta este descompus usor de enzime inainte de a ajunge in circulatia sanguina, ceea ce inseamna ca veti primi mai putin medicament in comparatie cu doza pe care v-ati administrat-o.

Atunci cand aceste enzime sunt inhibate, asa cum se intampla in cazul in care consumati grapefruit, ramane o cantitate mai mare de medicament ce intra liber in sange. In consecinta creste riscul de supradoza.

POT LUA SIOFOR DACA MANANC GRAPEFRUIT?

Metformin nu este descompus de enzime, el ramane neprocesat si este eliminat prin urina.

Nu exista date sau studii pe oameni care sa studieze in detaliu efectul grapefruitului asupra metforminului. Se pare insa ca un consum de grapefruit creste acumularea de metformin la nivel hepatic, odata cu aceasta acumulare creste productia de acid lactic.

Cresterea acidului lactic duce la cresterea riscului de acidoza lactica la persoanele ce iau metformin.

Nu numai grapefruitul influenteaza efectul metforminului.

Consumul de alcool in timp ce urmati tratament cu metformin creste riscul de hipoglicemie, dar si de acidoza lactica. O alimentatie bogata in fibre, de peste 30 de grame pe zi, ii poate scadea concentratia medicamentului.

CONCLUZIE …

Grapefruit intreactioneaza negativ cu anumite medicamente. Cu toate acestea, nu exista studii care sa ateste ca un consum de grapefruit impreuna cu metformin poate duce la efecte adverse importante la oameni.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru despre: Terapiile naturale pentru diabetul zaharat.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru astazi va propune o reteta delicioasa si sigura pentru voi: Melci cu scortisoara.

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *